Ο Δήμος Λαρισαίων συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Bridges of Intergenerational Approach, Erasmus+ , BETA (κωδικός έργου 2022-1-EL01-KA220-ADU-000088752 ) που έχει στόχο να προωθήσει τη διαγενεννακή μάθηση και να συμβάλλει στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των ηλικιωμένων προσφέροντας ευκαιρίες δια βίου μάθησης που θα υποστηρίξουν την ενεργό γήρανση και θα καλλιεργήσουν τις ψηφιακές και επικοινωνιακές δεξιότητές τους.

Στις 22-26 Μαϊου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην πόλη Περούτζια της Ιταλίας η πρώτη εκπαιδευτική συνάντηση των εταίρων για την εκπαίδευση εκπαιδευτών/ παιδαγωγών πάνω στις καλές πρακτικές και αρχές της διαγεννεακής μάθησης και τη δημιουργία δικτύων τοπικών, εθνικών και διεθνών συνεργασιών για την εφαρμογή και διάχυση του προγράμματος ΒΕΤΑ. Το Δήμο Λαρισαίων εκπροσώπησαν η Λίνα Μουσιώνη και η Άρτεμις Παπαδημητρίου.

Ο Δήμος Λαρισαίων είναι ένας από τους 5 συνεργάτες στο έργο που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συντονίζει η OPEN UP. Οι άλλοι τέσσερις συνεργάτες είναι δύο Πανεπιστήμια από Βέλγιο και Ιρλανδία και δύο εκπαιδευτικοί οργανισμοί από Κύπρο και Ιταλία.

Η συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων είναι καθοριστική καθώς η Λάρισα ως ηγέτιδα πόλη στη Δια Βίου Μάθηση μέσα από το πρόγραμμα “Λάρισα- Πόλη που Μαθαίνει” - για το οποίο βραβεύτηκε από την UNESCO - αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής που θα υποστηρίξει και θα συμβάλλει στη συνολική επιτυχία του ευρωπαϊκού προγράμματος.

Ο Δήμος Λαρισαίων στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του έχει αναλάβει το πακέτο που αφορά στη σύσταση πολιτικής για τη διάχυση και αξιοποίηση του έργου με τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού πάνω στις αρχές του προγράμματος ΒΕΤΑ, εκπαιδευτικά εργαστήρια και εκδηλώσεις που θα εξακτινώσουν το έργο και θα το κάνουν προσβάσιμο σε φορείς που ασχολούνται με παιδιά και ηλικιωμένους.

Aπό τον Μάρτιο του 2023 πραγματοποιούνται εβδομαδιαία εργαστήρια στα ΚΔΑΠ του 33ου και 8ου νηπιαγωγείου στα οποία συμμετέχουν 10 παιδιά και 10 ηλικιωμένοι και επεξεργάζονται θέματα εμπνευσμένα από τον πολιτισμό, την τέχνη, τις προσωπικές μαρτυρίες ζωής, την τοπική ιστορία και πολλά άλλα.

Υπεύθυνος του έργου εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων είναι ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, Δημήτρης Δεληγιάννης. Υπεύθυνη για τη θεματική και την υλοποίηση των εργαστηρίων είναι η Λίνα Μουσιώνη, παιδαγωγική υπεύθυνη των ΚΔΑΠ με τη συνεργασία των παιδαγωγών των δομών Μαρίας Πέγιου και Στέλλας Χουλιάρα.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη και για την υποστήριξη του έχει συσταθεί ειδική επιστημονική ομάδα στην οποία συμμετέχουν επίσης οι: Γεώργιος Σούλτης, Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού & Τεχνικών Έργων, Σταυρούλα Μπαξεβάνου, Προϊσταμένη Δ/νσης Παιδείας, Θεοδώρα Κλεισιάρη, Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Δομών και Δράσεων Δημιουργικής Απασχόλησης Δήμητρα Κωστοπούλου, Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Λειτουργίας ΚΑΠΗ, Μαρία Νικολαϊδου, Αν. Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Προώθησης της Νέας Επιχειρηματικότητας, Κλεονίκη Τσιούγκου, Αν. Προϊσταμένη του Τμήματος Δια Βίου Μάθησης, Ευαγγελία Γκουντρουμπή, Υπάλληλος του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Προώθησης της Νέας Επιχειρηματικότητας, Βίκυ Γκούθα, Υπάλληλος του Τμήματος Δια Βίου Μάθησης, Άρτεμις Παπαδημητρίου Επιστημονική Υπεύθυνη Πανεπιστημίου Πολιτών στον «Πυλώνα 3 – Πολιτισμός»