Άνευ προηγουμένου καθυστερήσεις στην έκδοση πορισμάτων για εκτίμηση ζημιών και πληρωμών από τον ΕΛΓΑ, καταγγέλλει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη που συνυπογράφουν ακόμη 21 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Δεδομένης της διαπιστωμένης ανάγκης για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δρομολογήθηκε σχετική αναλογιστική μελέτη μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία όμως εγκαταλείφθηκε από την Κυβέρνηση της Ν.Δ.

Παρά το γεγονός ότι εδώ πέντε χρόνια η εκάστοτε ηγεσία του ΥπΑΑΤ διαβεβαιώνει την ανάγκη τόσο για την ριζική αναμόρφωση του ΕΛΓΑ όσο και για την έγκαιρη και δίκαιη καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες, δυστυχώς στην πράξη δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση και παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται από διάφορους παραγωγικούς φορείς, υπάρχει αδικαιολόγητη  καθυστέρηση που κυμαίνεται μεταξύ ενός και ενάμιση έτους  στην καταβολή των αποζημιώσεων που δικαιούνται παραγωγοί που επλήγησαν από διάφορα καιρικά φαινόμενα το 2022 και 2023.

Ειδικά, όπως καταγγέλλεται, για το 2023 ζήτημα είναι να έχουν γίνει δύο πληρωμές από τον Οργανισμό για ζημιές εκτός της θεομηνίας που έπληξε τις περιοχές της Θεσσαλίας ενώ σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες των παραγωγικών φορέων, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση πορισμάτων εκτίμησης των ζημιών.

Επειδή ο ίδιος ο πρωθυπουργός προεκλογικά το 2019 δήλωνε ότι «θα παρέμβουμε στον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε σε περιπτώσεις καταστροφών να μην χρειάζονται έξι και οκτώ μήνες για να αποζημιωθούν οι αγρότες μας και τελικά να παίρνουν το ένα πέμπτο  ή το ένα τρίτο από αυτά τα οποία δικαιούνται»

Επειδή στον προϋπολογισμό του οργανισμού προβλέπονται έσοδα 15 εκατ. € περισσότερα από το προηγούμενο έτος από τις εισφορές των αγροτών.

Επειδή η πρωτοφανής  καθυστέρηση πληρωμών από τον ΕΛΓΑ έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες παραγωγούς  αφού για πρώτη φορά δεν έγιναν πληρωμές αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ πριν από τα Χριστούγεννα.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Πόσες πληρωμές έχουν πραγματοποιηθεί για ζημιές του 2023 εκτός της θεομηνίας που έπληξε την Θεσσαλία και πόσα πορίσματα εκτίμησης των ζημιών εκκρεμούν;

Έχει ξεκινήσει η διαβούλευση για την πολυδιαφημιζόμενη επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ με τους ενδιαφερόμενους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς;»