Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική αποδείχθηκε η συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών του 15ου Γυμνασίου Λάρισας στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 18-26 Νοεμβρίου - #EWWR 2023» και στη δράση που οργάνωσε η ΔΔΕ Λάρισας σε συνεργασία με την υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Λαρισαίων “Οι συσκευασίες βρίσκουν τον κάδο τους!”.

Οι μαθητές και μαθήτριές μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις οδηγίες προκειμένου να πραγματοποιούν σωστά την ανακύκλωση συσκευασιών, να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της μείωσης απορριμμάτων, να ευαισθητοποιηθούν για την προστασία του περιβάλλοντος, να δραστηριοποιηθούν ώστε να εξελιχθούν σε ενεργούς πολίτες ξεκινώντας από τη σχολική ακόμα ηλικία, να γίνουν εμπνευστές για τους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους (γονείς, ευρύτερη οικογένεια, φίλοι) σχετικά με την αξία της ανακύκλωσης και τη σημασία της προσωπικής επιλογής για προσφορά, ενδιαφέρον, εγρήγορση και οικολογική συνείδηση.

Επίσης, όλοι μαζί συλλέξαμε ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασιών, μάθαμε να κάνουμε διαλογή και να τα απορρίπτουμε στον σωστό χρωματιστό κάδο ανακύκλωσης από αυτούς που εγκατέστησε στο σχολείο μας ο Δήμος Λαρισαίων.

Μιλήσαμε για τους πιθανούς τρόπους μείωσης απορριμμάτων στο χώρο του σχολείου και έτσι οι μαθητές/τριες προέβησαν στην αντικατάσταση των μιας χρήσης πλαστικών μπουκαλιών νερού με επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια και στη χρήση συσκευασιών φαγητού πολλαπλών χρήσεων.

Ακόμα, μια ομάδα μαθητών με την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια από την κυρία Βαμπούλα Φωτεινή, δημιούργησαν ένα γλυπτό trash art, με το οποίο θα συμμετάσχουν στον αντίστοιχο διαγωνισμό του #EWW και του ΕΟΑΝ.

Τέλος, στο σχολείο μας υλοποιείται παράλληλη δράση με συλλογή πλαστικών καπακιών σε αυτοσχέδιους κάδους, που θα δωρίσουμε σε εθελοντική οργάνωση για προμήθεια αναπηρικού αμαξιδίου για συνάνθρωπό μας που το έχει ανάγκη.