Eκ μέρους του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Λάρισας (ΣΦΙΛ) πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή σχετικά με όσα πιστεύουν για τη χρησιμότητα του κτιρίου Κατσίγρα για την σχολή τους:

«Έπειτα από το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας kosmoslarissa.gr αισθανόμαστε την ανάγκη να πάρουμε θέση σχετικά με την χρησιμότητα του κτιρίου Κατσίγρα.

Στο κτίριο Κατσίγρα διδάσκονται τέσσερα υποχρεωτικά μαθήματα τόσο με από αμφιθεάτρου παραδώσεις όσο και με εργαστηριακές ασκήσεις. Πέρα από το σημαντικότατο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο που παράγεται από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας και από το Εργαστήριο Βιομαθηματικών, το κτίριο χρησιμοποιείται μαζικά από τους φοιτητές για τις διάφορες δράσεις του συλλόγου φοιτητών της ιατρικής και των 7 φοιτητικών πολιτιστικών ομάδων των τμημάτων της ιατρικής και της βιοχημείας.

Συγκεκριμένα:

· Ο σύλλογος φοιτητών πραγματοποιεί τακτικά τις γενικές του συνελεύσεις στο αμφιθέατρο του κτιρίου Κατσίγρα.

· Ύστερα από πρόταση του συλλόγου μας και σε συνεργασία με την διοίκηση του τμήματος προχωράμε στην δημιουργία αναγνωστηρίου σε αίθουσα που μας παραχωρήθηκε στο κτίριο ώστε να μπορούν οι φοιτητές να διαβάζουν και τις απογευματινές ώρες, κατά τις οποίες είναι κλειστή η βιβλιοθήκη στο συγκρότημα Βιόπολις. Ήδη έχουμε παραλάβει τα έπιπλα και διαμορφώνουμε τον χώρο που θα στεγάσει το αναγνωστήριο.

· Η κινηματογραφική ομάδα ιατρικής βιοχημείας πραγματοποιεί εβδομαδιαία τις προβολές της στο αμφιθέατρο του κτιρίου.

· Η μουσική ομάδα και οι ομάδες θεάτρου και χορού το χρησιμοποιούν για τις πρόβες τους.

· Οι φοιτητές που συμμετέχουν στην φωτογραφική λέσχη, στην ομάδα δημιουργικής γραφής και στην εικαστική ομάδα το χρειάζονται για τις συναντήσεις που κάνουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Όλες οι παραπάνω δράσεις δεν θα μπορούσαν να βρουν απήχηση και να πραγματοποιηθούν στο συγκρότημα της Βιόπολις, το οποίο βρίσκεται εκτός του αστικού ιστού και επί της ουσίας είναι αποκομμένο από την υπόλοιπη πόλη.

Συν τοις άλλοις, το τελευταίο διάστημα, συνεχώς ανακαινίζονται χώροι στο εσωτερικό του κτιρίου. Εμείς σκοπεύουμε να αγωνιστούμε και για την ανακαίνιση του εξωτερικού του κτιρίου καθώς και για την ενεργειακή του αναβάθμιση μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που τρέχουν(π.χ. ΕΣΠΑ 2021-2027, ΗΛΕΚΤΡΑ).

Μία άστοχη και μεμονωμένη ενέργεια ενός καθηγητή να παρκάρει μπροστά στην είσοδο του κτιρίου το ΙΧ του δεν μπορεί να αποτελεί πρόφαση για να υποβαθμίζεται ο ρόλος και η αξία που έχει αυτό για το πανεπιστήμιο.

Το κτίριο ήταν, είναι και θα είναι ιδιοκτησία του τμήματος Ιατρικής, των φοιτητών και των εργαζομένων του.

Ήταν, είναι και θα είναι ένας ζωντανός χώρος στο κέντρο της πόλης, στον όποιο πέρα από το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο παράγεται πολιτισμός και πολιτική. Ένα κτίριο στο όποιο οι φοιτητές μπορούν να κοινωνικοποιηθούν ουσιαστικά στο πλαίσιο του πανεπιστημίου.

Κάθε προσπάθεια εκχώρησης του στον Δήμο Λαρισαίων ή σε οποιονδήποτε άλλο φορέα θα μας βρει απέναντι!

Εκ μέρους του ΣΦΙΛ

Ο Πρόεδρος

Ζαρίδης Μιχάλης»