Ήρθε η ώρα να συνασπιστούμε σε εθνικό επίπεδο και να δημιουργήσουμε την Διεπαγγελματική Οργάνωση Κάστανου, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας κατά τις τριήμερες εκδηλώσεις της Γιορτής Καστάνου στην Μελιβοία.

Φέτος η γιορτή Κάστανου ήταν πιο σημαντική από άλλες φορές, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί, τόσο στη καλλιέργεια όσο και στην διάθεση του προϊόντος, μεγάλες ποσότητες του οποίου επλήγησαν από τον «μύκητα» που εμφανίστηκε φέτος σε πολλά καστανοπερίβολα. 

Εντούτοις ο κίνδυνος του μύκητα κινητοποίησε περισσότερο τον τοπικό Δήμο που οργάνωσε τις εκδηλώσεις, αλλά και τους παραγωγούς οι οποίοι με τη συμμετοχή τους έστειλαν το μήνυμα πως είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν τα προϊόντα τους και να κρατήσουν όρθιες τις ζωές τους στον τόπο τους. Και πως αλλιώς μπορεί να συμβεί αυτό, αν δεν αφοσιωθούν στη βελτίωση της παραγωγής, της τυποποίησης και της διάθεσης του κάστανου.

«Το κάστανο είναι το δικό μας όπλο για να κρατήσουμε ζωντανό τον τόπο μας» ήταν το τελικό συμπέρασμα των διοργανωτών της γιορτής, και με αυτή την παραδοχή συμφώνησαν άπαντες.

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr