Την πρώτη δια ζώσης επίσκεψη στην περιοχή όπου δημοπρατείται με ΣΔΙΤ εντός των επομένων ημερών, η κατασκευή του μεγάλου φράγματος του Ενιπέα στην περιοχή της Σκοπιάς Φαρσάλων στην θέση Παλιοδερλί, πραγματοποίησε εχθές ο πρώην Πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Καπετάνος, μαζί με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων του Δήμου Φαρσάλων Δημήτρη Γούσια, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σκοπιάς Ηλία Τσούτσο, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ναρθακίου Αθανάσιο Λελεντζή και τον Πρόεδρο της ΔΗΜ.Τ.Ο. Φαρσάλων, μηχανικό Δημήτριο Γιακοβή.
Το φράγμα της Σκοπιάς είναι ένα έργο πνοής για την περιοχή. Ένα όραμα πολλών ετών, που έλαβε την πολυπόθητη έγκριση τον περασμένο Ιούνιο με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
Αυτό το σημαντικό έργο για την περιοχή, βρίσκεται έτοιμο προς δημοπράτηση και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες και οι εργασίες υλοποίησής του.
Σκοπός του έργου, είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση της επαρχίας Φαρσάλων, η άρδευση 110.000 στρεμμάτων, ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα και η ύδρευση της πόλης και των 31 χωριών του δήμου, με κατασκευή δικτύου.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 200 εκ. ευρώ περίπου και περιλαμβάνει:
Την κατασκευή του φράγματος Ενιπέα σε θέση περίπου 5χλμ ανατολικά της Σκοπιάς. Θα είναι λιθόρριπτο, 77μ ύψους, 850μ. μήκους στέψης, με ταμιευτήρα ωφέλιμης χωρητικότητας 115 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού και επιφάνεια λίμνης κάλυψης περίπου 5.000 στρεμμάτων. Συνάμα, θα εκτελεστούν, ο αγωγός μεταφοράς νερού και το ταχυδιυλιστήριο για την ύδρευση της πόλης και των χωριών.
Μετά την επίσκεψη του στην Σκοπιά, όπου συνομίλησε και με κατοίκους, ο κ. Καπετάνος ανέφερε: «Σήμερα είμαστε εδώ στην Σκοπιά και μιλάμε για το αποτέλεσμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πριν ένα χρόνο στην πόλη των Φαρσάλων όπου και ανακοίνωσε την χρηματοδότηση της κατασκευής του μεγάλου αυτού έργου.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντιλαμβανόμενη το δίκαιο και τη σπουδαιότητα του αιτήματος προχώρησε με γρήγορες διαδικασίες και έκανε πράξη τις δεσμεύσεις της.
Μέχρι να φτάσουμε ως εδώ όμως, υπήρξαν πολλά στάδια από τα οποία πέρασε το έργο αυτό, αρχής γενομένης με την εκπόνηση της μελέτης την δεκαετία του 70 από την ελβετική εταιρία ELECTROWATT.
Έκτοτε πέρασαν πολλά χρόνια ώσπου το 2007 ο τότε δήμος Ναρθακίου σε συνεργασία με το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ανέσυραν την μελέτη, προκειμένου να ενταχθεί το έργο σε κάποιο πρόγραμμα υλοποίησης του. Δυστυχώς όμως και πάλι η γραφειοκρατία εμπόδισε την πραγματοποίηση του φράγματος.
Φτάνουμε έτσι στις αρχές του 2020 όπου ο τότε Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, προσκεκλημένος της Νοδε Λάρισας έρχεται στα Φάρσαλα, ενημερώνεται για το υδατικό πρόβλημα και ανακοινώνει την δέσμευση της κυβέρνησης να εξευρεθεί λύση, συγκαλώντας έκτακτη σύσκεψη στην Αθήνα. Εκεί δρομολογείται και ανακοινώνεται η χρηματοδότηση των φραγμάτων και στο Δίλοφο και στο Ναρθάκιο, με την δέσμευση να διερευνηθεί η μελέτη και κατασκευή του φράγματος και στην Σκοπιά.
Οι έντονες βροχοπτώσεις στάθηκαν καταλύτης στην γρηγορότερη υλοποίηση της απόφασης της κατασκευής του φράγματος της Σκοπιάς. Σαν σήμερα στις 22/9/2020 ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται την Καρδίτσα, ενημερώνεται όμως για τις ζημιές και στα Φάρσαλα, για την χρησιμότητα που θα είχε το φράγμα της Σκοπιάς και ως αντιπλημμυρικό έργο και δίνει την πρώτη εντολή υλοποίησης του, με την δέσμευση σύντομα να επισκεφτεί τα Φάρσαλα.
Πράγματι, ακριβώς έναν χρόνο μετά, στις 12/9/2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται τα Φάρσαλα και το δημαρχείο της πόλης, ως ο πρώτος πρωθυπουργός μετά από 60 χρόνια. Εκεί ανακοινώνει την πλήρη χρηματοδότηση του φράγματος της Σκοπιάς, του φράγματος του Ναρθακίου και του φράγματος του Διλόφου, για υδρευτικούς, αρδευτικούς και αντιπλημμυρικούς λόγους. Το ποσό ξεπερνάει τα 200 εκ. ευρώ.
Έκτοτε, τα τρία αυτά σημαντικά έργα έχουν πάρει τον δρόμο τους.
Ο αν.υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την ένταξη και χρηματοδότηση των δύο μικρών φραγμάτων στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», ενώ ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε την άμεση δημοπράτηση του φράγματος της Σκοπιάς με ΣΔΙΤ.
Τα επόμενα χρόνια η επαρχία Φαρσάλων θα είναι ένα εργοτάξιο, με την κατασκευή των σημαντικότερων έργων των τελευταίων δεκαετιών.
Αυτά τα μεγάλα έργα δρομολογούνται και γίνονται γιατί υπάρχει ένας Πρωθυπουργός που αξιολογεί, κρίνει και υλοποιεί, αυτά που υπόσχεται