Ο Δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, βρέθηκε μαζί με συνεργάτες και φίλους του σε παραδοσιακά αποστακτήρια του Δήμου Τεμπών. Σε ατμόσφαιρα εορταστική, υποδέχτηκαν το νέο απόσταγμα, το θεϊκό τσίπουρο. Τον Δήμαρχο συνόδευαν οι Αντιδήμαρχοι κ. Παναγιώτης Γκατζόγιας, Χρήστος Κρικώνης, Γιώργος Νικολάου και Γιώργος Ντόντος, ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Κακαγιάννης, ο Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Συκουρίου Μιχάλης Γκουντής, ο Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Καλοχωρίου Γιώργος Σαΐτης, οι νεοεκλεγέντες Μιχάλης Λίταινας, δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Αποστόλου, Πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Όσσας, Στέλιος Παζάρας, Πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Ραψάνης και Γιώργος Γκαραγκούνης, σύμβουλος δημοτικής κοινότητας Ραψάνης και φίλοι, τους οποίους και υποδέχθηκαν οι οικοδεσπότες αμβυκούχοι.
Έγιναν, λοιπόν, μάρτυρες μιας διαδικασίας μοναδικής η οποία σώζεται εδώ και αιώνες, αυτή της απόσταξης τσίπουρου.

Κάθε Οκτώβριο και Νοέμβριο, στα αποστακτήρια ανάβουν τα ξύλα και παίρνει μπρος το καζάνι, μέσα στο οποίο κρασί και στέμφυλα θα βράσουν, για να δώσουν το τσίπουρο. Ως γνωστόν, το Τσίπουρο παρασκευάζεται με την απόσταξη στέμφυλων δηλαδή από τα υπολείμματα των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού και τώρα τελευταία και από κρασί.

Η διαδικασία της απόσταξης και της υποδοχής του αποστάγματος δεν γίνεται “ξεροσφύρι”. “Τσίπουρο χωρίς μεζέ δε γίνεται” μας λένε οι οικοδεσπότες και νάσου η πομπή των εδεσμάτων. Πιάτα να έρχονται στο τραπέζι χωρίς σταματημό, με λαγό στιφάδο, πατάτες τηγανιτές, παϊδάκια, λουκάνικα και σαλάτες και στο τέλος χειροποίητα γλυκά και το νεοσταγές τσίπουρο και το κρασί νέας σοδειάς να ρέει άφθονο.

«Η διαδικασία απόσταξης των στέμφυλων είναι γιορτή, είναι κουλτούρα. Οι διήμεροι μικροί αποσταγματοποιοί του Δήμου Τεμπών, προχωρούν στην παραδοσιακή απόσταξη του τσίπουρου. Η όλη διαδικασία μας δίνει τη δυνατότητα ανταμώματος φίλων και συγγενών με συνοδεία παραδοσιακών μεζέδων, νεοσταγές τσίπουρο και κρασί νέας σοδειάς. Είμαι βέβαιος ότι και η φετινή χρονιά θα στεφθεί από επιτυχία και θα παραχθεί, χωρίς προβλήματα, το γνωστό ποιοτικό προϊόν του τσίπουρου», δηλώνει ο κ. Μανώλης.