Σε ανακοίνωση – παρέμβαση του «Συλλόγου φίλων Πύργου Χαροκόπου» επισημαίνονται τα εξής:

«Με αφορμή τον πλειστηριασμό του Πύργου Χαροκόπου και τον σάλο που δημιουργήθηκε γύρω από αυτό το θέμα, που σε εμάς, άτυπα τουλάχιστον, είναι γνωστό από τις αρχές Ιουνίου, ο «Σύλλογος φίλων πύργου Χαροκόπου » οφείλει μια απάντηση.

Από το τέλος του 2020 μέχρι και σήμερα έχουμε κάνει ότι ήταν δυνατό και περνούσε από το χέρι μας, ώστε να κινητοποιήσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες (υπουργείο πολιτισμού, εφορεία νεωτέρων μνημείων και Δήμο) για να προλάβουμε την κατάρρευση του κτηρίου και να επιβληθεί το αυτονόητο. Η επιβολή του νόμου περί διατηρητέων.

Με κίνητρο την αγάπη μας για τον τόπο μας και το συγκεκριμένο κτίριο ως σύμβολό του, αλλά και την αυτόβουλη βοήθεια της κας Ευαγγελίας Λιακούλη προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να αποτρέψουμε την κατάρρευση του και να καταφέρουμε να περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου Λαρισαίων.

Συγκεκριμένα στις 22/8/2021 γράφουμε στη σελίδα μας σε έναν μικρό απολογισμό των δράσεων μας:

«Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη δημιουργία του συλλόγου «Φίλοι πύργου Χαροκόπου», οι προσπάθειες για την σωτηρία του κτηρίου στα όρια της Γιάννουλης συνεχίζονται.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω covid-19 και το σεισμό του Μαρτίου, που σίγουρα αποτέλεσαν τροχοπέδη στην ροή των δραστηριοτήτων του συλλόγου, οι δράσεις μας δεν σταματάνε.

Για την ενημέρωση όλων όσων ενδιαφέρονται για την τύχη του πύργου, σας παραθέτουμε τις ενέργειες που κάναμε.

Με δεδομένο ότι ο πύργος αποτελεί ιδιοκτησία επιχειρηματιών της πόλης μας, η παρέμβαση του συλλόγου μας είναι δύσκολη. Προσπαθήσαμε πολλές φορές να έρθουμε σε επαφή με τους ιδιοκτήτες αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε διάθεση επικοινωνίας.

Επισκεφθήκαμε τον δήμαρχο Λαρισαίων κο Α. Καλογιάννη, για να συζητήσουμε τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες που υπάρχουν, έτσι ώστε ο πύργος να γίνει δημόσια περιουσία, να συμβάλει και να ζωντανέψει την λαογραφία της Θεσσαλίας, αφού το ίδιο το αρχοντικό αποτελεί αδιάψευστο τεκμήριο της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Απάντηση από την δημοτική αρχή δεν υπήρξε.

Διοργανώσαμε εκδήλωση στον περιβάλλοντα χώρο του πύργου με ζωγραφιές παιδιών με θέμα «Σώστε τον πύργο». Οι ζωγραφιές βιβλιοδέθηκαν και μαζί με το ομότιτλο παραμύθι-δωρεά της κας Μαρίας Αράπκουλε στάλθηκαν στην υπουργό Πολιτισμού κα Λ. Μενδώνη μέσω της βουλευτού Λάρισας κας Ε. Λιακούλη. Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την ευαισθητοποίηση της υπουργού και την υπόσχεση της για μελλοντική επίσκεψη-αυτοψία στο κτήριο.

Στείλαμε επιστολή στην Εφορία Νεότερων Μνημείων για την κατάσταση του πύργου και προτροπή για άμεση εφαρμογή του νόμου περί “διατηρητέων κτιρίων”. Δυστυχώς η πρώτη απάντηση ήταν απογοητευτική. Διαπιστώσαμε, ότι κάθε τέσσερα έως έξι χρόνια γίνεται μια επίσκεψη στο κτήριο από την υπηρεσία χωρίς καμία επιβολή του νόμου περί διατηρητέων. Εκτός από μια μικρή παρέμβαση για την αποκατάσταση του τοίχου περίφραξης που κρίθηκε επικίνδυνος για τους περαστικούς λόγω αποκόλλησης του, δεν έγινε καμία άλλη ενέργεια.

