Σε ερώτηση προς τον υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Δ. Καιρίδη προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με τον αγώνα επιβίωσης που καλούνται να δώσουν εφεξής οι περίπου 100 εργαζόμενοι της προσφυγικής δομής του Κουτσόχερου, μετά τη λήξη των συμβάσεών τους.

Όπως επισημαίνει η Λαρισαία βουλευτής στο κείμενο της ερώτησής της:

«Η Ελεγχόμενη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Κουτσόχερου βρίσκεται στο 14ο χλμ ΕΟ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΤΡΙΚΑΛΩΝ και στεγάζεται στο στρατόπεδο «ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ» του Δήμου Λαρισαίων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ σε αυτή εργάζονταν μέχρι πρότινος περίπου 100 άτομα.

Όπως είναι ωστόσο γνωστό, μετά τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα των θεομηνιών «Daniel» στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά και «Elias» στο τέλος του ίδιου μήνα, που έπληξαν με σφοδρότητα τους νομούς Μαγνησίας, Λάρισας Καρδίτσας, Τρικάλων, αλλά και άλλες περιοχές της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, η δομή χρησιμοποιήθηκε για την άμεση αντιμετώπιση των εκτεταμένων προβλημάτων αστεγίας που δημιουργήθηκαν σε μεγάλο αριθμό Θεσσαλών πολιτών.

Όπως, ωστόσο, αναφέρουν πληροφορίες, μετά την αλλαγή χρήσης της δομής και τη μεταφορά των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο σε άλλες εγκαταστάσεις εκτός της πληγείσας Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι περίπου 100 εργαζόμενοι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι από εχθές (18/10/2023) με το φάσμα της ανεργίας. Και αυτό γιατί οι συμβάσεις τους δεν ανανεώθηκαν, με αποτέλεσμα οι ανωτέρω εργαζόμενοι να μένουν, κυριολεκτικά «στο δρόμο», αφού χάνουν εφεξής ακόμη και το μικρό μισθό που έπαιρναν, χωρίς καμία πρόνοια και κανένα μεταβατικό στάδιο.

Δεδομένου ότι κατά την παρούσα κρίσιμη στιγμή για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Πολιτεία θα πρέπει να επιδείξει ευαισθησία και να μην επιτρέψει την περαιτέρω φτωχοποίηση 100 περίπου ανθρώπων του τόπου που βρέθηκαν άνεργοι, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, αλλά και επειδή λόγω της παύσης ή της στασιμότητας των παραγωγικών διαδικασιών, εξαιτίας των πλημμυρών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 100 οικογένειες θα δυσκολευτούν πολύ «να βρουν το δρόμο τους» και να αποκτήσουν ξανά το αναφαίρετο δικαίωμα στην οικονομική ασφάλεια και την εργασία, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

«Αν είναι σε γνώση του άλλα, συγκεκριμένα μέτρα που θα έχουν ως σκοπό την αποκατάσταση των αστέγων Θεσσαλών που φιλοξενούνται στη δομή του Κουτσόχερου, σε μια πιο μόνιμη, όσο και αξιοπρεπή βάση, όπως π.χ. με την επιδότηση ενοικίου, προκειμένου η δομή να επιστρέψει στις συνηθισμένες δραστηριότητές της; Αν οι υπηρεσίες του υπουργείου του έχουν προβεί στον σχεδιασμό κάποιας εναλλακτικής πρότασης για τους 100 εργαζόμενοις που βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, προκειμένου να υπογράψουν νέες συμβάσεις και να συνεχίσουν να προσφέρουν σε έναν τομέα που εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμος για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας;».