Τον καλύτερο τρόπο να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο φαίνεται πως επέλεξαν οι μαθητές & οι μαθήτριες του  4ου Γυμνασίου Λάρισας, καθώς είχαν μια μοναδική ευκαιρία, την Τρίτη 06/02/2024 να ενημερωθούν σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Εισηγητής της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής Πληροφορικής και Υπεύθυνος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Β/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Δημήτριος Γ. Λιόβας, ο οποίος αφού τόνισε τη χρησιμότητα και την αξία του Διαδικτύου στη σημερινή εποχή, επισήμανε τους αυξημένους κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη & απρόσεκτη χρήση του. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τρόποι προστασίας από τους κινδύνους, με τη βοήθεια ειδικών λογισμικών, αλλά και χρήσιμων συμβουλών προς τους μαθητές του Γυμνασίου.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Καθηγητή Πληροφορικής κ. Ηλία Λιάκο, την Καθηγήτρια Πληροφορικής κ. Έφη Νασιάρα και το Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου ενώ επικεντρώθηκε στα φαινόμενα διαδικτυακής βίας, στους κινδύνους που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, στον εθισμό, στην αποπλάνηση ανηλίκων, στον διαδικτυακό εκφοβισμό γνωστό και ως CyberBullying.Στο τέλος της παρουσίασης, δόθηκε χρόνος στους παρευρισκομένους μαθητές για υποβολή ερωτήσεων και επίλυση αποριών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και στον ευρωπαϊκό κανονισμό GDPR, ένα νομικό πλαίσιο κανόνων που αποσκοπεί στην προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, καθώς επίσης και στην απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για είσοδο των παιδιών κάτω των 15 ετών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μόνο με γονική συναίνεση.

Μετά τη λήξη της εκδήλωσης, όλοι οι μαθητές έβγαλαν την αναμνηστική φωτογραφία καλύπτοντας τα πρόσωπά τους θέλοντας να δείξουν ότι είχαν εμπεδώσει το μήνυμα για την προστασία της ιδιωτικότητάς τους.

Η Διευθύντρια του σχολείουκ. Άλκηστη Γκαρά, ο Σύλλογος των Διδασκόντων και οι μαθητές ευχαρίστησαν τον κ. Λιόβαγια την ενδιαφέρουσα και χρήσιμη ενημέρωσή τους, σχετικά με την ορθολογική χρήση της τεχνολογίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με την προτροπή προς τους μαθητέςνα συζητούν με τους γονείςτους και να τους εμπιστεύονται για όλα τα θέματα,μεταξύ των οποίωνκαι για αυτά που αφορούν στη διαδικτυακή τους ζωή.