Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, υλοποιήθηκε την Τρίτη 25-1-2023, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, η Ημερίδα με θέμα: «Ο δάσκαλος: χθες, σήμερα, αύριο», την οποία διοργάνωσε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, με αφορμή την επικείμενη Εορτή των Τριών Ιεραρχών.

Σκοπός της Ημερίδας ήταν να τιμηθεί η διαχρονική προσφορά των εκπαιδευτικών, τόσο κατά το παρελθόν, όσο και στις σύγχρονες προκλήσεις.

Την έναρξη της Ημερίδας κήρυξε η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Αικατερίνη Καραγιώργου, η οποία αναφέρθηκε στην οφειλόμενη τιμή προς τους εκπαιδευτικούς, των οποίων ο ρόλος και οι προκλήσεις μεταβάλλονται σε κάθε εποχή, στο κέντρο όμως του παιδαγωγικού έργου είναι πάντοτε ο κάθε μαθητής και η κάθε μαθήτρια. Τόνισε, επίσης, ότι το σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον μάθησης προϋποθέτει τον παιδαγωγικά καταρτισμένο εκπαιδευτικό που αγωνίζεται προκειμένου να εμφυσήσει πανανθρώπινες αξίες και το σεβασμό για το συνάνθρωπο με διαφορετικό πολιτιστικό υπόβαθρο, στο πλαίσιο μιας ισότιμης εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς, εντός του θεσμικού πλαισίου που οριοθετεί το διαρκώς εξελισσόμενο και εμπλουτιζόμενο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι βουλευτές Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας και κ. Στέλλα Μπίζιου, ενώ χαιρετισμό απέστειλαν οι Βουλευτές κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κ. Βασίλειος Κόκκαλης και κ. Ευαγγελία Λιακούλη. Παραβρέθηκαν, επίσης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, η Γ. Γραμματέας της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Λαρισαίων κ. Δημήτριος Δεληγιάννης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της Λάρισας και πλήθος εν ενεργεία και αφυπηρετησάντων Διευθυντών/ντριών Σχολικών Μονάδων και εκπαιδευτικών, καθώς και γονέων και κηδεμόνων.

Εκ μέρους των εκπαιδευτικών προσφώνησαν την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ελασσόνας κ. Αχιλλέας Ζανιάς, ο αρχαιότερος των εκπαιδευτικών της Δ.Π.Ε. Λάρισας και Δ/ντής του 16ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, κ. Ηλίας Θεοδώρου και ο νεότερος, κ. Χρυσοβαλάντης Παπαγιάννης, εκπαιδευτικός ΠΕ71, του 19ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας.

Κεντρικοί ομιλητές της Ημερίδας ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδαγωγικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Τσιάκαλος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η αξία των εκπαιδευτικών στη σύγχρονη εποχή» και ο Αν. Καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας, Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης και Διδακτικής της Ιστορίας του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αντώνιος Σμυρναίος, του οποίου η εισήγηση είχε τίτλο: «Ο Παιδαγωγός του μέλλοντος: ένα διερευνητέο αίνιγμα», μέσα από τον επιστημονικό και εμπειρικό λόγο των οποίων, εκφράστηκαν επίκαιροι προβληματισμοί και σκέψεις για τη σύγχρονη θέση των εκπαιδευτικών στην κοινωνία και των προοπτικών που υπάρχουν, καθώς επίσης και ο Επίτιμος Πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και τ. Διευθυντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λάρισας κ. Γεώργιος Γκουράβας, ο οποίος παρουσίασε το θέμα: «Η Εκπαίδευση των δασκάλων του χθες: Η Παιδαγωγική Ακαδημία Λάρισας», δίνοντας στο ακροατήριο και ιδιαίτερα στους νεότερους την ευκαιρία να πληροφορηθούν για την ιστορία και την προσφορά του μορφωτικού αυτού ιδρύματος που λειτούργησε στη πόλη της Λάρισας και να προσεγγίσουν τις προκλήσεις και τις εκπαιδευτικές καινοτομίες της εποχής που προηγήθηκε, οι οποίες διάνοιξαν τον δρόμο για το σύγχρονο σχολείο.

