Στο γήπεδο της Καρδίτσας προσγειώθηκε λίγο μετά τις 10:30 το ελικόπτερο με το οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε νωρίτερα αυτοψία πάνω από τις πληγείσες περιοχές.

Μετά την προσγείωση του ελικοπτέρου ο πρωθυπουργός αρχικά μίλησε με εθελοντές διασώστες και πληρώματα του ΕΚΑΒ ενώ στη συνέχεια συνομίλησε με πλημμυροπαθείς που είχαν διασωθεί νωρίτερα στα πλαίσια της μεγάλης επιχείρησης που έχει ξεκινήσει από το μεσημέρι της Πέμπτης.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και όπου από χθες, Πέμπτη, βρίσκονται πέντε υπουργοί και υφυπουργού στο πλαίσιο της επιχείρησης «Δάρδανος».

Για τον κ. Μητσοτάκη, ύψιστη προτεραιότητα αυτή την ώρα έχει η ολοκλήρωση του τιτάνιου και εξαιρετικά δύσκολου έργου των διασώσεων, παράλληλα με την αποτύπωση της πλήρους εικόνας. Η ανησυχία του κυβερνητικού επιτελείου, άλλωστε, έχει να κάνει με το τι θα αναδυθεί από τα νερά στα χωριά πέριξ του Παλαμά, όπου το νερό έφτασε ή και ξεπέρασε τα δύο μέτρα.

Με κανέναν αυτή την ώρα να μην έχει ασφαλή εικόνα ή εκτίμηση, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης ξεκινά σήμερα το πρωί για τη Λάρισα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα μείνει ως και αύριο στις πληγείσες περιοχές, αν και το ακριβές του πρόγραμμα μένει να καθοριστεί, ανάλογα και με το τι είναι εφικτό να γίνει.

Το συντονιστικό στη Λάρισα

Στη Λάρισα έχει στηθεί ένα μεγάλο συντονιστικό κέντρο, ενώ παρόντες είναι και αρκετοί υπουργοί, σε απευθείας γραμμή με την Πολιτική Προστασία και το Μέγαρο Μαξίμου. Την επιχείρηση των απεγκλωβισμών από τις πλημμυρισμένες εικόνες επιβλέπουν επιτελείς εθνικής άμυνας με επικεφαλής τον Διοικητή της Α’ Στρατιάς αντιστράτηγο Γιάννη Τσόπλο σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και την ΕΛΑΣ.

Τις προσπάθειες αποκατάστασης ηλεκτροδότησης επιβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος, ενώ του δίκτυο υδροδότησης ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος. Την αρμοδιότητα του εφοδιασμού έχει αναλάβει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ενώ την πρόσβαση στις δομές υγείας ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους.

Για τα δίκτυα των υποδομών παρόντες είναι ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Νίκος Ταχιάος. Παράλληλα, στη Λάρισα βρίσκονται ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννης Μπρατάκος, αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Βαγγέλης Τουρνάς.

Στο κυβερνητικό επιτελείο το κλίμα είναι, ομολογουμένως, βαρύ, καθώς μια ακόμα φυσική καταστροφή πρωτόγνωρου βεληνεκούς ήρθε να προστεθεί την αλυσίδα των δυσχερειών του προηγούμενου διαστήματος. Εκ των πραγμάτων, δε, η μεγάλη καταστροφή που έχει συντελεστεί στη Θεσσαλία εκ νέου, τρία μόλις χρόνια μετά τον Ιανό, αναμένεται να λειτουργήσει ως αιτία αναπροσαρμογής της παρέμβασης του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, η οποία πλέον θα στρέφεται πρακτικά γύρω από την απόλυτη ανάγκη αναβάθμισης των μέτρων για την πολιτική προστασία και την πρόληψη φυσικών καταστροφών.

protothema.gr