Ομιλήτρια στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2024, ήταν η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη ΚΤΕ Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, δομώντας σε τρεις άξονες την επιχειρηματολογία της για την αδικία που διαπνέει κάθε γραμμή του.

Εισαγωγικά, καυτηρίασε ότι «στον πέμπτο προϋπολογισμό της Κυβέρνησής σας, πέμπτη φορά επιμένετε στο ίδιο ιδεολογικό μείγμα κοινωνικά άδικης οικονομικής πολιτικής. Εάν το “δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού”, τότε το πεντάκις εξαμαρτείν σίγουρα μαρτυρά πολλά για την κυβερνητική “σοφία”. Κάθε χρονιά διαβάζοντας πίσω από τους αριθμούς, αναρωτιέμαι: πόση αδικία μπορεί να χωρέσει άραγε σ’ έναν προϋπολογισμό; Και κάθε χρονιά, συγκρίνοντας με την προηγούμενη, επιβεβαιώνω πως για εσάς η αδικία δεν έχει ούτε ταβάνι ούτε πάτο. Διαθέτετε την ικανότητα να πολλαπλασιάζετε εκθετικά τις κοινωνικά άδικες παρεμβάσεις και να βαθαίνετε ραγδαία το χάσμα που χωρίζει την ολιγαρχία των ευνοούμενων από την πλειοψηφία των καταπονούμενων».

Στο πρώτο άξονα, η Ε. Λιακούλη έθεσε ως προτεραιότητα την αδικία που υφίσταται η Λάρισα και ευρύτερα η Θεσσαλία, στηλιτεύοντας ότι εκεί «η ευλογία της ζωής σ’ έναν τόπο ζωντανό, μετετράπη στην κατάρα της καταστροφής σ’ έναν τόπο παραγωγικά, οικονομικά, κοινωνικά και τουριστικά νεκρό. Τη στιγμή που όλοι κάνουν όνειρα για τη νέα χρονιά, υπάρχει μια περιφέρεια της Χώρας, όπου η ευχή “καλή χρονιά” δεν σημαίνει τίποτα, γιατί τίποτα δεν προεξοφλεί πως η νέα χρονιά μπορεί να είναι καλύτερη. Αυτή είναι η βυθισμένη Θεσσαλία. Εκεί όπου συνάνθρωποί μας δεν θα στολίσουν δέντρο στο σπίτι τους, γιατί πολλοί δεν έχουν πια σπίτι. Εκεί όπου αγροτικές εκτάσεις, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, κατοικίες, τουριστικά καταλύματα, δρόμοι, υποδομές, έχουν εγκαταλειφθεί στο “σκοτάδι” της κρατικής αδιαφορίας.

Αποζημιώσεις αγνοούνται, αποκαταστάσεις εκκρεμούν. Ήλπιζα ειλικρινά να βρω σ’ αυτόν τον Προϋπολογισμό μια “αχτίδα φωτός” για να τους μεταφέρω τις γιορτές. Ένα Κεφάλαιο, δυο γραμμές, κάτι που να αποδεικνύει πως η Πολιτεία έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη Θεσσαλία, ένα σχέδιο όχι απλώς αποζημιώσεων και αποκατάστασης -που βεβαίως και αυτά έχουν πρωταγωνιστική σημασία– αλλά ένα πολύπλευρο σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάταξης, σχέδιο αναστήλωσης με συγκεκριμένο οδικό χάρτη εφαρμογής, που να περιλαμβάνει ως βάση ήδη διασφαλισμένους πόρους. Δεν υπάρχει. “Αχτίδα φωτός” για τον Τόπο μου δεν “φέγγει” πουθενά».

Στη συνέχεια, δεν παρέλειψε να αναδείξει την «αδικία του υπερσυγκεντρωτικού Κράτους εις βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχετε καταντήσει ελλειμματική», κριτική την οποία τεκμηρίωσε αναλυτικά, με συγκεκριμένους αριθμούς για το έλλειμμα του 2022, 2023 και 2024, αλλά και για τη δημοσιονομική επιδείνωση του ελλείματος για το 2023 συγκριτικά με όσα είχαν ψηφιστεί. «Διαμορφώσατε μια ανεπίτρεπτη νέα γαλάζια “κανονικότητα” για τους ΟΤΑ, που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους» τόνισε η Υπεύθυνη ΚΤΕ Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάνοντας επιπροσθέτως εκτενείς αναφορές στο μηδενισμό της επιχορήγησης για το ενεργειακό κόστος, στο τέλος ταφής, καθώς και στις ΔΕΥΑ.

Στον τρίτο και καταληκτικό άξονα της ομιλίας της, η Ε. Λιακούλη εστίασε στην αδικία που χαρακτηρίζει «όχι μόνο τον Προϋπολογισμό, αλλά συνολικά τη διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, τέμνοντας στα δύο την ελληνική κοινωνία και τελώντας σε άμεση συνάφεια με τη δημοκρατική υστέρηση».

Με συγκεκριμένα παραδείγματα, η Γραμματέας της Κ.Ο. εμφατικά υπογράμμισε ότι «η απληστία και η αισχροκέρδεια, μαζί με την αδιαφάνεια και την έλλειψη διαβούλευσης, στα πάντα και για τα πάντα, έχουν καταστεί νέο σύγχρονο δόγμα. Η συσσωρευμένη ακρίβεια, μαζί με την κυριαρχία των έμμεσων φόρων, αλλά και κόστος ενέργειας, συνθλίβει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, μικρομεσαίους, νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων, μη προνομιούχους, αγρότες, κτηνοτρόφους, κατοίκους της υπαίθρου, που ωθούνται στη φτωχοποίηση των κουπονιών και τελικά σε κοινωνικό αποκλεισμό. Καταδικασμένοι σε άθλιες υποδομές υγείας, σε υποβαθμισμένα σχολεία, σε μια καθημερινότητα αβεβαιότητας και ανασφάλειας, σε μια Χώρα που γερνά, σε μια περιφέρεια που ερημώνει».

Σημείωσε, τέλος, πως «υπάρχει ο άλλος δρόμος που καθημερινά ανοίγουμε στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας, της ευημερίας των πολλών με ίσες ευκαιρίες για όλους», παρουσιάζοντας σειρά προγραμματικών θέσεων και ρεαλιστικών προτάσεων.