Η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Στη σημερινή σύσκεψη της ομάδας εργασίας για τον συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων με συμμετοχή και των αρμοδίων υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων αποφασίστηκε και αποστέλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αναγγελία της χορήγησης κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση των καλλιεργειών που αφορούν στα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια, βερίκοκα, μήλα και κάστανα.

Ειδικότερα, ενισχύονται τα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα της επικράτειας τα οποία υπέστησαν ζημία λόγω βροχοπτώσεων 40%, με τιμή 135 ευρώ / στρέμμα και 50%, με τιμή 150 ευρώ / στρέμμα.

Για την καλλιέργεια μήλων επίσης, ανά ποικιλία, η ενίσχυση διαμορφώνεται κλιμακωτά σε 250 – 300 ευρώ / στρέμμα, βάσει του αξιολογημένου ζημιογόνου αποτελέσματος. Στις αποζημιώσεις αυτές κατά περίπτωση συνυπολογίζεται και η επιβάρυνση λόγω φυτοϋγειονομικών προσβολών (καρπόκαψα).

Η καλλιέργεια καστάνου στην επικράτεια, ενισχύεται με 150 ευρώ / στρέμμα, ως αποτέλεσμα των ζημιογόνων παραγωγικών παραμέτρων και της ιδιαίτερης φυτουγειονομικής προσβολής.

Η χορήγηση της κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση των πληγεισών από την ενεργειακή κρίση καλλιεργειών εντάσσεται στο «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» και αντλείται εξ’ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η σημερινή αναγγελία των αποζημιώσεων στην Ε.Ε., είναι έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της κυβέρνησης να στηρίξει τον Έλληνα αγρότη και να προστατεύσει το εισόδημά του, γιατί ο αγροτικός τομέας αποτελεί αιχμή του δόρατος στο αναπτυξιακό σχεδιασμό της εθνικής μας οικονομίας».