Με την παράσταση του «Θεσσαλικού Θεάτρου» «Μήδειας Μπούρκα» θα ανοίξει το Αρχαίο Θέατρο μετά από χιλιάδες χρόνια σιωπής. Το έργο του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Θεσσαλικού, κ. Κυριακής Σπανού, και με την ηθοποιό Μαρσέλα Λένα θα παρουσιαστεί το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, παρουσία 800 θεατών, της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη συμπεριλαμβανομένης, ανοίγοντας τον νέο κύκλο των παραστάσεων και εισάγοντας το Αρχαίο Θέατρο στη νέα εποχή. Το εμβληματικό μνημείο παραδίδεται ολοκληρωμένο και λειτουργικό στη λαρισαϊκή -και όχι μόνο- κοινωνία νωρίτερα από ό,τι έλεγε το αρχικό οργανόγραμμα (τέλος του 2023 ήταν ημερομηνία που αναμένετο να παραδοθεί), αφού η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού «εφοδίασαν» την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και όλους τους εμπλεκόμενους με τα απαραίτητα «εργαλεία», ώστε να εργαστούν απερίσπαστα προς την κατεύθυνση της παράδοσης του εμβληματικού έργου το συντομότερο δυνατόν.
Σε ότι αφορά την παράσταση, η Μήδεια είναι μια ξένη από την Ανατολή. Η μπούρκα έχει γίνει πλέον κομμάτι του δέρματός της και λίγο πριν συλληφθεί για τα εγκλήματα που έκανε, ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τα παιδιά της και να αφήσει μια για πάντα το μυθικό της πρόσωπο.
Η Μήδεια τοποθετείται σε ένα σύγχρονο κοινωνικο-πολιτικό πλαίσιο και είναι μία γυναίκα που φοράει μπούρκα. Τα τελευταία χρόνια η απαγόρευση της μπούρκας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες απέκτησε και πολιτική υφή καθώς συνδέθηκε ζητήματα τρομοκρατίας και ενσωμάτωσης των μεταναστών, αν δηλαδή οι μετανάστες δεν αποδέχονται τους νόμους και την ηθική στάση της Δύσης είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στον τόπο τους.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr (με πληροφορίες από Θανάση Αραμπατζή, Ελευθερία)