Σε ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με τους κινδύνους που συνεπάγεται για τη ζωή των ογκολογικών ασθενών η δίμηνη καθυστέρηση εκκίνησης των ακτινοθεραπειών τους.

Όπως τονίζει η βουλευτής Λάρισας στο κείμενο της ερώτησής της:

«Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΠΓΝΛ) αποτελεί νοσοκομειακή δομή αναφοράς όχι μόνο για ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αφού πέρα από την Λάρισα, εξυπηρετεί ογκολογικούς ασθενείς που προέρχονται από τους ν. Τρικάλων, Καρδίτσας και Μαγνησίας, αλλά και της Στερεάς Ελλάδας, δεδομένου ότι το νοσοκομείο συχνά υποδέχεται ασθενείς και από την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα και τη Φωκίδα.

Σε αυτό το ευρύ πλαίσιο εξυπηρέτησης ογκολογικών ασθενών από τουλάχιστον επτά νομούς, οι παγιωμένες πλέον καθυστερήσεις για ακτινοθεραπείες “τρομάζουν”, αφού όπως διαπιστώνεται η αναμονή μπορεί να φτάσει και τους δύο μήνες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την επιτυχή θεραπεία και την ζωή των ασθενών.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο διοικητής του ΠΓΝΛ, κ. Δημήτρης Κατσικονούρης, την τελευταία δεκαετία καταγράφεται στην περιοχή πολύ μεγάλη άνοδος του αριθμού των ασθενών με κακοήθειες, αφού ενδεικτικά το 2015 διενεργούνταν περίπου 8.000 χημειοθεραπείες, ενώ το 2023 π.χ. πραγματοποιήθηκαν περίπου 22.000 (!), σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 175% (!). Παράλληλα, ο διοικητής του νοσοκομείου τονίζει πως κατά το τρέχον έτος “καταγράφονται περισσότερες από 200 ημερήσιες επισκέψεις καρκινοπαθών και διενεργούνται 120 χημειοθεραπείες και 80 ακτινοθεραπείες”, ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενά του, λύση στο οξύ πρόβλημα θα δοθεί, όταν θα αποκτηθεί από το ΠΓΝΛ νέο μηχάνημα προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ με πόρους είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε από το ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, κάτι που ωστόσο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν περάσει ένας ολόκληρος χρόνος.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι σε ορισμένες μορφές κακοηθειών η έναρξη της ακτινοθεραπείας θα πρέπει να είναι άμεση, αφού ο χρόνος δεν συνιστά “σύμμαχο” για τους ογκολογικούς ασθενείς, που ζητούν να εξυπηρετηθούν από το ΠΓΝΛ προερχόμενοι από ολόκληρη τη Θεσσαλία, αλλά και την Στερεά Ελλάδα.

Δεδομένου ότι το “έμφραγμα” στον χρόνο πραγματοποίησης ακτινοθεραπειών για ένα τόσο μεγάλο αριθμό ασθενών με κακοήθειες πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν

Άνθρωποι των οποίων η ζωή κινδυνεύει με τα δυσβάσταχτα κόστη που συνεπάγεται η θεραπεία τους στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Αλλά και επειδή για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, η ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας αποτελεί κομβικό σημείο αναφοράς, αφού το ΕΣΥ –από την έμπνευσή του ακόμη- δημιουργήθηκε για να αποτελεί αποκούμπι των ευάλωτων και των μη προνομιούχων συμπολιτών μας, των οποίων οι ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό, «..σε ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να καταστήσει δυνατή την ταχεία πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στις απαιτούμενες ακτινοθεραπείες στο ΠΓΝΛ, όπως και με ποιο τρόπο θα διασφαλίσει το υπουργείο του, ότι σε κάθε περίπτωση αδυναμίας κάλυψης του κόστους της ακτινοθεραπείας από τους ασθενείς, οι τελευταίοι θα έχουν έγκαιρα πρόσβαση στην απαιτούμενη θεραπεία τους».