Ενα δισ. ευρώ υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι θα διατεθεί για τη Θεσσαλία το 2023, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Ομηρου Τσάπαλου, στην ΕΡΤ.

Τα 600 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό και περί τα 400 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους. Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός είναι έτοιμος και θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Οι δαπάνες του θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από την υπεραπόδοση των εσόδων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Από τα 600 εκατ. ευρώ, τα 450 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την πρώτη αρωγή, για την κάλυψη οικοσκευών, έναντι στεγαστικής υποδομής και έναντι επιχορήγησης επιχειρήσεων και κτηνοτροφικών μονάδων, για την οποία άνοιξε ήδη η πλατφόρμα. Τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ θα δοθούν για αποζημιώσεις στους αγρότες.

Από τα 400 εκατ. ευρώ που υπολογίζει η κυβέρνηση ότι θα πάρει φέτος από ευρωπαϊκούς πόρους, θα χρηματοδοτηθούν οι πρώτες ανάγκες σε υποδομές, σιδηρόδρομο και οδικό δίκτυο, αφού άλλωστε οι πόροι θα προέλθουν σε μεγάλο βαθμό (250 εκατ. ευρώ) από το ΕΣΠΑ.

«Τα χρήματα που θα χρειαστούμε θα εξαντλήσουν τους ευρωπαϊκούς πόρους, άρα ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ που θα δώσει η Ε.Ε.», είπε ο κ. Τσάπαλος. Στην πραγματικότητα, με τα 2,25 δισ. ευρώ της Ε.Ε. και τα 600 εκατ. ευρώ του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, οι πόροι που έχουν δρομολογηθεί για την αποκατάσταση των ζημιών φθάνουν ήδη τα 2,85 δισ. ευρώ.

Για το 2024, πέραν των υπολοίπων ευρωπαϊκών πόρων που θα εισρεύσουν, η κυβέρνηση ποντάρει μεταξύ άλλων στην καθιέρωση ενός τέλους για την ενίσχυση του αποθεματικού αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Οπως είπε χθες ο επικεφαλής του οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, το τέλος θα είναι δίκαια κατανεμημένο. Πάντως, πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρουν ότι το τέλος αυτό δεν θα είναι καθοριστικής σημασίας για την κάλυψη των αναγκών έναντι των φυσικών καταστροφών. «Θα είναι ένα μέτρο light», ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή με τα έσοδα που θα αποφέρει να εκτιμώνται μεταξύ 100 και 150 εκατ. ευρώ.

Στα μέτρα που εξετάζονται, όπως αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ ο κ. Πατέλης, είναι και η θέσπιση υποχρεωτικής ασφάλισης. «Δεν είναι εύκολο, δεν είναι η λύση στο πρόβλημα, οι υποδομές κοστίζουν, όμως έχει και μια διάσταση δικαιοσύνης και η υποχρεωτικότητα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο κόστος ασφάλισης».

Αυτό στο οποίο επιμένουν στην κυβέρνηση είναι η τήρηση των ορίων που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για το πρωτογενές πλεόνασμα: 0,7% του ΑΕΠ φέτος και 2% του ΑΕΠ το 2024. (2,1% του ΑΕΠ προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας). «Οι στόχοι του 2023 και του 2024 δεν θα αναθεωρηθούν... Την αξιοπιστία πρέπει να την περιφρουρήσουμε», είπε ο κ. Πατέλης.

Προς το παρόν δεν υπάρχει απολογισμός του τελικού κόστους της καταστροφής, κάτι που δυσκολεύει τη διαμόρφωση του οικονομικού σχεδιασμού και τη σύνταξη του προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2024, το οποίο πρέπει να κατατεθεί στις 2 Οκτωβρίου.

Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Τριαντόπουλος, χθες είχαν κατατεθεί 6.764 οριστικές αιτήσεις και 3.513 προσωρινές στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, η οποία θα παραμείνει ωστόσο ανοιχτή για αρκετές εβδομάδες ακόμη. Στην περίπτωση του «Ιανού» είχαν υποβληθεί συνολικά περίπου 30.000 αιτήσεις.

Ειρήνη Χρυσολωρά, Καθημερινή