Ξεκίνησε η συγκομιδή βιομηχανικής ντομάτας στην Λάρισα ανακοίνωσε ο Α.Σ. ΘΕΣΤΟ.

Το σύνολο σχεδόν των συνεργαζόμενων εργοστασίων (ΝΟΜΙΚΟΣ, ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ, DEL MONTE, AGROFARM, ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ και ΧΥΜΟΦΡΟΥΤ), ανοίγουν τις πύλες τους και ξεκινούν να παραλαμβάνουν το προϊόν.

Ο Α.Σ. ΘΕΣΤΟ δημοσιοποίησε τις συμβάσεις με τις τιμές και τους λοιπούς όρους παράδοσης για την παραγωγή του 2023.

Όπως δηλώνει ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Τοματοπαραγωγών (ΘΕΣΤΟ), κ. Αστέριος Σαπουνάς, ξεκίνησε χωρίς προβλήματα η συγκομιδή της βιομηχανικής ντομάτας στην Λάρισα. Η συγκομιδή πρόκειται να εντατικοποιηθεί το επόμενο 10ημερο. Οι τιμές με τα εργοστάσια είναι σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.

Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση αυξήθηκε λόγω της διατροφικής κρίσης και οι καλές τιμές του προϊόντος ώθησαν αρκετούς παραγωγούς να ασχοληθούν με την καλλιέργειά της. Αποτέλεσμα ήταν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο να παρατηρηθεί μια αύξηση περίπου 30% συγκριτικά με το 2022 και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, μόνο στο νομό Λάρισας, να διαμορφώνονται περί τα 25-26 χιλιάδες στρέμματα.

Η καλλιέργεια επηρεάστηκε ποσοτικά από τις καιρικές συνθήκες αλλά εκτιμώ ότι δεν θα έχει ποιοτικά προβλήματα. Οι ζημιές που είχαμε φέτος στην καλλιέργεια λόγω των καιρικών συνθηκών (βροχοπτώσεις Μαΐου και Ιουνίου έφεραν προβλήματα με περονόσπορο) καταγράφονται από τον ΕΛΓΑ.

Οι τιμές των εργοστασίων για ποιότητα 5,00 Brix (εγγυημένη τιμή) ξεκινούν από 137 και φτάνουν έως 150 ευρώ ο τόνος.

agrotypos (Σταύρος Παϊσιάδης)