Μετά τον σεισμό του Μαρτίου ο σύλλογος έστειλε εκ νέου επιστολή με προτροπή για αυτοψία της υπηρεσίας στο κτήριο, ώστε να ελεγχθεί η στατικότητα του και η άμεση λήψη μέτρων. Απάντηση από την υπηρεσία δεν λάβαμε ποτέ. Προφανώς η αρμόδια υπηρεσία θεωρεί ότι το εν λόγω διατηρητέο κτήριο δεν χρήζει φροντίδας.

Παράλληλα ζητήσαμε και από τον δήμο Λαρισαίων να κάνει αυτοψία ώστε να διαπιστωθούν τυχόν ζημίες από τους σεισμούς. Η αυτοψία έγινε και μας απάντησαν, ότι υπάρχουν ζημιές μόνο στις μεσοτοιχίες.

Προκαλεί εντύπωση, ότι δεν υπάρχει σωστή περίφραξη του κτηρίου με αποτέλεσμα να μπορεί ο οποιοσδήποτε να εισέρχεται ελευθέρα και να βανδαλίζει το κτίριο ή να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια όσων εισέρχονται στο χώρο.

Παρά τις καταγγελίες του «Συλλόγου φίλων πύργου Χαροκόπου» και κατοίκων της περιοχής, υπάρχει αδιαφορία των αρμοδίων ώστε να προβούν σε σωστές ενέργειες.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε την αξία αυτού του διατηρητέου κτηρίου, που σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα κτήρια ανάλογης ιστορικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής αξίας θα ήταν πόλος έλξης τουριστών και φυσικά με το ανάλογο αντίτιμο.

Αν λοιπόν θέλουμε να θεωρούμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα ας κάνουμε ακόμη ένα βήμα προς αυτό.

Ο πύργος Χαροκόπου είναι ένα κτήριο, που στα πρώτα χρόνια της ζωής του φιλοξένησε ανθρώπους της πολιτικής και της τέχνης. Είναι κρίμα η πολιτεία και η αρμόδια υπηρεσία να κωλυσιεργούν εις βάρος αυτής την πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Χρωστάμε στους απογόνους μας!!!

Δεν γίνεται να παραδώσουμε μόνο ερείπια κτιρίων που μαρτυρούν την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας.

Ας εκμεταλλευτούμε ότι μας χαρίστηκε.»

Από τον Νοέμβριο του 2021 προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με τον Δήμο χωρίς ωστόσο καμία ανταπόκριση στις αλλεπάλληλες κλήσεις μας.

Να σκεφτούμε ότι η αγάπη για τα διατηρητέα από όλες τις δημοτικές αρχές που περάσανε φαίνεται από το διατηρητεο της οδού Σεφέρη που είναι ιδιοκτησία του Δήμου από το 1991;

Και φτάνουμε τελικά στον Ιούνιο του 2022 που μαθαίνουμε από έγκυρες πηγές, αλλά ανεπίσημα, ότι πρόκειται ο Πύργος Χαροκόπου, ο πύργος της καρδιάς μας, να βγει σε πλειστηριασμό!

Προσπαθούμε εκ νεου να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά με τον Δήμο, αλλά οι προσπάθειες αποβαίνουν άκαρπες για ακόμη μία φορά.

Παρακολουθούμε το θέμα εδώ και δύο μέρες και είναι σαν να παρακολουθούμε το μπαλάκι των ευθυνών σε τραπέζι μπιλιάρδου.

Αυτό που έχει σημασία, όμως σε αυτή την καίρια στιγμή είναι η σωτηρία του εν λόγω κτιρίου.

Ας κάνουμε επιτέλους για μια φορά σε αυτό τον τόπο αυτό που όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει.

Ας γίνουμε μια ομάδα και ας δράσουμε συλλογικά και με γνώμονα το συμφέρον της πόλης.

Όταν τα κτήρια-μνημεία μιας ιστορικής περιόδου ενός τόπου αφήνονται στην εγκατάλειψη και την καταστροφή, τότε δεν προβάλλει αισιοδοξία για το μέλλον.

Είμαστε, ίσως, ο μοναδικός λαός που πληρώνει αδρά για ένα ταξίδι στο εξωτερικό για να δει από κοντά κτήρια και μνημεία του προηγούμενου αιώνα και τα δικά μας τα αφήνουμε και καταρρέουν.

Οφείλουμε στους προγόνους μας την αναγνώριση και στους απογόνους μας σημεία αναφοράς για την ιστορία τους».