Τα γραφεία του ΕΛΓΑ και συγκεκριμένα τον Διευθυντή κ. Σπυρόπουλο και κ. Καραμπάτσα επισκέφθηκε ο πρώην Δήμαρχος Τεμπών και επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δ. Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος συνοδευόμενος από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ιωάννη Αργυρίου προκειμένου να θέσουν κάποια αιτήματα για τους αμυγδαλοπαραγωγούς, ελαιοπαραγωγούς, καστανοπαραγωγούς και ακτινιδιοπαραγωγούς του Δ. Τεμπών.

Κατά την διάρκεια την εποικοδομητικής συζήτησης επισημάνθηκαν τα παρακάτω:

α) Η άρση της αδικίας εις βάρος των παραγωγών στους οποίους «ψίχουλα » με ενισχύσεις deminimis (80 ευρώ το στρέμμα) και την ενίσχυση των παραγωγών με βάση τις πραγματικές ζημιές αφού σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της αρμόδιας επιτροπής το ποσοστό μείωσης της παραγωγής ξεπερνά το 80 % κατά το 2019.

β) Για το έτος 2021 ζητήσαμε την παρέμβαση των υπηρεσιακών παραγόντων για την απώλεια παραγωγής της ελιάς. Σημειωτέων ότι στην ευρύτερη περιοχή του Δ. Τεμπών (Γόννοι, Πουρνάρι κα) η απώλεια παραγωγής άγγιξε το 90%.

Επίσης προβλέπεται μεγάλη απώλεια παραγωγής για την καλλιέργεια της βρώσιμης ελιάς αναμένοντας την βοήθεια της πολιτείας για εκτίμηση της παραγωγής.

γ) Για το έτος 2022 εξέθεσαν τον προβληματισμό τους για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων στα αμύγδαλα καθώς και τις αδιάθετες ποσότητες των αμυγδαλοπαραγωγών στην ευρύτερη περιοχή.

δ) Εξέφρασαν την απογοήτευση και τον προβληματισμό για την τιμή των 150 ευρώ το στρέμμα στους καστανοπαραγωγούς του Δ.Τεμπών καθώς και την ανάγκη άμεσων ενεργειών για την αντιμετώπιση της φαιάς σήψης που προκαλεί την συγκεκριμένη καλλιέργεια .

ε) Εξέφρασαν την αγανάκτηση και τον εμπαιγμό των αμυγδαλοπαραγωγών του Δ. Τεμπών μετά τον αποκλεισμό τους από το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης.

Πρόκειται για κατάφορη αδικία και δημιουργία ανισοτήτων μεταξύ των τοπικών κοινωνιών ,μετά την μεθόδευση ενίσχυσης μόνο για τις κοινότητες όμορου νομού από τον υφυπουργό κ. Τριαντόπουλο.

Πρέπει η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου να αποκαταστήσει τάχιστα αυτήν την αδικία.

ζ ) Εξέφρασαν την ανησυχία που προκαλεί στο σύνολο των παραγωγών ακτινιδίου του Δ. Τεμπών το ζήτημα της ακαρπίας που σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει το 50 % της παραγωγής,ζητώντας την άμεση επίσκεψη κλιμακίου στην Δ.Ε Κάτω Ολύμπου.

Τέλος ο κ. Κολλάτος ευχαρίστησε την διοίκηση του ΕΛΓΑ για την αγαστή συνεργασία τους όλα αυτά τα χρόνια πάρα τα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες τους λόγω κυρίως της έλλειψης προσωπικού και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.