O έρωτας παραμένει το ίδιο ισχυρός και για τους άνω των 50 ετών, με κάποιες παραμετροποιήσεις.

Μπορεί μόλις να τελειώσατε έναν μακροχρόνιο γάμο ή να μην παντρευτήκατε ποτέ και να θέλετε να επιστρέψετε στο παιχνίδι των γνωριμιών και των ραντεβού. Αρχικά, μην υποθέσετε ότι ο έρωτας δεν χτυπάει την πόρτα στους μεσήλικες. Αντιθέτως, έρευνα που δημοσιεύει η Washinghton Post, εξηγεί ότι το να ερωτευόμαστε ως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, εμπλέκει την ίδια ομάδα νευρώνων στον εγκέφαλό μας με αυτή των νεότερων ενηλίκων, λένε οι ερευνητές. Αρα το συναίσθημα είναι το ίδιο δυνατό, απλά με κάποιες παραλλαγές. Και είναι απολύτως λογικό αν αναλογιστούμε τη διαφοροποίηση των ζωών μεταξύ των μεγαλύτερων και των νεότερων ανθρώπων, μεταξύ των υποχρεώσεων, των εμπειριών και των γνώσεών τους για τη ζωή και τον έρωτα.

Το προφίλ των μεγαλύτερων daters

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία daters είναι πιο επιλεκτικοί από τους νεότερους. Σε μια μελέτη που έκανε το 2011 το Match -ιστοσελίδα γνωριμιών- διαπίστωσε ότι οι νεότεροι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους μεγαλύτερους να επιλέξουν μια σύντροφο από την οποία δεν ένιωθαν σεξουαλική έλξη ή δεν ήταν τρελά ερωτευμένοι, ένα φαινόμενο που αποδίδει στην αναπαραγωγική ορμή. Στις μεγαλύτερες ηλικίες αυτό μοιάζει να μην ισχύει, αφού η αναπαραγωγική διαδικασία δεν είναι το ζητούμενο, δεν υπάρχει πίεση για τεκνοποίηση ή για την εύρεση του τέλειου μελλοντικού γονέα και άρα τα κριτήρια επιλογής του συντρόφου μας, εστιάζονται περισσότερο στη σύνδεση, το συναίσθημα που μας προκαλεί και στα κοινά ενδιαφέροντα.

Στο παραπάνω δεδομένο οδηγεί και το χαρακτηριστικό που μοιράζονται από κοινού οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι και το οποίο έχει να κάνει με το ότι γνωρίζουν καλύτερα τους ίδιους τους εαυτούς τους. Αν η συναισθηματική χημεία δεν είναι εκεί, ή κάτι στη σχέση φαίνεται να μην λειτουργεί, τότε είναι υπέρ του δέοντος ειλικρινείς με τον εαυτό τους και μπορούν να διακόψουν τη σχέση, ή να μείνουν απλά στο πρώτο ραντεβού. Δεν είναι δηλαδή θέμα επιλεκτικότητας, μα ζήτημα αντίληψης της πραγματικής τους ταυτότητας.

Στην ίδια κατηγορία θα μπορούσαμε να πούμε ότι συντάσσεται η συγκεκριμενοποίηση και αλλαγή των κριτηρίων των μεγαλύτερων ηλικιών, που ψάχνουν να βρουν τον ερωτικό τους σύντροφο. Απλούστερα, οι άνθρωποι που βγαίνουν ραντεβού σε μεγαλύτερες ηλικίες, συχνά αναζητούν διαφορετικές ιδιότητες απ’ ό,τι όταν ήταν νεότεροι. Οι νεότεροι μπορεί να αναζητούν συντρόφους με συγκεκριμένο μορφωτικό υπόβαθρο, κοινωνική τάξη, θρησκεία ή επίπεδο εισοδήματος, με την ελπίδα να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα πλούτο και οικογένεια. Μπορεί να θέλουν να βγαίνουν με άτομα με ιδιότητες που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που έχουν θέσει γι’ αυτούς οι γονείς ή οι συνομήλικοί τους. Οταν είμαστε μεγαλύτεροι, έχουμε εισόδημα και εμπειρία ζωής και δεν σκοπεύουμε ή δεν είμαστε πλέον σε θέση να κάνουμε παιδιά, αυτές οι ιδιότητες δεν έχουν απαραίτητα τόση σημασία. Ως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αναζητάμε συγκεκριμένες συναισθηματικές ιδιότητες, ένα συγκεκριμένο είδος χημείας στον μελλοντικό ταίρι μας που θα εμπεριέχει την ερωτική επιθυμία και τη φιλία.

