Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο τα πόδια μας να είναι κρύα το χειμώνα. Η πρώτη αιτία, προφανής. Η χαμηλή θερμοκρασία της εποχής. Υπάρχουν όμως κι άλλες, εξίσου ακίνδυνες ή μη, που μπορεί να τα επηρεάσουν.

Ας δούμε σήμερα κάποιες από αυτές και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να τα διατηρήσουμε ζεστά.

Πιθανές αιτίες που τα πόδια σας είναι παγωμένα

Ο καιρός

Όπως είπαμε, τα κρύα πόδια το χειμώνα δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση του σώματός μας στο κρύο.

Όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, τα αιμοφόρα αγγεία στα άκρα (χέρια και πόδια), συστέλλονται. Αυτό μειώνει τη ροή του αίματος σε αυτές τις περιοχές, γεγονός που μπορεί επίσης να μειώσει την ποσότητα θερμότητας.

Τα άκρα είναι εκείνα τα μέρη του σώματος που βρίσκονται πιο μακριά από τα ζωτικά μας όργανα, επομένως η μείωση της ροής του αίματος στα άκρα βοηθά επιπλέον στη διατήρηση της ζεστασιάς και της ροής του αίματος στα πιο «σημαντικά» μέρη του σώματος.

Το άγχος

Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν επίσης να παγώσουν τα πόδια μας ανεξαρτήτου εποχής.

Καθώς η αδρεναλίνη λόγω άγχους αυξάνεται, προκαλείται συστολή των αιμοφόρων αγγείων στην περιφέρεια, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στις εξωτερικές περιοχές του σώματος.

Κακή κυκλοφορία του αίματος

Η κακή κυκλοφορία μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Η καθιστική ζωή ή η δουλειά γραφείου μπορεί για παράδειγμα να τη μειώσει, αφήνοντας τα πόδια σας παγωμένα.

Το κάπνισμα μπορεί επίσης να εμποδίσει το αίμα να φτάσει σε κάθε περιοχή του σώματος, επομένως οι καπνιστές μπορεί να είναι πιο πιθανό να παραπονιούνται για κρύα πόδια.

Άλλες αιτίες της κακής κυκλοφορίας μπορεί να είναι:

  • Η υψηλή χοληστερόλη
  • Ορισμένες καρδιακές παθήσεις

Το ευρύ φάσμα της κακής κυκλοφορίας, κάνει την επίσκεψη στο γιατρό σας απαραίτητη για να είστε βέβαιοι πως τα αίτια των κρύων ποδιών δεν οφείλονται σε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Άλλες πιθανές αιτίες που τα πόδια παγώνουν

  • Αναιμία
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Νευρικές διαταραχές
  • Υποθυρεοειδισμός

Τι μπορεί να σας βοηθήσει να τα ζεστάνετε

Αφού έχετε κάνει όλα τα απαραίτητα ετήσια τσεκάπ σας και ο γιατρός σας δεν έχει εντοπίσει κάτι ανησυχητικό, μπορείτε να αλλάξετε τη θερμοκρασία των ποδιών σας δοκιμάζοντας να:

Βάλετε την κίνηση στη ζωή σας

Όσο απλό κι αν ακούγεται, το να σηκωθείτε και να κινηθείτε μπορεί να είναι ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να ζεστάνετε το σώμα και να βοηθήσετε τη ροή του αίματος από και προς τα πόδια.

Αν κάνετε δουλειά γραφείου, φροντίστε να σηκώνεστε και να περπατάμε για λίγο ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Το ιδανικό βέβαια θα ήταν να εντάξετε την άσκηση στη ζωή σας. Λίγο τζόκινγκ για παράδειγμα σε καθημερινή βάση μπορεί να είναι αρκετό για να κρατήσει τα πόδια ζεστά όλη την ημέρα.

Φορέσετε καλές κάλτσες

Οι ζεστές, καλά μονωμένες κάλτσες μπορούν να σας ανακουφίσουν και να αποτρέψουν την πρόσθετη απώλεια θερμότητας.

Αγχώνεστε λιγότερο

Το καθημερινό άγχος είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής, είτε εξαιτίας μικρών είτε μεγάλων δυσκολιών και αλλαγών στη ζωή μας.

Παρόλο που ορισμένες καταστάσεις είναι εκτός του δικού μας ελέγχου, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχουμε πάντοτε επιλογές ως προς το πώς θα ανταποκριθούμε σε αυτές.

Φροντίστε να κοιμάστε καλά, να τρώτε ισορροπημένα, να εντάξετε ασκήσεις αναπνοής στην καθημερινότητά σας που μπορούν να το περιορίσουν, να αντικαταστήσετε τις πολλές στιγμές αδράνειας με γυμναστική και να σκέφτεστε όμορφες στιγμές όταν σας χτυπά επίμονα την πόρτα.

Συμπερασματικά

Τα παγωμένα πόδια κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι συνήθως ένα φυσιολογικό φαινόμενο. Αν όμως δεν είναι περιστασιακό ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, θα πρέπει απαραίτητα να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για να ανακαλύψετε την αιτία.

Πηγή: VITA