Στη Βουλή έφερε το θέμα της δεινής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι της Λάρισας, με σχετική επίκαιρη ερώτησή της που συζητήθηκε στη Βουλή με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Η Γραμματέας της Κ.Ο., τόνισε πως, υπό συνθήκες παρατεταμένης υγειονομικής, οικονομικής, κλιματικής, ενεργειακής και με ορατό τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης, ο κτηνοτροφικός τομέας της Λάρισας και όλης της χώρας έχει πληγεί βαρύτατα.

Κατά συνέπεια, πολλοί εξ αυτών αναγκάζονται να θανατώσουν τα ζώα τους, ενώ, λόγω των παράνομων ελληνοποιήσεων και των φαινομένων αισχροκέρδειας που παρατηρήθηκαν, κατά τη διάρκεια των πασχαλινών εορτών, δεν προστατεύθηκε ούτε ο κτηνοτροφικός κλάδος ούτε το καταναλωτικό κοινό. Τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για τη στήριξή τους, αποδεικνύονται ανεπαρκή, χωρίς να μπορούν να ανακουφίσουν τους κτηνοτρόφους.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο αρμόδιος Υπουργός,αφού διαβεβαίωσε ότι επίκειταιεπίσκεψη του στη Λάρισα… στο άμεσο μέλλον – αν και το είχε εξαγγείλει από τον Μάρτιο – , δήλωσε ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε επιπλέον μέτρα, γιατί, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, τα έως τώρα ληφθέντα, δεν είναι αρκετά.

Επιπλέον, για την ενίσχυση που δόθηκε ήδη στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών, με τη χρήση… δημιουργικών μαθηματικών, εξήγησε ότι το 2% επί του τζίρου, με το οποίο υπολογίστηκε η ενίσχυση, αποδίδει περισσότερο από το αρχικό 4% !!

Η Ευαγγελία Λιακούλη, στην τοποθέτησή της επέμεινε πως«η περίφημη ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών, κινδυνεύει να αποτύχει παταγωδώς, αφού τα μικρά ποσά που προκύπτουν αδυνατούν να καλύψουν το υπέρογκο κόστος των ζωοτροφών, οι οποίες αποτελούν το 70-80% των δαπανών μιας κτηνοτροφικής μονάδας.

Σύσσωμοι οι κτηνοτρόφοι διαφωνούν κάθετα με τον τρόπο που χορηγείται η ενίσχυση, η οποία υπολογίζεται επί του ποσοστού στον τζίρο, και όχι ανά κεφαλή ζώου, όπως πρότειναν οι ίδιοι στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου και όπως συμβαίνει στην Ισπανία.

Με τα ψίχουλα που ‘πετάει’ η Κυβέρνηση, οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους.Χρειάζονταιστοχευμένα και δίκαια μέτραπου θα τους ενισχύσουν ουσιαστικά και όχι επικοινωνιακές κορώνες και μπαλώματα».