Για ιδές περβόλιν όμορφο, για ιδές κατάκρυα βρύση

και στης Ελάτειας το χωριό κόσμος έχει γεμίσει

τον κήπο του Μουσείου μας στου Κίσσαβου τα μέρη

κι οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου χέρι-χέρι

τραγούδησαν και χόρεψαν, έκλαψαν και γελάσαν

και το κοινό τους χάρηκε την ώρα που φωλιάσαν

της ξενιτιάς το αλαργινό και μαύρο χελιδόνι…

Η αγάπη για την μουσική πάντα θα μας ενώνει.

Το άσμα το δημοτικό αγγίζει τις καρδιές μας

πάντα με καθαρή ματιά στολίζει τις ψυχές μας!

                                                            Βασιλική Κοσμάνου-Λιακατά

 

Με ποιητική διάθεση και με αγάπη για το δημοτικό τραγούδι, το Μουσείο «Θεσσαλικής Ζωής» και το Μουσικό Σχολείο Λάρισας παρουσίασαν στις 22 Ιουνίου στον κήπο του Μουσείου στην Ελάτεια του Δήμου Τεμπών την μουσικοθεατρική παράσταση «Ο κύκλος της ζωής».

Να επισημανθεί ότι τα τραγούδια αποδόθηκαν για πρώτη φορά στη μορφή αυτή από την ομάδα φοιτητών «Μουσικό Πολύτροπο», την οποία ίδρυσε το 1994 και διηύθυνε μέχρι πρόσφατα ο καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (ΤΜΣ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), κ. Ιωάννης Καϊμάκης, μέλη της οποίας αποτέλεσαν και οι τρεις υπεύθυνες καθηγήτριες Βασιλική Κοσμάνου, Ελένη Κουτή και Αφροδίτη Γκούτζιου.

Η συγκεκριμένη σύμπραξη ήταν το αποτέλεσμα μιας όμορφης συνεργασίας, καθώς οι μαθητές του γ1 του Μουσικού Σχολείου επισκέφτηκαν τον περασμένο Μάρτιο τους χώρους του Μουσείου στο πλαίσιο του ομώνυμου εκπαιδευτικού πολιτιστικού προγράμματος. Τότε, λοιπόν, οι υπεύθυνοι του Μουσείου, Κώστας και Δέσποινα Συρμακέζη, ακούγοντας τους μαθητές να τραγουδούν τρία δημοτικά τραγούδια, ως ευχαριστία για την όμορφη και εμπεριστατωμένη ξενάγηση που τους επιφύλαξαν, αυθόρμητα τους προσκάλεσαν να πραγματοποιήσουν την εκδήλωση αυτή και στην Ελάτεια.

Να σημειωθεί ότι το Μουσείο «Θεσσαλικής Ζωής» δίνει πνοή στην περιφέρεια, καθώς πλήθος επισκεπτών, αλλά και πολλοί μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεναγούνται και «ταξιδεύουν» στην ιστορία της Θεσσαλίας, τη λαογραφία και τον πολιτισμό, μέσα από την παρουσία και τον λόγο που οι εμπνευσμένοι οικοδεσπότες προσφέρουν απλόχερα σε κάθε επισκέπτη του Μουσείου.

Παράλληλα, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου με όρεξη και πολλή χαρά, άφησαν για λίγο τις καλοκαιρινές τους διακοπές, και με την υποστήριξη της αναπληρώτριας Διευθύντριας, του Συλλόγου Διδασκόντων και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ξαναέζησαν και μετέδωσαν τον παλμό που και οι ίδιοι βιώνουν μέσα από την ενασχόληση με το δημοτικό τραγούδι και τη δραματοποίησή του σε ένα ιδιαίτερο κοινό όλων των ηλικιών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου που γνωρίζει ότι οι δράσεις του Μουσείου «Θεσσαλικής Ζωής» αλλά και του Μουσικού Σχολείου Λάρισας έχουν πάντα κάτι ξεχωριστό να προσφέρουν στους θεατές. Ειδικότερα, παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, οι αντιδήμαρχοι Μακρυχωρίου Γ.Ντόντος,Κάτω Ολύμπου Αθ. Βλάχος, Πολιτικής Προστασίας και Πρόεδρος ΔΟΠΑΠΕΠ Τεμπών Γ.Νικολάου, ο τοπικός σύμβουλος Ελάτειας Χρ. Στάχταρης, καθώς και ο υποψήφιος δήμαρχος Τεμπών Ν. Πουτσιάκας. Ξεχωριστή παρουσία εκείνη του γιατρού και ιστοριοδίφη Νίκου Παπαθεοδώρου, ο οποίος με την πένα του «ξαναζωντανεύει» την τοπική μας ιστορία. Ακόμη παρευρέθηκαν ο ιερέας π.Στ.Γιάνναρος, ο σχολικός σύμβουλος φιλολόγων Ι. Ηλιούδης, ο δημοσιογράφος Δ. Γουγουλιάς, αλλά και πολλά πρόσωπα από διάφορους χώρους, που αγαπούν την τέχνη και τον πολιτισμό.

 

Σημείωση: ευγενική παραχώρηση μέρους των φωτογραφιών από τον Δ.Z.Γουγουλιά (www.perataria.gr)