Ακολούθως, απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι για τη μεγάλη προσφορά τους στην εκπαίδευση των δασκάλων, στους διατελέσαντες Καθηγητές και στις διατελέσασες Καθηγήτριες της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λάρισας, η παρουσία των οποίων προξένησε ιδιαίτερη συγκίνηση στους συμμετέχοντες, καθώς μεταξύ αυτών υπήρχαν πολλοί μαθητές και μαθήτριές τους που τώρα υπηρετούν σε σχολεία της περιοχής.

Την απονομή προλόγισαν η εκπαιδευτικός του 23ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας κ. Ευαγγελία Πάππου και η εκπαιδευτικός του 12ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας κ. Ευανθία Καραγκούνη.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν ερμηνεύοντας με μοναδικό τρόπο τραγούδια με θέμα τον δάσκαλο, οι εκπαιδευτικοί Μουσικής κ. Θεοδώρα Ζιούρα, κ. Κωνσταντίνα Κουκολίτσου και κ. Αμαλία Σδρόλια, καθώς και η χορωδία των μαθητών/τριών του 13ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Μουσικής κ. Βασιλικής Κωστοπούλου. Επίσης, μαθητές/τριες του 55ου Νηπιαγωγείου Λάρισας, με υπεύθυνη τη Δ/ντρια της Σχολικής Μονάδας κ. Γεωργία Μούσιου, απήγγειλαν το ποίημα: «Λόγια Αγάπης για τη Δασκάλα μου» και δώρισαν στους καθηγητές και στις καθηγήτριες της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λάρισας μαθητικές δημιουργίες, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό τόσο την ευγνωμοσύνη προς τους δασκάλους των εκπαιδευτικών, όσο και τη συνέχεια των γενεών στις αξίες και τα ιδανικά της ελληνικής εκπαίδευσης.

Την αποφώνηση της Ημερίδας έκανε ο τ. Καθηγητής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λάρισας κ. Βασίλειος Λιαπής, ο οποίος με βιωματικό τρόπο εξέφρασε τις ευχαριστίες των διατελεσάντων Καθηγητών της Ακαδημίας προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας για τη τιμητική πρόκληση και τα συναισθήματα που επέφερε η συμμετοχή στην εκδήλωση και αναφερόμενος στο λειτούργημα του εκπαιδευτικού, ευχήθηκε να βρει συνεχιστές ο αγώνας για το μέλλον της Παιδείας.

​Η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Αικατερίνη Καραγιώργου, ευχαριστεί θερμά τους εκλεκτούς ομιλητές της Ημερίδας, τους συντελεστές της, τον Δ/ντη του 2ου ΣΔΕ Λάρισας κ. Γεώργιο Τράντα για τον συντονισμό, τον κ. Αθανάσιο Μαϊμάρη, για την τεχνική επιμέλεια, τους/τις μαθητές/τριες που συμμετείχαν στην εκδήλωση με τις συνοδούς εκπαιδευτικούς και τους γονείς/κηδεμόνες τους, τους/τις μαθητές/τριες του 33ου Νηπιαγωγείου Λάρισας και τη Νηπιαγωγό κ. Ανδρονίκη Καλογιάννη για τη δημιουργία της αφίσας με θέμα: «Η δασκάλα γίνεται σκάλα για ένα καλύτερο αύριο», το Δημοτικό Σχολείο Κοιλάδας για το δανεισμό σχολικού αρχειακού υλικού, τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου και τα καταστήματα “fresh”-Αφοί Βλάγγα για τις δωρεές τους, καθώς και όλους και όλες για την τιμητική παρουσία τους.