Μία μάλλον μεσοβέζικη και προσωρινή λύση επιλέχθηκε τελικά στο ζήτημα της μεταστάθμευσης της 1ης Ταξιαρχίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) «ΚΙΛΚΙΣ – ΛΑΧΑΝΑ» καθώς το πλημμυρισμένο επί ημέρες αεροδρόμιο (Α/Δ) Στεφανοβικείου, θα πρέπει να θεωρείται οριστική απώλεια.

Σύμφωνα με το www.defence-point.gr στις 9 και 10 Οκτωβρίου είχε προγραμματιστεί στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων διευθύνσεων, φορέων και υπηρεσιών με θέμα την επιλογή του αεροδρομίου στο οποία θα μετασταθμεύσουν μόνιμα, όσα μέσα κατέστη δυνατό να διασωθούν από το Στεφανοβίκειο και θα ανασυγκροτηθεί η 1η ΤΑΞΑΣ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του DP, η σύσκεψη κατέληξε στην απόφαση μεταστάθμευσης του Στρατηγείου της 1ης ΤΑΞΑΣ στον Τύρναβο και στην παράταση παραμονής των ελικοπτέρων που διασώθηκαν στην αεροπορική βάση της Λάρισας, στην 110 Πτέρυγα Μάχης (110 ΠΜ).

Στον ισότοπο του ΓΕΣ αναφέρεται «η συγκρότηση της 1ης ΤΑΞΑΣ και η διάταξη των Μονάδων της, περιλαμβάνει: Στο Α/Δ Στεφανοβικείου: το Στρατηγείο της Ταξιαρχίας, μαζί με τα 1ο και 2ο ΤΕΕΠ (Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων), 1ο ΤΕΑΣ (Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού), 1ο ΤΥΑΔ (Τάγμα Υποστήριξης Αεροδρομίου), 17 ΛΔΒ (17 Λόχος Διαβιβάσεων) και το Λόχο Στρατηγείου. Στη βάση των ανωτέρω μπορεί με ασφάλεια να υποτεθεί ότι το Στρατηγείο, ο Λόχος Στρατηγείου και ο 17 ΛΔΒ θα μετασταθμεύσουν στον Τύρναβο, στο στρατόπεδο «Σχοινά», ενώ οι υπόλοιπες μονάδες στην 110 ΠΜ.

Σημειώνεται ότι το στρατόπεδο «Σχοινά», στον Τύρναβο, χρησιμοποιήθηκε από το 2011 έως το 2020 ως έδρα του Στρατηγείου της πολυεθνικής Ταξιαρχία ΝΑ Ευρώπης SEEBRIG (South-Eastern Europe Brigade).

Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι πρόκειται για προσωρινή λύση, που φαίνεται ότι λήφθηκε με βάση την αξιοποίηση υφιστάμενων εγκαταστάσεων – υποδομών και την «εντοπιότητα» του προσωπικού που είναι τοποθετημένο στην 1η ΤΑΞΑΣ, το οποίο διαμένει στην περιοχή Βόλου – Λάρισας.

Οι χιλιομετρικές αποστάσεις (Λάρισα – Τύρναβος: 20 χλμ., Λάρισα – Βόλος: 58 χλμ., Βόλος – Τύρναβος: 78 χλμ.) είναι σχετικά μικρές και μπορούν να καλυφθούν σε ανεκτό χρόνο οπότε αποφεύγεται και η μετεγκατάσταση του προσωπικού.

Πάντως ακόμη και η παράταση της παραμονής των ελικοπτέρων των μονάδων της 1ης ΤΑΞΑΣ στην αεροπορική βάση της Λάρισας θα απαιτήσει τουλάχιστον την εκτέλεση εργασιών σε υφιστάμενες υποδομές ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί η αποστολή του σχηματισμού.

Επίσης προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες αν μεταξύ των θεμάτων της σύσκεψης περιλαμβανόταν και η τύχη του 307 Προκεχωρημένου Εργοστασίου Βάσης (307 ΠΕΒ, πρώην 307 ΤΣΥΑΥ – Τάγμα Συντήρησης Αεροπορικού Υλικού), οι εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκονται στο Α/Δ Στεφανοβικείου και επίσης επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

magnesianews.gr