Οι Επιτροπές Πλημμυροπαθών των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης (παλιών και νέων), της Φαλάνης, του Αγίου Θωμά και του Κουλουρίου, καλούν την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023, ώρα 1 το μεσημέρι, έξω απο το δημαρχείο Λάρισας, όλους τους πλημμυροπαθείς, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης για τα μεγάλα προβλήματα τους.

Όπως επισημαίνουν σε σχετική ανακοίνωση “Πέρασαν 50 ημέρες από την μεγάλη πλημμύρα, αλλά η κυβέρνηση, η δημοτική αρχή Λαρισαίων και η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας δεν τα έχουν επιλύσει ακόμα, ταλαιπωρώντας τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς, που βρίσκονται σε απόγνωση και αγανακτισμένοι από την αδιαφορία των αρμοδίων.

Η μεγάλη πλειοψηφία δεν έλαβε ακόμα ούτε ένα ευρώ αποζημίωση, ορισμένοι έλαβαν ελάχιστα χρήματα που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τη ζημιά που υπέστησαν.Δεν έχει ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά μας για 100% αποζημίωση για την κατεστραμμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, τα σπίτια, τα καταστήματα, τα χωράφια, τις κτηνοτροφικές μονάδες, για τα οποία πληρώνουμε και ΕΝΦΙΑ. Ούτε βέβαια έδωσε το ειδικό βοήθημα 1.500 ευρώ σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια, για να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες.

Ο υφυπουργός κλιματικής αλλαγής και πολιτικής προστασίας κ. Τριαντόπουλος, δεν έχει συναντήσει καμία επιτροπή ακόμα, παρ’ ότι ζητήθηκε από την Επιτροπή των Εργατικών Κατοικιών.

Δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος για να διαπιστωθεί η στατική επάρκεια των οικοδομών και των δημόσιων κτιρίων.

Η δημοτική αρχή Λάρισας, η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας και η κυβέρνηση, δεν έλυσαν ακόμα το πρόβλημα της στέγασης όσων κατοίκων τα σπίτια είναι ακατοίκητα και δεν έχουν οικοσκευή, με ενοικίαση διαμερισμάτων, χωρίς να επιβαρυνθούν οι πληγέντες, όπως ζητάμε. Μάλιστα απο την υπηρεσία της κοινωνικής μέριμνας του Δήμου, ασκούνται πιέσεις σε φιλοξενούμενους σε ξενοδοχεία, να τα εγκαταλείψουν, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Ενώ δη δημοτική αρχή Λάρισας, ανακοίνωσε ορισμένα μέτρα για τους πλημμυροπαθείς (απαλλαγή απο ανταποδοτικά τέλη, απο λογαριασμούς ΔΕΥΑΛ, απο τροφεία παιδικών σταθμών), μέχρι τώρα δεν έχει δρομολογηθεί τίποτα στην πράξη.

Η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν συνέδραμε στους κατοίκους για την απομάκρυνση των άχρηστων οικοσκευών απο τα σπίτια τους, αλλά δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την αποκομιδή απο ορισμένες περιοχές, δεν έχει πλύνει ακόμα τους δρόμους, δεν καθάρισε ακόμα τα φρεάτια των ομβρίων, ούτε αποκατέστησε τη λειτουργία των θυροφραγμάτων των αγωγών των ομβρίων.

Ενώ όλοι τους μιλούν για υγειονομική βόμβα, κανένας ψεκασμός, καμία απολύμανση δεν έγινε απο δήμο, περιφέρεια, κυβέρνηση. Οι εμβολιασμοί για τέτανο και τα τέστ για αντισώματα για ηπατίτιδα Α, δεν προχώρησαν με οργανωμένο τρόπο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανεμβολίαστο μεγάλο τμήμα των κατοίκων.

Τέλος καμία παρέμβαση δεν έγινε μετά την πλημμύρα, για την ενίσχυση των αναχωμάτων στην κοίτη του Πηνειού, πέραν των προσωρινών αποκαταστάσεων των σπασμένων αναχωμάτων, ούτε καθαρισμός του Πηνειού και αποστραγγιστικών τάφρων”.