Πραγματοποιήθηκε στις 8-10 Μαρτίου 2023 στη Σόφια στη Βουλγαρία η εναρκτήρια διακρατική συνάντηση του προγράμματος “PROGRESS_EU: Raising awareness of European rights for a progressive and transformative Europe” του προγράμματος «Citizens, Equality, Rights and Values Programme (CERV)» στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος και ο Δήμος Λαρισαίων.

Το συνολικό εταιρικό σχήμα αποτελείται από τους: Social Hub Sdruzhenie (Βουλγαρία) ως συντονιστής και λοιποί εταίροι: Urzad Miasta I Gminy Cieszanow (Πολωνία), Stichting Hellenic Institute Of Cultural Diplomacy Netherlands (Ολλανδία), Comune DI Russi (Ιταλία), Drustvo Za Razvijanje Prostovoljnega Dela Novo Mesto (Σλοβενία), Ayuntamiento De Quart De Poblet (Ισπανία), Δήμος Λαρισαίων (Ελλάδα), Educpro Portugal (Πορτογαλία).

Το έργο PROGRESS_EU θα εστιάσει στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, στο οποίο οι νέοι είναι αδιαμφισβήτητα οι κύριοι παράγοντες της αλλαγής. Στοχεύει να διερευνήσει τη λειτουργία της Ε.Ε., σε σχέση με την προώθηση των δικαιωμάτων και των αξιών μέσα από την οπτική της ιθαγένειας της νεολαίας. Η νεολαία είναι η κύρια ομάδα-στόχος για να είναι ενεργοί παράγοντες στις αντίστοιχες κοινωνίες τους.

Στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθούν 8 διακρατικές εκδηλώσεις (μία από κάθε εταίρο του έργου) και αναμένεται να εμπλακούν άμεσα περισσότεροι από 400 συμμετέχοντες και έμμεσα περισσότεροι από 25.000 πολίτες.

Κάθε εταίρος θα εργαστεί τοπικά στην επικράτειά του και θα δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας από νέους, οι οποίοι θα συμμετέχουν ενεργά στην υλοποίηση του προγράμματος (συμμετοχή στις διακρατικές συναντήσεις, συμμετοχή στην οργάνωση της διακρατικής συνάντησης στη Λάρισα, συμμετοχή στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, σύνταξη περιλήψεων και αποτελεσμάτων του έργου κ.τ.λ.)

Προκειμένου να διασφαλιστεί η επαρκής και αποτελεσματική υλοποίηση των δραστηριοτήτων στις συναντήσεις θα προσκληθούν διάφοροι εμπειρογνώμονες να υποστηρίξουν συγκεκριμένες δραστηριότητες σε κάθε περιοχή-στόχο, προσκαλώντας επίσης εκπροσώπους πανεπιστημίων και δημόσιων αρχών σε τοπικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Σόφια πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις και συζητήσεις για τις πολιτιστικές δράσεις των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Αρχικά η οργάνωση Social Hub, συντονίστρια του προγράμματος και εκπρόσωπος της Βουλγαρίας, έκανε μια παρουσίαση του προγράμματος PROGRESS_EU (σκοπός, στόχοι, δράσεις, ομάδες στόχος, έργο και καθήκοντα εταίρων).

Στη συνέχεια μετά την παρουσίαση του Δήμου μας, το λόγο πήρε ο Δήμος Comune di Russi της Ιταλίας ο οποίος παρουσίασε τις δράσεις που γίνονται γενικά στην Ιταλία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις νέες πολιτικές στην Ευρώπη και ιδιαίτερα τις καλές πρακτικές που ακολουθούνται στον Δήμο τους για την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και κυρίως των νέων στα κοινά.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι παρουσιάσεις της Σλοβενίας, της Πορτογαλίας και της Πολωνίας με έμφαση την υποστήριξη των νέων και τις διακρατικές συνεργασίες. Η συνάντηση έκλεισε με τις εκπροσώπους της Ολλανδίας οι οποίες αναφέρθηκαν στην οργάνωσή τους (σκοποί, αποστολή τους, δράσεις και πεδία εφαρμογής των δράσεών τους) καθώς και στους τρόπους συμμετοχής των νέων στις πολιτικές και κυβερνητικές δομές στην Ολλανδία

Στην συνάντηση από πλευράς του Δήμου Λαρισαίων συμμετείχαν, οι υπάλληλοι του Δήμου Λαρισαίων Καλλιόπη Κακαρδάκη και Χαρίκλεια Τσόκανου οι οποίες παρουσίασαν ως καλή πρακτική το Μύλο του Παππά και τη λειτουργία του ως Πολιτιστικού Πολυχώρου καθώς και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στον Πολιτισμό της πόλης της Λάρισας.

Η επόμενη διακρατική συνάντηση των εταίρων του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στο Novo Mesto στη Σλοβενία στις 14-16 Ιουνίου 2023.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο «PROGRESS_EU»: https://www.larissa-dimos.gr/el/cerv-progress-eu

Περισσότερες πληροφορίες για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί ο Δήμος Λαρισαίων https://www.larissa-dimos.gr/el/enimerosi/europaika-programmata Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δήμου Λαρισαίων Ευαγγελία Γκουντρουμπή και Μαρία Νικολαΐδου, τηλ. 2413-500237 | email: euprojects@larissa.gov.gr