Σε τραγωδία με τουλάχιστον έξι νεκρούς και έξι αγνοούμενους εξελίσσεται η κακοκαιρία Ντάνιελ, που έχει πλήξει πολλά χωριά σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Λάρισα και Τρίκαλα, με εκατοντάδες εγκλωβισμένους και ζημιές σε κτίρια, υποδομές, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα σκεπασμένα, από τόνους νερού και λάσπης.

Κρίσιμες ώρες για τη Λάρισα – Φόβοι να μην φτάσουν τα νερά στην πόλη

Έκδηλη η ανησυχία όλων από την υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού. Στις εργατικές κατοικίες της Λάρισας, στη Γιάννουλη, το νερό έχει φτάσει στη μέση των κτιρίων ενώ οι εικόνες από το σημείο είναι αποκαρδιωτικές.

Το νερό στο σημείο έρχεται ορμητικό και από την Καρδίτσα και από τα Τρίκαλα, ο όγκος του είναι μεγάλος, ενώ μέσα στη νύχτα έσπασαν το ανάχωμα της Γυρτώνης για να αποσυμφωρηθεί ο ποταμός.

Επί ποδός όλη τη νύχτα το συντονιστικό του δήμου Λαρισαίων, ειδοποιούσε τους κατοίκους, και στον Άγιο Θωμά και στα εργατικά της Γιάννουλης και στη συνοικία Ιπποκράτης και άλλες παραπήνειες συνοικίες για να είναι σε επιφυλακή.

Αυτή τη στιγμή δεν βρέχει, γεγονός που θα ήταν επιβαρυντικό, όμως η κατάσταση η οποία βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής δεν είναι ασφαλής, ενώ ο κίνδυνος να ανέβει ακόμη περισσότερο η στάθμη του νερού και τα νερά να μπουν ακόμη και μέσα στην πόλη της Λάρισας παραμονεύει.

Με λέμβους απεγκλώβιζαν όλη νύχτα στον Παλαμά Καρδίτσας – Υπάρχει ακόμη κόσμος στις ταράτσες των σπιτιών

Ο Παλαμάς Καρδίτσας είναι ένα από τα σημεία στην ευρύτερη περιοχή που παραμένει ακόμη αποκλεισμένο και γειτονικό με την Αστρίτσα, εκεί όπου το απόγευμα της Πέμπτης βρέθηκαν νεκρές ακόμη δύο ηλικιωμένες γυναίκες ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τη φονική κακοκαιρία σε έξι.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν μέσα στο χωριό ένοπλες δυνάμεις με λέμβους και συνέχιζαν να επιχειρούν προκειμένου να σώσουν εγκλωβισμένους κατοίκους, αφού αργά το απόγευμα σταμάτησαν τα έξι ελικόπτερα να απεγκλωβίζουν κατοίκους.

Συνολικά τη νύχτα απεγκλωβίστηκαν τέσσερα άτομα και 20 άτομα ζήτησαν να πάνε σε ένα ασφαλές σημείο μέσα στον Παλαμά και τους μετέφεραν σε ένα κλειστό γυμναστήριο.

Ωστόσο υπάρχει ακόμη κόσμος που είναι στις ταράτσες των σπιτιών του.

Παράλληλα εφοδίασαν τους κατοίκους με νερά και τρόφιμα. Σημειώνεται πως αργά μεν αλλά υποχωρεί το νερό και κατεβαίνει η στάθμη του, ενώ από τις 16:00 το απόγευμα της Πέμπτης σταμάτησε να βρέχει.

Πλημμύρισαν γειτονιές στη Λάρισα από τα φρεάτια

Τα νερά ήδη έχουν μπει μέσα στη Λάρισα αλλά όχι από τον Πηνειό. Συγκεκριμένα στη συνοικία του Αγίου Θωμά στα όρια με τη συνοικία της Φιλιππούπολης που έχει πλημμυρίσει μέσα από τα φρεάτια. Κάτοικοι αναρωτιούνται αν θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί κλείνοντας τον αγωγό ομβρίων υδάτων. Και αυτό συνέβη γιατί η στάθμη του ποταμού είναι ψηλά ενώ το συγκεκριμένο σημείο πιο χαμηλά και έτσι τα νερά μέσα από τα φρεάτια μπήκαν στις γειτονιές της Λάρισας.

Κακοκαιρία Daniel: Σπάνε τα αναχώματα για να αποσυμφορηθεί ο Πηνειός – «Μάχη» για τους εγκλωβισμένουε στον Παλαμά Καρδίτσας

Δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, ενώ ο δήμος τη νύχτα πήγαινε στο σημείο σακιά με άμμο τα τοποθετούνταν μπροστά από πολυκατοικίες προκειμένου να αποτρέψουν να μπουν τα νερά μέσα.

Επιπλέον, ο μόνος δρόμος που έχει αποκλειστεί από την αστυνομία είναι ο Περιφερειακός δρόμος της ΔΕΥΑΛ που οδηγεί από την έξοδο της πόλης προς τα Τρίκαλα προς το κομμάτι του δρόμου Λάρισας – Τυρνάβου. Εκεί η στάθμη του Πηνειού, που υπάρχει σταθμός μέτρησης ξεπερνάει τα εννέα μέτρα, ενώ μέχρι στιγμής η Λάρισα έχει δει μέχρι σήμερα 6,40 μέτρα.

Για να εκτονωθεί όλη αυτή η ποσότητα νερού που δεν βρίσκει διέξοδο και έχει υπερχειλίσει όλα τα χωριά από τα Τρίκαλα προς τη Λάρισα έσπασαν τα αναχώματα στο Φράγμα της Γυρτώνης, που βρίσκεται κοντά στην Εθνική Οδό πηγαίνοντας προς τα Τέμπη.

Μια ποσότητα χύθηκε στα χωράφια και μία άλλη, πιο ορμητική και με μεγαλύτερη ροή οδηγήθηκε στη θάλασσα. Εκεί όμως δημιουργείται πρόβλημα στους παραθαλάσσιους οικισμούς. Μάλιστα ένας από αυτούς που αντιμετώπισε πρόβλημα είναι η Αλεξανδρινή, στα όρια του Δήμου Τεμπών και του δήμου Αγιάς. Οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί από νωρίς, αφού γνώριζαν πως αν σπάσει το ανάχωμα θα έρθει μεγάλη και ορμητική ποσότητα νερού.

Επιπλέον, προληπτικά δεν θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί.

(*) φωτογραφία (EUROKINISSI/ΤΖΕΚΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ)

ertnews.gr