Αιχμές κατά της κυβέρνησης για απουσία μέτρων στήριξης των αγροτών άφησε ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νίκος Παπανδρέου μιλώντας στην Λάρισα σε εκδήλωση, με θέμα: “Ανάπτυξη της Υπαίθρου – Κοινή Αγροτική Πολιτική σήμερα και αύριο”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο Νίκος Παπανδρέου τόνισε ότι “η ανάπτυξη της υπαίθρου αποτελεί τον πυρήνα της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ισορροπίας. Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση εξακολουθεί να μην λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών. Είναι κρίσιμο να ενισχύσουμε την Κοινή Γεωργική Πολιτική και να υποστηρίξουμε τους αγρότες, ιδιαίτερα τους νέους που αποτελούν το μέλλον του αγροτικού κόσμου. Διαφορετικά θα καταλήξουμε σε ερημοποίηση της υπαίθρου. Επιπλέον, η υποστήριξη των νέων αγροτών είναι άκρως σημαντική. Πρέπει να δημιουργήσουμε προγράμματα και κίνητρα που θα ενθαρρύνουν τη νέα γενιά να επιλέξει τη γεωργία ως επάγγελμα.

Ν. Παπανδρέου από Λάρισα: Να ενισχύσουμε την ΚΑΠ υποστηρίζοντας τους αγρότες

Θέλουμε να υποστηρίξουμε το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας των αγροτών, προστατεύοντάς τους από αθέμιτο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες και από εκδηλώσεις τιμολογιακής εικασίας, και διασφαλίζοντας δίκαιες τιμές στην αλυσίδα αξίας. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε, ότι μπορούν να παρέχουν υγιεινά και προσιτά τρόφιμα για όλους και να βελτιώσουν την παραγωγή τροφίμων υιοθετώντας βιώσιμες πρακτικές γεωργίας και αλιείας. Ο αγώνας μας για την Πράσινη Συμφωνία είναι επίσης μια προσπάθεια να βελτιώσουμε τις αγροτικές περιοχές και τις ζωές των αγροτών. Το εισόδημα και οι θέσεις εργασίας τους πρέπει να είναι στο επίκεντρο των πολιτικών μας.

Στόχος μας πρέπει να είναι η διασφάλιση μιας αγροτικής κοινότητας που ακολουθεί περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους, μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων, βελτίωσης της διαχείρισης του εδάφους και προστασίας της βιοποικιλότητας. Συνοψίζοντας, πρέπει να ενεργήσουμε συνεκτικά και συνεργατικά για να διασφαλίσουμε ένα δυναμικό και βιώσιμο μέλλον για την ύπαιθρο και τους αγρότες μας. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την υποστήριξη αυτών των στόχων”.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε, επίσης, στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, όπως οι αυξημένες δαπάνες σε ζωοτροφές και οι αστάθειες στις τιμές των προϊόντων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα από την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με πρωτοβουλία του σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για γόνιμο διάλογο σε σχέση με το μέλλον της αγροτικής πολιτικής σε επίπεδο Ευρώπης και Ελλάδος.

Ν. Παπανδρέου από Λάρισα: Να ενισχύσουμε την ΚΑΠ υποστηρίζοντας τους αγρότες

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε μεταξύ άλλων και η Ιράτσε Γκαρσία Πέρες, Ευρωβουλευτής, Πρόεδρος της Ομάδας του S&D, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για τις πρόσφατες διαμαρτυρίες των αγροτών στην Ευρώπη και κατέδειξε την ανάγκη για λύσεις που θα εξασφαλίζουν τη δικαιοσύνη στις τιμές των γεωργικών προϊόντων και τη βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα. Αναφορά η κ. Πέρες έκανε και στις πλημμύρες που πλήττουν την Ελλάδα και τις επιπτώσεις τους στους αγρότες, εκφράζοντας τη στήριξή της στους πληγέντες και αναλύοντας τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών τους.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκτός του κ. Ν. Παπανδρέου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, οι ευρωβουλευτές Ιράτσε Γκαρσία Πέρες και Πάολο ντε Κάστρο, ο Θανάσης Πετρόπουλος, γραμματέας Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ και οι Μενέλαος Γαρδικιώτης, πρόεδρος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Παναγιώτης Καλφούντζος, πρόεδρος Συν/σμου Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣΓΗ».

Πριν την εκδήλωση ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με αγρότες της περιοχής και συζήτησε μαζί τους θέματα που τους απασχολούν, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φαρσάλων «ΕΝΙΠΕΑΣ».

ertnews.gr