Ενας σύντομος οδηγός για ραντεβού

Θυμάστε εκείνο το πρώτο ραντεβού; Ιδρωμένες παλάμες. Αμήχανη συζήτηση. Πιθανότατα είχατε και απαγόρευση της κυκλοφορίας. Μόλις φτάσετε τα 50 τουλάχιστον η απαγόρευση της κυκλοφορίας έφυγε. Αλλά σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας “This is 50” του TODAY, μόνο το 18% των ανύπαντρων ατόμων στα 50 τους δήλωσαν ότι βγαίνουν ραντεβού. Περισσότερο από το 40% δήλωσε ότι το σκέφτεται, αλλά δεν το κάνει στην πραγματικότητα. Οσον αφορά το “γιατί” πίσω από την έλλειψη ραντεβού, σχεδόν το 60% δηλώνει ότι δεν χρειάζεται μια σχέση για να είναι ευτυχισμένο. Φυσικά και αυτό ισχύει, είτε είστε 16 είτε 56 ετών, αλλά πάνω από το 40% το κάνει γιατί δεν πιστεύει ότι υπάρχει κάποιος “εκεί έξω” για να βγει ραντεβού. Ξεπερνώντας αυτά τα στατιστικά, μπορούμε σίγουρα να καταλάβουμε ότι η στιγμή των ραντεβού εξακολουθεί να παραμένει αμήχανη για πολλούς ανθρώπους, ειδικότερα μετά την ηλικία των 50. Παρακάτω αναλύονται μερικοί τρόποι για να εξελιχθείτε σε master daters.

1. Μην δεθείτε με τον άλλον για τα προβλήματα που έχετε από κοινού. Αυτό ξεκινάει αθώα με μια ερώτηση όπως “Λοιπόν, τι συνέβη με τον γάμο σου;” ή “Πώς σου φάνηκε το online dating;”. Και στη συνέχεια αρχίζετε να συγκρίνετε τους φρικτούς πρώην συζύγους σας ή τα τρελά απαίσια ραντεβού σας. Τίποτα θετικό δεν μπορεί να προκύψει από αυτό. Αποφύγετε αυτά τα θέματα μέχρι να γνωριστείτε καλύτερα.

2. Μην κάνετε σεξ μέχρι να είστε πραγματικά έτοιμοι. Το ξέρω, είστε ώριμοι, έξυπνοι και ικανοί. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε στα 55 σας είναι να ξυπνάτε το πρωί με αναμνήσεις από τις μέρες που ήσασταν στα 20 σας και μετανιώνατε για την επιλογή του ατόμου με το οποίο περάσατε μαζί το βράδυ.

3. Ξεκινήστε βρίσκοντας τρία πράγματα που σας αρέσουν στον άλλον/άλλην. Οι τρόποι του, το πουκάμισό του, το χαμόγελό του, ο τρόπος που μιλάει για τα παιδιά του. Ξεκινήστε με τα θετικά και προσπαθήστε να μείνετε σε μια κατάσταση διερεύνησης, πριν αποφασίσετε ότι δεν είναι κατάλληλος για εσάς. Αυτό σας κρατάει ανοιχτούς σε κάποιον που μπορεί να μην είναι ο τύπος σας, γιατί στο κάτω κάτω, ο τύπος σας δεν έχει δουλέψει και πολύ, αλλιώς δεν θα διαβάζατε αυτό το κείμενο.

4. Φλερτάρετε σαν ενήλικας. Ναι, οι ενήλικες γυναίκες φλερτάρουν και αυτό αρέσει στους άντρες. Κρατήστε τη γλώσσα του σώματός σας ανοιχτή, παίξτε με τα μαλλιά σας, χαμογελάστε, αγγίξτε το χέρι του. Και το καλύτερο φλερτ από όλα: κάντε του κομπλιμέντο! Φέρτε τη θηλυκότητά σας σε κάθε ραντεβού. Είναι αυτό που έχουν οι γυναίκες και που οι άντρες θέλουν περισσότερο.

5. Να είστε ο εαυτός σας. Εμφανιστείτε στο ραντεβού σας χαρούμενοι και ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες. Αυτό θα αναδείξει τον καλύτερο εαυτό σας και θα εξασφαλίσει ότι θα περάσετε και οι δύο όσο το δυνατόν καλύτερα.

newmoney.gr