Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Χαράλαμπο Παπαδόπουλο, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στον εμπορικό κόσμο σχετικά με την επιβολή περιορισμένου ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο κ. Παπαδόπουλος μετέφερε στη Λαρισαία Βουλευτή την κραυγή αγωνίας των εμπόρων της περιοχής, που βρίσκονται πλέον στα όρια επιβίωσης και κινδυνεύουν , πολλοί από αυτούς ,να βάλουν λουκέτο.

Παρουσίασε τα δραστικά μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν, προκειμένου να διασφαλιστεί τόνωση της ρευστότητας. Επιπλέον, κατέστησε σαφές ότι ο τοπικός Εμπορικός Σύλλογος δεν είναι διατεθειμένος να μειώσει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς μια τέτοια υποθετική εξέλιξη θα έπρεπε πρώτα να συζητηθεί εξαντλητικά με τους καταστηματάρχες, να εφαρμοστεί μόνο οριζόντια προκειμένου να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός όπως έγινε στην πανδημία και ειδικά με τη διαδικασία click out και μόνο εφόσον πληρούνταν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την πλήρη διασφάλιση επιχειρηματιών και εργαζομένων, με συγκεκριμένη ενίσχυση του κλάδου με πρόγραμμα επιδότησης.

Η Ε. Λιακούλη επιβεβαίωσε ότι στέκεται στο πλευρό των Λαρισαίων εμπόρων, τονίζοντας ειδικότερα τα εξής:

«Ώρα μηδέν για την αγορά της Λάρισας. Επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και καταναλωτές, έχουν όλοι μαζί μπει “στο τρενάκι του τρόμου” της ενεργειακής κρίσης και της εφιαλτικής ακρίβειας, που οδηγεί σε βέβαιο αδιέξοδο, εάν η Κυβέρνηση δεν στρίψει εγκαίρως τις “ράγες” στη σωστή κατεύθυνση.

Όσον αφορά τη σεναριολογία περί μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, είναι εντυπωσιακό ότι ο κ. Μητσοτάκης, αντί να προχωρήσει σε απλές και λειτουργικές λύσεις μείωσης του ενεργειακού κόστους, όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, μεταφέρει το πρόβλημα στις ίδιες τις επιχειρήσεις. Μάλλον έχει προεξοφλήσει ότι, ούτως ή άλλως, οι καταναλωτές με τη μειωμένη αγοραστική δύναμη τους, θα επισκέπτονται τα καταστήματα ολοένα και λιγότερο.

Δεν μας εκπλήσσει ότι η Κυβέρνηση, ενώ ήδη “πέτυχε” την πλήρη απορρύθμιση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, τώρα διακινεί τη φημολογία περί μείωσης των ωρών λειτουργίας, για να ωφελήσει κυρίως τα μεγάλα καταστήματα. Η ελιτίστικη διακυβέρνηση υπέρ των λίγων και ισχυρών, εις βάρος των πολλών, είναι πλέον καταφανής. Εμμένουν σε μια αναποτελεσματική και βαθιά άδικη οικονομική συνταγή, παρά το γεγονός ότι αυτή επιβαρύνει καθημερινά και δυσανάλογα τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού.

Η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στα αυτονόητα: μείωση της φορολόγησης στα καύσιμα και ουσιαστική ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και της ρευστότητας των εμπορικών καταστημάτων, όπως έχουμε αναλυτικά προ πολλού εισηγηθεί.

Με πολύπλευρο σχέδιο, ρεαλιστικές, στοχευμένες και κοστολογήμενες θέσεις, συνεχίζουμε τον αγώνα για “να μην κατεβάσει ρολά” η εμπορική ζωή της Λάρισας και -μαζί με αυτήν- να μην “βυθιστούν στο σκοτάδι” της ανεργίας και της φτωχοποίησης οι συντοπίτες μας. Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος, που μπορεί να οδηγήσει τον Τόπο μας στην ευημερία και την πρόοδο, που του αξίζει.»