Σε παράσταση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τρίτη 7 Νοέμβρη στον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα, προχωρούν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας και η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Αγροτών, με συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο που αποφασίστηκε σε σύσκεψη των πλημμυροπαθών αγροτών των χωριών του νομού Λάρισας, που έγινε την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου στον Πλατύκαμπο Λάρισας.

Καταγγέλλουν ότι «παρότι συμπληρώνονται 2 μήνες από τις πλημμύρες, υπάρχει στασιμότητα και μεγάλη καθυστέρηση να δοθεί οικονομική ενίσχυση και λύσεις από την κυβέρνηση για την στήριξη των πλημμυροπαθών χωριών, αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων. Μόνο συνεχείς συσκέψεις γίνονται από την κυβέρνηση και το Υπουργείο χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Δεν υπάρχει ενημέρωση και χρονοδιάγραμμα για τα απαραίτητα έργα ώστε να υπάρχει απορροή των λιμναζόντων νερών στην περιοχή της λίμνης Κάρλας και να αποστραγγιστούν τα χωράφια που είναι πλημμυρισμένα».

Καταγγέλλουν, ακόμα ότι «οι προκαταβολές που ανακοινώθηκαν μετατίθενται από 10ήμερο σε 10ήμερο ενώ την ίδια στιγμή αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουν χρήματα να καλύψουν βιοποριστικές και άλλες ανάγκες τους. Πολύ περισσότερο που η προκαταβολή του 70% της βασικής ενίσχυσης στα πλαίσια της ΚΑΠ ήταν δραστικά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, το μεγαλύτερο μέρος των ποσών παρακρατήθηκε από τον ΕΛΓΑ και πολλοί συνάδελφοι δεν πήραν ούτε ένα ευρώ.

Ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν μπορεί να καλύψει το 100% της πραγματικής ζημιάς στην παραγωγή και είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει και να ανακοινωθούν άμεσα από την πλευρά της Κυβέρνησης τα τελικά ποσά αποζημίωσης για κάθε προϊόν. Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών.

Για αυτό τον λόγο, μαζί με τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες και Επιτροπές Αγώνα της Θεσσαλίας στα πλαίσια του Πανθεσσαλικού συντονισμού της δράσης μας, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 7 Νοεμβρίου και ώρα 10 πμ στον ΕΛΓΑ και στις 11 πμ στον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Λάρισα».