«Μια τόσο σπουδαία ημέρα, όπου ο αγροτικός κόσμος της χώρας διαπραγματεύεται το ίδιο του το μέλλον, όπως και την αξιοπρέπειά του με τον πρωθυπουργό, ο οποίος στη σημερινή του συνάντηση με τους παραγωγούς και πάλι πέρασε “κάτω από τον πήχη” – τη στιγμή που κυριολεκτικά “βράζει ο τόπος”, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναλώνεται με διαδικαστικές, τεχνικές και επουσιώδεις ρυθμίσεις», τόνισε στην Ολομέλεια της Βουλής η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

«Και η εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο είναι απλή, από τη στιγμή που αποδεδειγμένα -4,5 χρόνια τώρα- και οι τέσσερεις διαδοχικές ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης απέδειξαν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ποτέ δεν διέθετε κάτι που να μοιάζει με συνεκτική αγροτική πολιτική, ποτέ δεν διέθετε ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της υπαίθρου, της αγροτικής παραγωγής, όσο και της περιφέρειας», συμπλήρωσε η βουλευτής χαρακτηριστικά.

«Η δίκαιη οργή των παραγωγών, σε όσα μπλόκα και αν επισκέφθηκα τις τελευταίες ημέρες, στη Λάρισα, την Πιερία ή την Χαλκιδική προέρχεται πλέον και από “ομογάλακτούς” σας -από ψηφοφόρους σας- και δεν οφείλεται στη δική μας τάχα “υποκίνηση”, όπως διατεινόταν ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Αυγενάκης. Η δε οργή τους και η απελπισία τους οφείλονται στις κυβερνητικές αβελτηρίες, στις κυβερνητικές παραλήψεις, στην κυβερνητική αδιαφορία για τα υπαρκτά προβλήματα των καλλιεργητών και των κτηνοτρόφων που οδηγούνται σε έξοδο από τη γη και τις εκμεταλλεύσεις τους, εξαιτίας της εξανέμισης του αγροτικού εισοδήματος, για το οποίο η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα», επεσήμανε.

Παράλληλα, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι αυτό το ιδιότυπο «μπρα-ντε-φέρ» που παίζεται με την ανακοίνωση «μέτρων με το σταγονόμετρο», όπως και «σε δόσεις» από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη –όπως συνέβη και σήμερα- υποκρύπτει την κρυφή προσδοκία του Μαξίμου να αγοράσουν πολιτικό χρόνο, να αποκλιμακωθούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, εξαιτίας της προσεχούς σποράς το Μάρτιο και της αναγκαστικής επιστροφής των αγροτών στις εργασίες τους, ικανοποιώντας μόνο προσωρινά, όσο και τμηματικά, τις κατά τα άλλα δίκαιες απαιτήσεις τους.

Ενώ συμπλήρωσε πως «η “μεγαλοψυχία” του κ. Μητσοτάκη για τα μέτρα που πρότεινε στους παραγωγούς και ότι δήθεν ανάγκασαν τον ίδιο και το οικονομικό επιτελείο να “ξύσουν τον πάτο του βαρελιού”, προκειμένου να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι, στερείται ειλικρίνειας. Και αυτό γιατί και ο ίδιος και οι υπουργοί του, στα τόσα χρόνια διακυβέρνησής τους, ποτέ δεν πείραξαν το γεμάτο “βαρέλι” με τα υπερκέρδη των μεγαλοπαρόχων ενέργειας, των διυλιστηρίων και των τραπεζών, με τις τελευταίες να επιτείνουν τα αγροτικά αδιέξοδα των κόκκινων δανείων και των υποθηκευμένων περιουσιών των καλλιεργητών».

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η Ευαγγελία Λιακούλη, υπενθύμισε πως τα προβλήματα των αγροτών επιτείνονται ακόμη περισσότερο στην περίπτωση των Θεσσαλών αγροτών, οι οποίοι πέρα από την αύξηση της ενέργειας και του κόστους της παραγωγής ή τη μείωση των άμεσων ενισχύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης, είδαν την καλλιεργήσιμη γη τους, να εξαφανίζεται είτε κάτω από τα λασπόνερα, είτε κάτω από τόνους φερτών υλικών: «ενώ αναγκάζονται να πληρώνουν ακόμη και 5.000 ευρώ από την τσέπη τους, προκειμένου να τα απομακρύνουν, γιατί τόσο κοστίζει η όλη διαδικασία».

«Η Θεσσαλική αγροτική παραγωγή μειώθηκε κατά 200.000 στρέμματα, εξαιτίας των θεομηνιών του Σεπτεμβρίου, ολόκληρα χωριά έχουν απομείνει πλέον με ελάχιστους κατοίκους, ο Τόπος ερημοποιείται και η κυβέρνηση ακόμη δεν μας έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της Περιφέρειας μετά την καταστροφή», τόνισε καταληκτικά η βουλευτής Λάρισας.

Δείτε το βίντεο: