Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Οκτωβρίου του 1986. Η Λάρισα είχε «φορέσει τα καλά της» και ετοιμαζόταν αν υποδεχθεί τον ΠΑΟΚ. Η αναμέτρηση στο πλαίσιο του ελληνικού πρωταθλήματος θα γινόταν στο στάδιο του Αλκαζάρ και εκεί θα υπήρχαν και οπαδοί του «Δικεφάλου του Βορρά». Ανάμεσα στους θεατές του αγώνα, στην κερκίδα των φιλάθλων της «Βυσσινή θύελλας» ήταν και ένας 29χρονος καθηγητής μαθηματικών, ο 29χρονος Χαράλαμπος Μπλιώνας.

Ο Μπλιώνας δεν είχε καμία σχέση με τα οπαδικά, τα γήπεδα και τα δίχρωμα κασκόλ. Βασικά αυτή ήταν μόλις η δεύτερη ή η τρίτη φορά που πήγαινε να παρακολουθήσει από κοντά κάποιον ποδοσφαιρικό αγώνα. Ο 29χρονος είχε πάει στο χωριό του, το Λουτρό Ελασσόνας, προκειμένου να κανονίσει κάποιες οικογενειακές υποθέσεις. Αφού τελείωσε με αυτές θέλησε να πάρει το ΚΤΕΛ προκειμένου να επιστρέψει στη βάση του, την Αθήνα. Ο Μπλιώνας προετοιμαζόταν για τον γάμο με την εκλεκτή της καρδιάς του!

Το ταξί, ωστόσο, που τον μετέφερε από το χωριό του στο κέντρο της Λάρισας καθυστέρησε και έτσι ο Μπλιώνας έχασε το δρομολόγιο του ΚΤΕΛ. Προκειμένου να περάσει η ώρα του, μέχρι το επόμενο δρομολόγιο, αποφάσισε να πάει στο Αλκαζάρ και να δει τον ποδοσφαιρικό αγώνα. Πήγε στο γήπεδο της Λάρισας, αγόρασε το εισιτήριο και έκατσε στη θύρα 1. Μια «κυριλέ» θύρα η οποία βρισκόταν ακριβώς απέναντι από τα επίσημα.

Πριν ξεκινήσει ο αγώνας υπήρξαν αντεγκλήσεις ανάμεσα στους οπαδούς των δυο ομάδων. Ξαφνικά τρεις ναυτικές φωτοβολίδες εκτοξεύονται από την κερκίδα των οπαδών του ΠΑΟΚ προς αυτή των οπαδών της Λάρισας. Οι δυο πρώτες έπεσαν στο έδαφος. Η τρίτη «βρίσκει» πάνω στα κάγκελα, αλλάζει πορεία και πέφτει ανάμεσα στους φιλάθλους της Λάρισας. Μερικές στιγμές αργότερα, όλοι παγώνουν. Ο Μπλιώνας πέφτει ανάμεσα στις καρέκλες, μέσα σε μια λίμνη αίματος. Η φωτοβολίδα είχε καρφωθεί στο λαιμό του και του είχε κόψει την καρωτίδα! Ένας από τους φιλάθλους που βλέπει τον λαιμό του Μπλιώνα να φλέγεται έπαθε καρδιακή προσβολή! Ευτυχώς ο άνθρωπος επέζησε.

Οι πιο ψύχραιμοι έσπευσαν να τον βοηθήσουν. Ήταν, όμως, αργά. Ο άτυχος 29χρονος δεν είχε την παραμικρή ελπίδα. Ξεψύχησε πάνω στο αγροτικό που τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Ασθενοφόρο δεν υπήρχε στο γήπεδο. Δεν υπήρχε καν φορείο. Από την κερκίδα τον μετέφεραν πάνω σε μια διαφημιστική πινακίδα! Λέγεται πως αν υπήρχε ασθενοφόρο ο Μπλιώνας μπορεί και να είχε σωθεί. Δύσκολο. Αν είχε, όμως, έστω και μια πιθανότητα στο εκατομμύριο να σωθεί η έλλειψη ασθενοφόρου την εξανέμισε και αυτή.

