Μαζί με την γυναικεία ενδυνάμωση επανέρχεται στο επίκεντρο των συζητήσεων των ψυχολόγων και ο αυνανισμός του πάλαι ποτέ “ασθενούς φύλου”.

Σύμφωνα με τις διεθνείς έρευνες που βγήκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα μόνο ένα 25% των γυναικών και ένα μικρότερο 11% των ανδρών δεν παραδίδονται στο δέλεαρ της αυτοικανοποίησης (Οι “αρνητές” έχουν αυξηθεί και για τα δύο φύλα σε σχέση με το 2022). Στις ΗΠΑ οι γυναίκες αυνανίζονται 90 φορές το χρόνο κατά μέσο όρο. Στη Γαλλία ο μέσος όρος πέφτει στις 66. Σύμφωνα με έρευνα του ηλεκτρονικού καταστήματος με σεξουαλικά βοηθήματα lovehoney, το ετήσιο ποσοστό αυτοικανοποίησης αυξήθηκε σε σχέση με το 2022 και έφτασε και για τα δύο φύλα το 58% επί του συνολικού πληθυσμού. Για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022, οι γυναίκες “το έκαναν” μόνες τους 100 φορές το χρόνο ενώ το αντίστοιχο νούμερο για το 2023 έφτασε τις 71.
Σε αντίθεση με τους άνδρες που από τις 154 φορές το χρόνο για το 2022 έφτασαν αισίως στις 191 για το 2023.

Σε μια πιο επιφανειακή εξήγηση των παραπάνω αριθμών, θα λέγαμε ότι οι άνδρες δεν έχουν περισσότερη αλλά έχουν σίγουρα διαφορετική λίμπιντο απ’αυτή των γυναικών η οποία σύμφωνα με την ίδια έρευνα πέρασε από το 6,32 στο 6,8 στα 10 από το 2022 στο 2023, ενώ για τις γυναίκες ο αντίστοιχος δείκτης μειώθηκε περνώντας από το 6,13 στα 10 του 2022 στο 5,5 το 2023. Η βαθύτερη εξήγηση πίσω από αυτήν την “απόκλιση” των ποσοστών μεταξύ γυναικών και ανδρών, είναι ότι ο γυναικείος αυνανισμός σε αντίθεση με τον ανδρικό αποτελεί ένα θέμα ταμπού και θα λέγαμε ότι συνοδεύεται από ένα κοινωνικό στιγματισμό για τις γυναίκες που ψάχνουν την ικανοποίηση μόνες τους.

Αν ρίξετε μια ματιά στα blog του lovehoney αποτελούν κυριολεκτικά μανιφέστα της αυτοικανοποίησης. Μιλούν για τύπους γυναικείου αυνανισμού και ανδρικού αλλά και για τα οφέλη που έχουν και τα δύο φύλα από αυτήν την πράξη ικανοποίησης, που είναι θεμιτή στο βαθμό που δεν αποτρέπει την κοινωνικοποίηση και την ικανοποίηση που γίνεται με παρέα που αποτελεί και το “ιερό δισκοπότηρο” της σεξουαλικής ζωής. Γιατί όπως λέει και ένα γκράφιτι στην οδό Αρχιμήδους στο Παγκράτι “μόνος πας πιο γρήγορα, μαζί όμως πας πιο μακρυά”. Όσο λοιπόν η αυτοικανοποίηση τρέφει την ατολμία που σε εμποδίζει από το να γνωρίσεις αυτήν ή αυτόν που σου αρέσει δεν είναι καλή. Για αυτό κρατηθείτε σε “φόρμα” μεν, γνωρίστε για να την αποκτήσετε καλύτερα με άλλους δε.

protothema.gr