Το σπίτι του Αθ. Παπαθανασίου στη Βερδικούσια (Αρχείο Αθ. Δήμκου)

Πενήντα πέντε βιβλία με τίτλο «Ιερέας Αθανάσιος Παπαθανασίου, ο Ήρωας της Βερδικούσιας, κατά την Τουρκοκρατία» προσέφεραν ο Θανάσης Αστ. Δήμκος μαζί με τον Παναγιώτη Ν. Κατίνα στην Ιερά Μητρόπολη Ελλασώνος και με τη σύμφωνη γνώμη του Μητροπολίτου Ελασσόνας κ.κ. Χαρίτωνα.

Η δωρεά των βιβλίων έγινε στη μνήμη του Βερδικουσιώτη ήρωα ιερέα Αθανασίου Παπαθανασίου, ενώ τα βιβλία παραδόθηκαν στη Σύναξη των Ιερέων της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών, παρουσία του Μητροπολίτη κ.κ. Χαρίτωνα, του πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη, πρωτοσύγκελου π. Βησσαρίωνα Καραλιάσκου και του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, πρωτοπρεσβυτέρου π. Δημήτριο Παπαγεωργίου.

Παίρνοντας τον λόγο ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Χαρίτωνας καλωσόρισε στη Σύναξη των Ιερέων τον συγγραφέα του βιβλίου, Θανάση Δήμκο και του ευχήθηκε «καλοτάξιδο το βιβλίο του».

Ακολούθως, ο ποιμενάρχης αναφέρθηκε με θερμά λόγια για τον ρόλο που έπαιξε κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο Αθανάσιος Παπαθανασίου, για τη σθεναρή και ηρωική αντίστασή του, ενάντια στους κατακτητές, μην υποκύπτοντας στους εκβιασμούς και τις απειλές των Τούρκων, που ήθελαν το χωριό για τσιφλίκι τους.

Τόνισε δε, πως τέτοιες πράξεις αυτοθυσίας και αυταπάρνησης παραμένουν ανεξίτηλες στο διάβα των χρόνων και αποτελούν σύμβολα πατριωτισμού και εθνικής υπερηφάνειας.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιότατος επισήμανε τη σημασία που έχει η ανέγερση της προτομής, μπροστά στον προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Προφήτη Ηλία στη Βερδικούσια (Νέο Εορτολόγιο) και δίπλα από το Δημοτικό Σχολείο του χωριού, καθώς εκτός από την απόδοση της οφειλομένης τιμής (προς τον ήρωα ιερέα) αποτελεί, παράλληλα, σύμβολο της αντίστασης, πατριωτισμού και αγώνων, για την ελευθερία της πατρίδας μας.

Ένα σύμβολο, για τις επόμενες γενιές, που όταν θα βλέπουν την προτομή, θα συνειδητοποιούν την αίσθηση του χρέους απέναντι στην πατρίδα και στην ελευθερία. Ευχαρίστησε δε τον συγγραφέα του βιβλίου Θανάση Αστ. Δήμκο για την ευγενή προσφορά των βιβλίων και για την παρουσία του στη σύναξη των ιερέων.

Ανταπαντώντας ο Θανάσης Δήμκος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο που ανταποκρίθηκε άμεσα στο καθολικό αίτημα των κατοίκων, των φορέων του χωριού και φίλων αυτών και με αίσθημα ευθύνης πρωτοστάτησε στην ανέγερση της μεγαλοπρεπούς προτομής, του Εθνικού Ήρωα της Βερδικούσιας, ιερέα Αθανασίου Παπαθανασίου, δάσκαλο και πρόεδρο του χωριού. «Φροντίσατε δε Σεβασμιότατε, τα εγκαίνια των αποκαλυπτηρίων, να γίνουν με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα, όπως αρμόζει σε έναν επαναστάτη αλύγιστο ήρωα ιερέα.

Οι Βερδικουσιώτες θα σας ευγνωμονούν, όχι μόνο για το θεάρεστο έργο ανέγερσης της προτομής, αλλά και για την ουσιώδη και σημαντικότητα συμβολή σας (τη δική σας προσωπικά), αλλά και των άξιων συνεργατών σας, στην έκδοση του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας με τίτλο: «Ιερέας Αθανάσιος Παπαθανασίου, ο Ήρωας της Βερδικούσιας κατά την Τουρκοκρατία».

Αυτό το βιβλίο, αν μου επιτρέπετε Σεβασμιότατε, θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας, αλλά και με τους σεβαστούς πατέρες, ώστε να γίνει γνωστό εις το ευρύτερο κοινό η ζωή και το έργο του πρωτομάρτυρα ιερέα.

Είναι μεγάλη τιμή για μένα και για το χωριό μου, που βρίσκομαι σήμερα ενώπιών σας, σε μια τόσο σημαντική ιστορική ημέρα, όπως είναι η Σύναξη των Ιερέων της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας» τόνισε ο Αθανάσιος Δήμκος.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Χαρίτωνας ενημέρωσε τον Θανάση Δήμκο πως η Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας θα αναλάβει πρωτοβουλία προσεχώς να παρουσιάσει επίσημα στο κοινό της επαρχίας Ελασσόνας το νέο βιβλίο του Θανάση Δήμκου που αφορά τον Ήρωα Ιερέα Αθανάσιο Παπαθανασίου. Ακολούθως ένας-ένας ιερέας παρέλαβε το βιβλίο που ήταν προορισμένο ξεχωριστά για τον κάθε Ιερό Ναό, για την κάθε ενορία της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας.