Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου με το οποίο αποκτά ισχύ νόμου η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με τις διατάξεις της οποίας αναστέλλονται μέχρι 10 Νοεμβρίου 2023 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, λόγω της κακοκαιρίας «Daniel» η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί, κατασχέσεις, προσωπικές κρατήσεις, κάθε διαδικασία μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών (ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. / e-auction, κλπ), επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων, καθώς και νομικών οντοτήτων.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, πράξεις που έχουν διενεργηθεί κατά το χρονικό διάστημα από την 6η Σεπτεμβρίου 2023 έως και τη δημοσίευση του νόμου, λογίζονται ως μη γενόμενες και επαναλαμβάνονται μετά την πάροδο της προθεσμίας αναστολής. Μέχρι 10 Νοεμβρίου 2023 αναστέλλονται επίσης οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων, βοηθημάτων και αντιρρήσεων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.

«Ναι» στο νομοσχέδιο δήλωσε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Νίκη. «Παρών» δήλωσαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε στην Ολομέλεια, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, ανέφερε πως η κυβέρνηση θα προστατεύσει την κινητή και ακίνητη περιουσία των πληγέντων στη Θεσσαλία. Σε σχέση με το χρονικό εύρος της αναστολής αναγκαστικής εκτέλεσης (σ.σ. έως 10 Νοεμβρίου), ο υφυπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης δεν εξαντλείται στην κύρωση της συγκεκριμένης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από τις πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία, οι οποίες συνιστούν επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη, προκάλεσε την έκδοση της συγκεκριμένης ΠΝΠ, ενόσω τα φαινόμενα βρίσκονταν σε εξέλιξη και ήταν άγνωστη η έκταση των καταστροφών», είπε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Δικαιοσύνης, παρακολουθώντας και τις ανάγκες και τα φαινόμενα, θα λάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία και κάθε απαραίτητο μέτρο για να προστατεύσει την κινητή και ακίνητη των πολιτών της Θεσσαλίας, που επλήγησαν στις πρόσφατες καταστροφές».

Η συζήτηση της ΠΝΠ αξιοποιήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για ολιγωρία και ανεπαρκή μέτρα που δεν προστατεύουν επαρκώς τους πληγέντες.

Έτσι ο υφυπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως η κυβέρνηση σε μια πρωτοφανή και ακραία κατάσταση, έλαβε όλα τα απαιτούμενα μέτρα και προέβη στις αναγκαίες ρυθμίσεις για τους πληγέντες και επισήμανε ενδεικτικά ότι:

παρατάθηκαν οι προθεσμίες καταβολής και ανεστάλη η είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών για τους πληγέντες

ανεστάλη το σύνολο των διαδικασιών δικαστικής και εξώδικης είσπραξης απαιτήσεων του Δημοσίου, για τους πληγέντες

δόθηκε τρίμηνη αναστολή στην υποχρέωση αναστολής δόσεων για ενήμερα δάνεια

ανεστάλησαν οι προθεσμίες αξιολόγησης των αιτούντων υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό

τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα arogi για τη στήριξη περιοχών που επλήγησαν

παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος

ανεστάλησαν οι συμβάσεις εργασίας σε επιχειρήσεις που επλήγησαν

η ΔΥΠΑ αποφάσισε την αυτόματη ανανέωση των ψηφιακών καρτών των εγγεγραμμένων ανέργων

το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση για επείγοντα έργα υποδομών στις περιοχές που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας.

«Η χώρα μας δεν είναι μόνη στην προσπάθεια αυτή. Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, έχουμε κινητοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους και όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και έχουμε επιτύχει ευελιξία στη διαχείριση του ΕΣΠΑ», είπε ο κ. Μπούγας και τόνισε ότι μέσω του νέου ΕΣΠΑ αναμένεται να καλυφθούν δαπάνες για αντιπλημμυρικά έργα, φράγματα και αντιδιαβρωτικά έργα στη Θεσσαλία, έργα ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης και εγγειοβελτιωτικά έργα, με στόχο όχι μόνο την αποκατάσταση αλλά τον συνολικό ανασχεδιασμό των υποδομών.

Καθώς κατά τη διάρκεια της συζήτησης τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν και στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι είναι η κυβέρνηση της ΝΔ εκείνη που προστάτευσε, με τις παρεμβάσεις της, τους οφειλέτες. «Εσείς επιτρέψατε την εκχώρηση των αξιώσεων από δάνεια που αφορούσαν και την πρώτη κατοικία στα funds, για οποία σήμερα κόπτεσθε» είπε ο κ. Μπούγας, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου είναι αποτέλεσμα των δικών σας νομοθετικών ρυθμίσεων. Το δικό σας νομοθετικό πλαίσιο ερμήνευσε το ανώτατο δικαστήριο και έφθασε στην απόφαση αυτή. Αν θέλει κανείς να αναζητήσει τον υπαίτιο της κατάστασης αυτής, θα πρέπει να κοιτάξει λίγα χρόνια πίσω, κατά το χρόνο που κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ».

Η κυβέρνηση της ΝΔ, είπε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, αντί να στέλνει τους δανειολήπτες σε μια επίπονη και μακροχρόνια διαδικασία στα δικαστήρια, αφού για να συζητηθούν οι αιτήσεις μπορούσαν να περάσουν και 12 χρόνια ακόμη, διάστημα στο οποίο οι δανειολήπτες όφειλαν να καταβάλλουν τις δόσεις, έδωσε τη δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών όλων, είτε ασκούν εμπορική δραστηριότητα είτε όχι και συνεπώς δυνατότητα υπαγωγής στις ευεργετικές διατάξεις του πτωχευτικού, έχουν άπαντες. Η κυβέρνηση προέβλεψε επίσης, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως επισήμανε, ότι εάν κάποιος δεν μπορεί να τη διατηρήσει και δεν έχει άλλα περιουσιακά στοιχεία, να καταβάλλει για 12 χρόνια ένα ποσοστό ως αντάλλαγμα, και μετά τη 12ετία να μπορεί να εξαγοράσει το σπίτι του, εφόσον το επιθυμεί.

newmoney.gr