Για ακόμη μία χρονιά οι μικροί κατασκηνωτές του προγράμματος «Κατασκήνωση στην Πόλη» του Δήμου Λαρισαίων επισκέπτονται το αγαπημένο τους Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας για να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ωραία που ’ναι η νύφη μας». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μουσειακής αγωγής στηρίζεται στην περιοδική έκθεση του Μουσείου «Προίκα» και σχεδιάστηκε ειδικά για τους μικρούς κατασκηνωτές.

Τα παιδιά κατά την περιήγησή τους στους εκθεσιακούς χώρους έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν παραδοσιακές φορεσιές, χειροτεχνήματα και έργα γυναικών της εποχής καθώς και ακριβείς αναπαραστάσεις παλιών θεσσαλικών κατοικιών και εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνικών.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εξοικείωση των παιδιών με τον θεσμό της προίκας, έναν θεσμό που έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία και στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Μέσω της παρουσίασης αντικειμένων καθημερινής χρήσης των νοικοκυριών της εποχής, αντικειμένων παραδοσιακών τεχνικών καθώς και κειμηλίων από γάμους παλαιότερων χρόνων στη Θεσσαλία, τα παιδιά μαθαίνουν για την προίκα, την ισχύ και τις προεκτάσεις της στην παραδοσιακή κοινωνία..

Η εκπαιδευτική ξενάγηση χρησιμοποιεί πληθώρα δημιουργικών δραστηριοτήτων όπως παντομίμα, παιχνίδια ερωταπαντήσεων καθώς και ζωγραφική για να βοηθήσει τα παιδιά να  αφομοιώσουν  διαδραστικά και με παιγνιώδη τρόπο  τη γνώση που αφορά στη λειτουργία του  θεσμού της προίκας.  Το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός  των παιδιών παραμένει αμείωτος καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος!

   

“Η κατασκήνωση στην πόλη”  με τα προγράμματα μουσειακής εκπαίδευσης δίνει το δικό της ξεχωριστό πολιτιστικό και δημιουργικό στίγμα στο θερμό καλοκαίρι της πόλης. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της “Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει”  αλλά και στο σχέδιο υποστήριξης της υποψηφιότητας της Λάρισας ως «Πόλη Φιλική στα παιδιά» της UNICEF.