Στο πλαίσιο της πολύχρονης μουσικής συνεργασίας της Λάρισας με την πόλη της Νότιας Ιταλίας Cisternino και της ανταπόδοσης της περσινής επίσκεψης της Ορχήστρας Λαϊκής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και της συμμετοχής της στο 24ο Festival Internazionale Bande Musicali Valle d’ Itria προσκεκλημένη του δημάρχου Lorenzo Perrini και των προέδρου και μαέστρου της τοπικής ορχήστρας Claudio Silliberti και Donato Semeraro, η Ορχήστρα Πνευστών «Città di Cisternino» έρχεται στη Λάρισα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, θα πραγματοποιηθεί παρέλαση στο κέντρο της πόλης, της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Λαρισαίων και της Ορχήστρας Πνευστών «Città di Cisternino», την Κυριακή 27 Αυγούστου 2023 στις 20:30.

Η παρέλαση θα ξεκινήσει από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και διασχίζοντας την οδό Βενιζέλου, θα κάνει μερικές μουσικές στάσεις σε επιλεγμένα σημεία όπως στο Α΄ Αρχαίο Θέατρο, στην Κεντρική πλατεία και στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023 στις 20:30, η Ορχήστρα Λαϊκής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λαρισαίων και η Ορχήστρα Πνευστών «Città di Cisternino», θα δώσουν συναυλία στο Φρούριο, στην πλατεία Λαμπρούλη.

Να σημειωθεί ότι η Ορχήστρα Πνευστών «Città di Cisternino» δημιουργήθηκε το 1994 κι από τότε έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ στην Ιταλία και στον κόσμο, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στις πολιτιστικές ανταλλαγές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δ. Λαρισαίων, το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και οι ορχήστρες μας, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να φανούν αντάξιοι της περσινής υπέροχης φιλοξενίας, ευελπιστώντας να συνεχιστεί η γόνιμη συνεργασία τους.

Άλλωστε, η μουσική είναι παγκόσμια γλώσσα.

Ορχήστρα Πνευστών του Cisternino

Η Ορχήστρα Πνευστών του Cisternino, ανήκει στο οργανισμό ‘Citta di Cisternino’ music Association. Μετονομάστηκε ως ‘Vittino Zizzi’ τιμώντας τον επί σειρά ετών πρόεδρό της.

Μαέστρος είναι ο Donato Semeraro. Από το 1994 δίνει συναυλίες σε φεστιβάλ στην Ιταλία και στο εξωτερικό, Ελβετία, Ουγγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Τσεχία, Πολωνία κ.α.

Αξίζει να αναφερθεί η συναυλία για τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ στην Πολωνία.

Έχει κερδίσει βραβεία σε διαγωνισμούς και το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό “Bande Sonore” στη Montemesola της Ιταλίας.

Συμμετέχει σε εκδηλώσεις στην περιοχή της Απουλίας, θρησκευτικές λειτανίες κα.

Η Ορχήστρα έχει λάβει πολλά κολακευτικά σχόλια για τις εμφανίσεις της, καθώς χαρακτηρίζεται από αρτιότητα στη μουσική εκτέλεση σε διάφορα είδη μουσικής, όπως κλασική, κινηματογραφική, ροκ, ποπ. Στόχος της είναι η συνεχής εξέλιξη της καθώς και η σπουδαιότητα της συμβολής της στην κουλτούρα και στον πολιτισμό.

Ο μαέστρος Donato Semeraro

Ο Donato Semeraro, είναι καθηγητής κόρνου και συνθέτης. Έχει κάνει ενδελεχή έρευνα πάνω στη διδακτική του κόρνου και έχει καταφέρει να κατανοήσει και να αναλύσει πολλές σχολές τεχνικής του οργάνου.

Έργα του εκδίδονται από την Scomegna Volonte & Coeditions.

Έχει κερδίσει βραβεία σύνθεσης και διεύθυνσης σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Έχει διευθύνει ορχήστρες στην Ιταλία και στο εξωτερικό, έχει κάνει διασκευές για ορχήστρες πνευστών και συμφωνικές καθώς και για μικρότερα σύνολα. Συνεργάζεται ιδιαίτερα με την μπάντα της Αστυνομίας και το κουιντέτο χάλκινων πνευστών Gomalan Brass Quintet.

Συνεργάστηκε ως σύμβουλος σε θέματα μουσικής με το υπουργείο Εθνικής κληρονομιάς και πολιτισμού και εργάστηκε ως καθηγητής κόρνου σε σχολεία, ωδεία και πανεπιστήμια της Ιταλίας . Τώρα είναι ο έξαρχων καθηγητής κόρνου στο ωδείο N. Puccini στο Barri.

«Ορχήστρα Λαϊκής Μουσικής Δ.Ω.Λ.»

Η «Ορχήστρα Λαϊκής Μουσικής» ιδρύθηκε το 2013 και ανήκει στο δυναμικό των συνόλων του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς με αξιόλογες σπουδές και καλλιτεχνική δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό με ευρεία γκάμα ρεπερτορίου (κλασική μουσική, τζαζ, βραζιλιάνικη. λαϊκή και παραδοσιακή μουσική).

Έχει συνεργαστεί με το «Θεσσαλικό Θέατρο» και τον Κώστα Τσιάνο σε συναυλίες όπως «Θεσσαλοί βάρδοι», «Κώστας Βίρβος», «Λιμάνια του κόσμου» (αστική λαϊκή μουσική από Πειραιά, Νάπολη, Μπουένος Άιρες και Σάο Πάολο), «Τραγούδια απ’ τη θάλασσα» και έχει παρουσιάσει μουσικά αφιερώματα στους Απόστολο Καλδάρα, Χρήστο Νικολόπουλο, Μάνο Ελευθερίου, Άκη Πάνου, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.

Τον Απρίλιο του 2017 εμφανίστηκε στις Βρυξέλλες (Maison du Peuple) σε μια μεγαλειώδη συναυλία με τίτλο «Une chanson de Grèce». Τον Ιούνιο του 2018 εκπροσώπησε την πόλη μας στην Ανάπα της Ρωσίας και το καλοκαίρι του 2022 έλαβε μέρος στο φεστιβάλ του Cisternino, στην Απουλία της Ιταλίας.

Η ορχήστρα ασχολείται με όλο το φάσμα της λαϊκής μουσικής της Ελλάδας του 20ού αι. (Βαμβακάρης, Τσιτσάνης, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος κ.ά.) και σκοπός της είναι η διάδοση του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Τα μέλη της ορχήστρας είναι: Κώστας Ταμβακάς (μπουζούκι, μαντολίνο), Βαγγέλης Τσιαπλές (μπουζούκι, μαντολίνο), Νίκος Έξαρχος (πιάνο), Σπύρος Καβαλλιεράτος (κιθάρα, φωνή), Πέτρος Παππάς (φλάουτο, μπαγλαμάς), Γιώργος Αγγελάκης (ακκορντεόν, τρομπόνι), Αστέριος Τσέτσιλας (βιολί, μπαγλαμάς, φωνή), Νάνσυ Χατζή (κοντραμπάσο), Γιάννης Μακρυγιάννης (κρουστά), Αλέξανδρος Τσιωνάς (τραγούδι), Αντωνία Βισβίκη (τραγούδι) .