Στο διεθνές forum “Αστικό Κοινωνικό Forum” που πραγματοποιήθηκε στις 4-6 Μαΐου 2023 στο Κισινάου της Μολδαβίας παρουσιάστηκε το παράδειγμα της Λάρισα - Πόλη που Μαθαίνει. Η πόλη της Λάρισας εκπροσωπήθηκε  από την κ. Δήμητρα Μακρή - μέλος τη Επιστημονικής Ομάδας του Πανεπιστημίου των Πολιτών και υπεύθυνη του Θεματικού κύκλου "Εκπαίδευση Προσφύγων του Πυλώνα 6 “Ευάλωτες Ομάδες”, αρμόδια Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων αστικού ιστού Λάρισας, μέλος  του task force for integration του Δήμου Λαρισαίων.

Η κα Μακρή αναφέρθηκε στις πολλαπλές ταυτότητες της πόλης οι οποίες μετασχηματίζονται μέσα από το πλαίσιο της Πόλης που Μαθαίνει και αναδεικνύει τη δυναμική της συνεργασίας και της  αλληλεπίδρασης των πολιτών μεταξύ τους με όρους ενεργούς πολιτειότητας.

Το Forum, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από δυο χιλιάδες άτομα, επικεντρώθηκε σε επτά θεμελιώδεις κατευθύνσεις ανάπτυξης μιας πόλης ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών της: μιας υγιούς πόλης, δημιουργικής, ασφαλής για τους πολίτες, συμπεριληπτική, Πόλη που Μαθαίνει, ενεργειακά βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς. Κατά τη διάρκεια του Forum παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές για το πως μια πόλη μπορεί να γίνει καλύτερη και ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξή της και την ευθυγράμμιση της με βέλτιστες Ευρωπαϊκές πολιτικές.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι τριάντα πόλεων, ακαδημαϊκής κοινότητας και κοινωνίας των πολιτών.