Σε μήνυμα του ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτης Σερέτης, αναφέρει τα εξής σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη:

“Η 14η Νοεμβρίου έκαστου έτους έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα Ηνωμένα Έθνη και τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη.

Από το 1991 διοργανώνονται παγκοσμίως τη συγκεκριμένη ημέρα συντονισμένες εκστρατείες ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, ενημερώνοντας δισεκατομμύρια άτομα έως σήμερα για τα μέτρα πρόληψης της νόσου. Το σύμβολο του μπλε κύκλου σηματοδοτεί την κοινή προσπάθεια της παγκόσμιας κοινότητας ενάντια στην πρόκληση του Διαβήτη.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης ανήκει στα μεταβολικά νοσήματα που χαρακτηρίζεται από διαταραχές του μεταβολισμού της γλυκόζης και του επιπέδου συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα. Στατιστικά δεδομένα αποδεικνύουν πως η νόσος λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας στον παγκόσμιο πληθυσμό ώστε να αποτελεί παγκόσμια απειλή Δημόσιας Υγείας με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου επηρεάζοντας αρνητικά τους δείκτες υγείας του πληθυσμού.

Ο διαβήτης διακρίνεται σε δύο τύπους:

· Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός/παιδικός διαβήτης)

· Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 (μη ινσουλινοεξαρτόμενος με έναρξη στην ενήλικη ζωή)

Το 95% των ατόμων με διαβήτη ανήκουν στην κατηγορία διαβήτη τύπου 2, ο οποίος μπορεί να προληφθεί. Η ισορροπημένη διατροφή, η διατήρηση ιδανικού βάρους σώματος, η τακτική άθληση και η αποφυγή του καπνίσματος, μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης του διαβήτη.

Ο συλλογικός και ατομικός τρόπος διαχείρισης της νόσου επηρεάζουν το βαθμό εμφάνισης επιπλοκών όπως νεφρική ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, αμφιβληστροειδοπάθεια, τύφλωση, ακρωτηριασμός κάτω άκρων, κα.

Η Διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και την προάσπιση του δικαιώματος των πολιτών στην υγεία, ενημερώνει τον πληθυσμό πως οι δομές υγείας της ΠΦΥ ( Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ) παρέχουν στα άτομα με διαβήτη τη δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης στη θεραπεία και συμβάλουν στην αυτοδιαχείριση της νόσου. Επαγγελματίες υγείας των δομών υγείας της 5ης ΥΠΕ, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας, διενεργούν δράσεις

ενημέρωσης και προληπτικού ελέγχου στην κοινότητα, τονίζοντας πως σύμφωνα με τις επιστημονικές κατευθυντήριες γραμμές. ο υγιεινός τρόπος ζωής και ο τακτικός έλεγχος συμβάλουν στη μείωση της τιμής της γλυκόζης, προλαμβάνοντας την εμφάνιση του διαβήτη και των σημαντικών επιπλοκών του”.