Δυσάρεστα νέα σε ότι αφορά τις προσδοκίες για την κατασκευή νέου δρόμου που θα συνδέει τη Λάρισα με τα Φάρσαλα, επιφύλασσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Νικόλαος Ταχιάος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλη Κόκκαλη.

Όπως υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Ταχιάος, το συγκεκριμένο έργο «στην κατάταξη πλέον των προτεραιοτήτων, ναι έχει οπισθοχωρήσει», λόγω των μεγάλων ζημιών από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ο κ. Κόκκαλης πέρασε στην αντεπίθεση και στη δευτερολογία του, ζήτησε ο νέος δρόμος να ενταχθεί στο συνολικό σχεδιασμό για την αποκατάσταση των ζημιών.

Αναλυτικότερα, ο Λαρισαίος πολιτικός είπε μεταξύ άλλων στην αρχή της συζήτησης: «Δρόμος Λάρισας-Φαρσάλων: Τα λόγια περιττεύουν. Η πλέον απομονωμένη περιοχή στον Νομό Λάρισας, κύριε Υπουργέ, είναι τα Φάρσαλα. Το συγκεκριμένο έργο έχει χαρακτηριστεί έργο εθνικού επιπέδου. Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες η αναγκαιότητα και η σπουδαιότητα αυτού του έργου καθίσταται πλέον όχι απλά αναγκαία, επιβεβλημένη. Στην τελευταία κοινοβουλευτική επίκαιρη ερώτηση πριν περίπου έναν χρόνο ο κ. Καραγιάννης είπε ότι η μελέτη είχε ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και αναζητείται -τι άλλο;- η χρηματοδότηση. Αναζητείται η χρηματοδότηση για ένα έργο πάρα πολύ σημαντικό.

Σήμερα θέλουμε να πληροφορηθούμε οι πολίτες της Λάρισας, των Φαρσάλων εάν μετά από έναν χρόνο η Κυβέρνηση έχει βρει το χρηματοδοτικό εργαλείο και εάν ισχύει αυτό που είχε πει ο πρώην Περιφερειάρχης ότι είχε κατατεθεί τεχνικό δελτίο στο Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι το οποίο δεν είχε απαντηθεί από τον κ. Καραγιάννη, ούτε επιβεβαιώθηκε ούτε απερρίφθη αυτός ο ισχυρισμός. 

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Νικόλαος Ταχιάος σημείωσε μεταξύ άλλων πως «σήμερα μιλάμε για μία πολύ διαφορετική πραγματικότητα στη Θεσσαλία. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας άνθρωπος που ζει στον τόπο του -ξέρω ότι ζείτε στον τόπο σας, σας έχω δει στην εκλογική σας περιφέρεια, συμπονάτε τους συμπολίτες σας και έχετε επίγνωση της πραγματικότητας- ρωτά εάν μέσα σε όλο αυτόν τον καταιγισμό προβλημάτων μπορούμε να προτεραιοποίησουμε ένα έργο της τάξεως των 200 εκατομμυρίων, όπως είναι ο δρόμος Λάρισας-Φαρσάλων. Και αυτό δεν το απευθύνω ως ερώτημα μόνο προς τον εαυτό μας και ως ρητορικό ερώτημα προς όλους, αλλά ως ένα πολύ μεγαλύτερο ερώτημα προς την Περιφέρεια. Ξέρετε γιατί; Διότι το έργο αυτό είναι περιφερειακού χαρακτήρα, ήταν εθνικής σημασίας όσο γινόταν η μελέτη και επέστρεψε και παρελήφθη από την Περιφέρεια…

… Όμως, σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για ένα έργο της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ, όταν αυτή τη στιγμή για τα οδικά έργα της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας -γιατί μέσω στις πληγείσες περιοχές πρέπει να εντάξουμε και ένα τμήμα της Φθιώτιδας, των Δήμων Λαμιέων και Στυλίδας, αν δεν κάνω λάθος, μπορεί να κάνω λάθος- και σίγουρα και δύο δήμους της Εύβοιας- χρειαζόμαστε 900 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν τα έχουμε…

…Γι’ αυτό σας λέω ότι άνθρωποι που ζείτε την περιοχή σας θα έπρεπε να κατανοείτε ποιες είναι οι προτεραιότητες. Δεν λέω ότι πρέπει να πάει πίσω το Λάρισα-Φαρσάλων. Σε καμία περίπτωση δεν λέω κάτι τέτοιο. Επαναλαμβάνω, δεν λέω ότι πρέπει να πάει πίσω ούτε ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα. Όμως, στην κατάταξη πλέον των προτεραιοτήτων, ναι έχει οπισθοχωρήσει. Και αυτό έγινε, διότι αυτό που προέχει είναι μια φυσική καταστροφή, ο ουρανός που μας έπεσε στο κεφάλι…» 

Η ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΚΑΛΗ

Απευθυνόμενος στον κ. Ταχιάο στην δευτερολογία του, ο κ. Κόκκαλης σημείωσε πως «εξ όσων κατάλαβα, λέτε ότι ο δρόμος Λάρισας-Φαρσάλων δεν είναι στην πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης λόγω της θεομηνίας. Κατά την ταπεινή μου άποψη, ακούστε πού κάνετε το λάθος και πάνω σ’ αυτό θέλω την απάντησή σας. Θα συμφωνήσω ότι η θεομηνία έχει αλλάξει πάρα - πάρα πολλά. Όμως, και αυτός ο δρόμος έχει υποστεί ζημιά, λόγω του «Ντάνιελ». Άρα, δεν μπορούμε να λέμε ότι το αφήνουμε στην άκρη να αποκαταστήσουμε άλλες ζημιές. Εννοείται ότι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα και αυτό θα το δούμε αργότερα. Αυτός ο δρόμος έχει υποστεί ζημιά και θα σας πω πού ακριβώς. Είναι μετά το Ζάππειο. Μετά το Ζάππειο έχει κοπεί στη μέση.

Συνεπώς, αυτό που προτείνουμε εμείς ως Αντιπολίτευση είναι αυτός ο δρόμος να ενταχθεί στον σχεδιασμό του Υπουργείου από κοινού με την Περιφέρεια Θεσσαλίας στα πλαίσια, αφενός, της αποκατάστασης του οδικού δικτύου και, αφετέρου, ως νέο έργο. Αυτό ζητάμε. Να ενταχθεί στα πλαίσια του σχεδιασμού της Κυβέρνησης από κοινού με την Περιφέρεια, επειδή και αυτός ο δρόμος έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές. Δεν είναι ένας δρόμος που δεν έχει υποστεί ζημιές και απλά είναι ένας μικρός και στενός δρόμος και πρέπει να γίνει μεγαλύτερος. Έχει υποστεί ζημιά. Άρα, σημαίνει ότι πρέπει να συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης –και αυτό ακριβώς ρωτάμε- και της Περιφέρειας. Μάλιστα, θα πρέπει να συμπεριληφθεί τώρα, για να γίνει ο καινούργιους δρόμος.

Τώρα, όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, είστε ο δεύτερος Υπουργός ο οποίος δεν επιβεβαιώνει τον πρώην Περιφερειάρχη για το ότι αυτό είχε κατατεθεί ως τεχνικό δελτίο στο Ταμείο Ανάκαμψης» κατέληξε. 

Μπορείτε να δείτε τη συζήτηση εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=XK_4rBRXYzU