Στην περαιτέρω αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας των Αμερικανών στην αεροπορική βάση της Λάρισας στην 110 Πτέρυγα Μάχης σχεδιάζει να προχωρήσει η διοίκηση των ΗΠΑ στην Ευρώπη (US European Command) στο πλαίσιο της υλοποίησης της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ (MutualDefense Cooperation Agreement – MDCA), καθώς και της Εφαρμοστικής Διευθέτησής της που υπεγράφη μεταξύ του ΓΕΕΘΑ και της ΕUCOM την 1η Νοεμβρίου 2021.

Τα δύο υπόστεγα που, μεταξύ άλλων, κατασκευάστηκαν στην 110 ΠΜ για την κάλυψη αναγκών μεγάλων αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ για τη δημιουργία νέων έργων υποδομής παραδόθηκαν ήδη και αξιοποιούνται επιχειρησιακά από τη USAFE, ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη δημιουργία νέων έργων υποδομής, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα δίνουν τη δυνατότητα στην Πολεμική Αεροπορία να φιλοξενήσει, μέσα αλλά και εκατοντάδες μέλη του προσωπικού υποστήριξης.

Οι Αμερικανοί εξετάζουν ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα επενδύσεων που αναμένεται να μετατρέψει την αεροπορική βάση της Λάρισας σε "δεύτερη" Σούδα σε επίπεδο αεροπορικών επιχειρήσεων.

Στo μεταξύ στη Λάρισα θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας προκειμένου να παραστεί στις τελετές Παράδοσης – Παραλαβής του Διοικητή της 1ης Στρατιάς και του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δέδνιας, αρχικά θα μεταβεί στην 1η Στρατιά για να παραστεί στην τελετή Παράδοσης- Παραλαβής του Διοικητή της 1ης Στρατιάς και εν συνεχεία στο ΑΤΑ για την Παράδοση – Παραλαβή του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr (Με πληροφορίες από Β. Κακάρα, Ελευθερία)