Στις μέρες μας, ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει απομακρύνει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού από το παραδοσιακό πρότυπο της ελληνικής διατροφής, το οποίο έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και καθιστικό τρόπο ζωής. Δεδομένων των ευεργετικών επιδράσεων της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής στη διατήρηση και προαγωγή της υγείας το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας-Γιώργος και Λένα Γουργιώτη εγκαινιάζει έναν κύκλο βιωματικών εργαστηρίων για ενήλικες με θέμα «Γεύσεις Παράδοσης» που θα πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο χώρο του μουσείου.

Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στις 10:30 θα υλοποιηθεί το πρώτο εργαστήριο που θα έχει ως θέμα την «Παρασκευή της παραδοσιακής θεσσαλικής πίτας».

Το εργαστήριο θα ξεκινήσει με μια εισαγωγή από την Επιστημονική υπεύθυνη του Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού για την γαστρονομική κουλτούρα των πληθυσμών ως φορέα μνήμης και κατόπιν θα ακολουθήσει ομιλία από τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο MSc  κ. Αναστασία Σιατήρα για την σημασία και τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής με ειδική αναφορά στη διατροφική αξία της παραδοσιακής πίτας.

Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν άτομα που δεν γνωρίζουν αλλά θέλουν να μάθουν τον τρόπο ανοίγματος φύλλου για την παρασκευή της  πίτας  καθώς και την παράδοσή της. Το εργαστήριο θα έχει διαγενεακό χαρακτήρα καθώς γυναίκες που ξέρουν και επιδίδονται από παλιά στην παραδοσιακή μαγειρική θα δείξουν σε όσες/ους θα συμμετάσχουν μεταδίδοντας τους όχι μόνο στοιχεία για τον τρόπο παρασκευής αλλά και ιστορίες και μνήμες τους.

Η συμμετοχή θα είναι χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι συμμετέχουσες/οντες να φέρουν μαζί την ποδιά και τον πλάστη τους.

Για δηλώσεις συμμετοχής: Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας-Γιώργος και Λένα Γουργιώτη

Καθημερινά 8:00-14:00,  τηλ 2410-239446

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.