Ο αδερφός του Μπλιώνα έμαθε τα όσα έγιναν όταν επέστρεψε στο σπίτι του από τα χωράφια που δούλευε. Κανείς δεν τολμούσε να του πει το κακό που είχε συμβεί. Όταν επέστρεψε στο σπίτι του, η μητέρα του άτυχου 29χρονου, είχε μάθει τα τραγικά νέα. Όλοι μαζί πήγαν στο νοσοκομείο. Ο αδερφός του «σήκωσε» το μεγάλος βάρος της αναγνώρισης. Ο θρήνος και το πένθος σημάδεψαν τη ζωή τους. Έτσι ο 29χρονος Χαράλαμπος Μπλιώνας καταγράφηκε ως το πρώτο θύμα του χουλιγκανισμού στην Ελλάδα.

Το κόλπο για τη σύλληψη του δράστη

Παρά το τραγικό γεγονός το ματς ανάμεσα στη Λάρισα και τον ΠΑΟΚ διεξήχθη κανονικά (νίκησε με 2-1 η γηπεδούχος ομάδα). Σε μια υποκριτική κίνηση αποφασίστηκε απλά να μη μεταδοθούν διαφημίσεις από τα μεγάφωνα του γηπέδου στη διάρκεια του ημιχρόνου!

Αυτό, ωστόσο, έδωσε την ευκαιρία στον Αστυνομικό Επιθεωρητή Θεσσαλίας, Παναγιώτη Γούλα, να εφαρμόσει ένα σχέδιο προκειμένου να ανακαλύψει τον δράστη. Έδωσε εντολή σε αστυνομικούς να στηθούν μπροστά στην κερκίδα των οπαδών του ΠΑΟΚ και να παρατηρούν ποιοι αλλάζουν διαρκώς θέση. Ο έμπειρος αστυνομικός θεωρούσε πως ο δράστης θα αλλάζει διαρκώς θέση και ίσως και ρούχα προκειμένου να μπερδέψει τους αστυνομικούς. Παράλληλα, ζήτησε από έναν φωτορεπόρτερ που βρισκόταν στο γήπεδο να του δώσει όλες τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει από την εξέδρα των οπαδών του ΠΑΟΚ. Και, όπως αποδείχθηκε, δεν είχε άδικο. Οι αστυνομικοί εντόπισαν μια ομάδα νεαρών που είχε περίεργη συμπεριφορά σε όλη τη διάρκεια του ματς. Μετά το τέλος του αγώνα έγιναν πολλές προσαγωγές αλλά οι αστυνομικοί εστίασαν σε μια ομάδα 9 ατόμων.

Τελικά, μετά από την έρευνα των αστυνομικών αλλά και τη μαρτυρία ενός φιλάθλου του ΠΑΟΚ που κατέθεσε πως είχε δει όλο το σκηνικό, προέκυψε πως δράστης ήταν ένας 20χρονος που άνηκε στη συγκεκριμένη παρέα. Σε κατ' οίκον έρευνα που έγινε, μάλιστα, αργότερα βρέθηκαν φωτοβολίδες στο σπίτι του. Οι αστυνομικοί είπαν πως οι φωτοβολίδες αυτές ήταν ίδιες με αυτή που στέρησε τη ζωή στον Μπλιώνα. Ο νεαρός οπαδός του ΠΑΟΚ μετά από εξαντλητική ανάκριση ομολόγησε την πράξη του λέγοντας: «Ήταν ατύχημα. Προσπάθησα να τραβήξω το σχοινάκι, αλλά έμπλεξε. Την έστρεψα λίγο πλάγια και εμπρός αλλά εκείνη τη στιγμή ενεργοποιήθηκε». Στη συνέχεια, ωστόσο, αναίρεσε την αρχική του κατάθεση και δήλωσε αθώος. Επικαλέστηκε, μάλιστα, και τη μαρτυρία πολλών ανθρώπων που κατέθεσαν πως ουδέποτε μετακινήθηκε από τη θέση του ενώ ισχυρίστηκε πως τις φωτοβολίδες τις είχες επειδή ο πατέρας του ήταν ερασιτέχνης ψαράς ενώ ισχυρίστηκε πως δεν ήταν ίδιες με αυτή που σκότωσε τον Μπλιώνα. Στη δίκη που έγινε καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξη! Στο εφετείο η ποινή έπεσε στα δυόμιση χρόνια και έτσι αποφυλακίστηκε!

reader.gr