Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των υποψηφίων για τις εξετάσεις εισαγωγής στις Ανώτερες Σχολές Χορού, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό σεμινάριο σύγχρονου χορού/αυτοσχεδιασμού από τις 4 έως τις 8 Σεπτεμβρίου,  με διδάσκοντα τον Κωνσταντίνο Γεράρδο, καθηγητή σύγχρονου χορού, χορογράφο και χορευτή στη Σκηνή Μπαλέτου (Μύλος του Παππά).

Το σεμινάριο προετοιμασίας στο σύγχρονο χορό/αυτοσχεδιασμό απευθύνεται στους υποψήφιους που θα λάβουν μέρος στις  εισαγωγικές εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για τις Ανώτερες Σχολές Χορού, καθώς και στους σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Χορού Δήμου Λαρισαίων, σε μαθητές της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου και σε άλλους ενδιαφερόμενους που ασχολούνται με το χορό.

Ο διδάσκων

Ο Κωνσταντίνος Γεράρδος ξεκίνησε τον χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) στην Αθήνα σε ηλικία 11 χρονών και συνέχισε τις επαγγελματικές του σπουδές στην Ανώτερη σχολή χορού της Μοριάνοβα. Αποφοίτησε από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού του δήμου Σταυρούπολης.

Από το 1989 μέχρι το 2004 υπήρξε μέλος του Χοροθεάτρου Θεσσαλονίκης του ΚΘΒΕ, λαμβάνοντας μέρος σε όλες του τις παραστάσεις. Το 2001 έλαβε το Α’ Κρατικό Βραβείο Χορού/Ερμηνείας για τον ρόλο του Κυανοπώγωνα στην παράσταση «Κυανοπώγων» σε χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου.

Μετά από πρόσκληση της ομάδας χορού MACHINENOiSY με έδρα το Βανκούβερ του Καναδά, συμμετείχε ως χορευτής στην παράσταση “Romantic Οld Horses” σε χορογραφία του Peter Bigham σε φεστιβάλ στο Βανκούβερ και στο Τορόντο.

Τον Μάιο του 2001 ίδρυσε την Ομάδα Χορού Vis Motrix, με έδρα την Θεσσαλονίκη (VIS MOTRIX PERFORMANCE STUDIO) και είναι ο βασικός χορογράφος της ομάδας (In Dreams, Αποστάσεις Ασφαλείας, Pessoas, Ανάμεσα, Nocturne κ.α.).

Η ομάδα παρουσιάζει από τότε παραστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού (Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία).

Τον Μάιο του 2015 χορογράφησε για το Χοροθέατρο Θεσσαλονίκης του ΚΘΒΕ την παράσταση “TAN”.

Παράλληλα με τη χορογραφική και χορευτική του εμπειρία, τα τελευταία 28 χρόνια έχει διδάξει κλασικό και σύγχρονο χορό, αυτοσχεδιασμό, Contact Improvisation, Partnering, Ensemble improvisation, σύνθεση/χορογραφία και performance σε επαγγελματικές και ερασιτεχνικές σχολές χορού.

Έχει συνεργαστεί με την Ανώτερη Επαγγελματική σχολή χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Δήμου Σταυρούπολης, την Επαγγελματική Σχολή Καφαντάρη, την Επαγγελματική σχολή της Φιλλύς Μάντζιαρη, την Επαγγελματική Σχολή της Αμαλίας Στρινοπούλου και τη Σχολή Χορού της Βίκυς Σιάνου στην Θεσσαλονίκη. Δίδαξε αυτοσχεδιασμό και χορογραφία στο 2ο και 3ο έτος του τμήματος Dance and Performance του Πανεπιστημίου του Lincoln στην Αγγλία και σεμινάρια τεχνικής του σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμό στην Ισπανία, Γερμανία και Καναδά.

Έχει συνεργαστεί με τον Chris Aiken (Contact Improvisation), Angie Houser (Improvisation), Kirstie Simpson (Improvisation – Partnering), Nita Little (Contact Improvisation), Ray Chung (Contact Improvisation) Eckhard Muller (Contact Improvisation), Gregor Weber (Butoh), Thomas Mettler (Physical theatre – Improvisation).

Η διδασκαλία του βασίζεται στην 25χρονη εμπειρία και έρευνά του πάνω στον σύγχρονο χορό και τον ιδιαίτερο τρόπο δουλειάς που έχει αναπτύξει με βάση τη φυσική και οργανική κίνηση και τους φυσικούς νόμους που διέπουν την κίνηση (χρήση της βαρύτητας και της ορμής).

H έρευνα πάνω στις βασικές αρχές της ανθρώπινης κίνησης μέσα από τις δυνατότητες της αρχιτεκτονικής δομής και της ανατομίας του σώματος, σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο τεχνικής, έχει οδηγήσει στην δημιουργία της μεθόδου πάνω στον σύγχρονο χορό με το όνομα ‘FLOW IN MOTION’. Είναι εμπνευστής του προγράμματος επανεκπαίδευσης πάνω στον σύγχρονο χορό και την performance, ‘REDANCE – Dance & Performance Re-Education Program’.

Η Ανώτερη Σχολή Χορού Δήμου Λαρισαίων

Η Ανώτερη Σχολή Χορού Δήμου Λαρισαίων, η οποία τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, ιδρύθηκε το 1997  συμβάλλοντας στην αποκέντρωση της επαγγελματικής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και δημιουργίας. Στην πορεία της λειτουργίας της έχει καταφέρει να γίνει πόλος έλξης για σπουδαστές και σπουδάστριες χορού από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η φοίτηση είναι τριετής και υποχρεωτική και οι απόφοιτοι, απόφοιτες  λαμβάνουν Δίπλωμα Καθηγητή/Καθηγήτριας Χορού ή Πτυχίο Χορευτή/Χορεύτριας

Οι απόφοιτες και οι απόφοιτοί της αποκομίζουν όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να  έχουν μια λαμπρή σταδιοδρομία, φορείς γνώσης και έμπνευσης , είτε  ως Καθηγητές Χορού,   είτε ως χορευτές και δημιουργοί σε σχήματα και σκηνές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το πρόγραμμα σπουδών –π.δ.372/83-  περιλαμβάνει:

  • ΚΥΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Κλασικός Χορός, Σύγχρονος Χορός, Ρυθμική, Θεωρία και ανάλυση τεχνικής Κλασικού και Σύγχρονου Χορού, Διδασκαλία.

  • ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Μουσική, Εφαρμοσμένη Ανατομία και Μυολογία, Ιστορικοί και Θεατρικοί Χοροί, Ρεπερτόριο, Ελληνικοί Χοροί, Ιστορία Χορού, Αυτοσχεδιασμός  και Στοιχεία Χορογραφίας, Παιδαγωγική Ψυχολογία.

Συμμετοχή στο σεμινάριο

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή  στο σεμινάριο σύγχρονου χορού/ αυτοσχεδιασμού από τη Δευτέρα 28 Αυγούστου και καθημερινά, στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου  – διεύθυνση: Γεωργιάδου 53, Μύλος του Παππά – τηλέφωνο 2410256464, ώρες 11.00-13.30 και 16.00-20.00.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.