Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ απένειμε την Ηθική Αμοιβή της «Ευφήμου Μνείας» στους Αντιπλοίαρχο Ευριπίδη – Δημήτρη Κατσαούνη ΠΝ και Αντιπλοίαρχο (Μ) Παρασκευά Καλαβρυτινό ΠΝ του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Οι αξιωματικοί που ήταν επιβάτες του μοιραίου τραίνου που συγκρούστηκε στα Τέμπη την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023 με εμπορική αμαξοστοιχία, επέδειξαν υψηλότατο αίσθημα ευθύνης, αλτρουισμού και αυταπάρνησης, προβαίνοντας από τα πρώτα λεπτά της σύγκρουσης σε έρευνα των βαγονιών του τραίνου και στον καθοριστικό απεγκλωβισμό συνεπιβατών τους, ερευνώντας για επιζώντες, σώζοντας ανθρώπινες ζωές, και παρέχοντας πρώτες βοήθειες.

Παρέμειναν στην περιοχή του δυστυχήματος συνεχίζοντας το πολύτιμο έργο τους, ακόμα και μετά την άφιξη των διασωστικών συνεργείων, δηλωτικό των υψηλών αξιών που τους διέπουν.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε τους δύο Αξιωματικούς για τις πράξεις τους, πράξεις αυταπάρνησης και αυτοθυσίας, εμφορούμενων από υψηλά ιδανικά και υπογράμμισε τον τρόπο με τον οποίο οι προσωπικές τους πράξεις και ενέργειες, προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο τις Ένοπλες Δυνάμεις και ιδιαίτερα το ΠΝ στην Ελληνική και όχι μόνο κοινωνία.

Εξέφρασε την βαθιά του εκτίμηση και τον θαυμασμό του για ότι έκαναν, προβάλλοντάς τους ως παράδειγμα προς μίμηση για όλο το προσωπικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.