Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη κατέθεσε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού του Τελωνείου Λάρισας που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και το υποβαθμίζουν καθοριστικά.

Όπως επισημαίνει στο κείμενο της ερώτησής της η βουλευτής Λάρισας:

«Στο Τελωνείο Λάρισας λειτουργεί το τοπικό Τελωνείο Α’ Τάξης, αλλά και η Κ.Ο.Ε. Λάρισας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Θεσσαλονίκης, η οποία φιλοξενείται στο ίδιο κτίριο. Η δε οργανική σύνθεσή της συγκεκριμένης υπηρεσίας καθορίστηκε με απόφαση του Διοικητή της ΑΔΑΕ, προβλέποντας συνολικά 43 θέσεις εργαζομένων, οι οποίες κατανέμονται ως εξής: 25 θέσεις Τελωνειακών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), 6 θέσεις Τελωνειακών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), 7 θέσεις Τελωνειακών Δημόσιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), 1 θέση Οδηγού ΔΕ, και 4 θέσεις Φυλάκων Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης ΥΕ.

Όπως, ωστόσο, τονίζει με καταγγελία του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων της 5ης Τελωνειακής Περιφέρειας, το οποίο αντιπροσωπεύει υπηρετούντες στα Τελωνεία Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Στυλίδας και Σκιάθου, παρότι την υπηρεσία του Τελωνείου Λάρισας συνδράμουν 4 υπάλληλοι που υπηρετούν ως βοηθητικό προσωπικό, υπάρχει ακόμη μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες, δεσμεύοντας οργανικές θέσεις που εν τέλει δεν καλύπτονται.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να υπάρχει τεράστιος όγκος εργασιών, οι οποίες ολοένα συσσωρεύονται αδιεκπεραίωτες, εξαιτίας των υψηλών ετήσιων στόχων που τίθενται από την φυσική ηγεσία της υπηρεσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ένωση Τελωνειακών Υπαλλήλων της 5ης Τελωνειακής Περιφέρειας θεωρεί επιβεβλημένη την αύξηση των οργανικών θέσεων κατά επτά (7) και συγκεκριμένα με πέντε (5) θέσεις υπαλλήλων κατηγορίας ΠΕ και δύο (2) υπαλλήλους κατηγορίας ΔΕ, προκειμένου το Τελωνείο Λάρισας να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες και να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του.

Παράλληλα, ζητήματα υποστελέχωσης αντιμετωπίζει και η Κινητή Μονάδα Ελέγχου Λάρισας, το οργανόγραμμα της οποίας προβλέπει 5 υπαλλήλους ΠΕ, 3 ΤΕ και 2 ΔΕ –σύνολο δέκα (10)- ωστόσο αυτήν την περίοδο στελεχώνεται από μόλις τέσσερεις υπαλλήλους, καθώς οι υπόλοιποι τελούν σε απόσπαση, ενώ ένας λείπει με δικαιολογημένη άδεια ανατροφής τέκνου.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι η επίλυση τόσο των προβλημάτων στελέχωσης, είναι επιβεβλημένη, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, αλλά και τα συμφέροντα του Δημοσίου», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό: «Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την άμεση, όσο και επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών του Τελωνείου Λάρισας και ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις για το χρονοδιάγραμμα ανάταξης της παρακμιακής αυτής κατάστασης ».