Λύση στο ζήτημα της ιδιοκτησίας των «εξ αδιαιρέτου» ανοιχτών θέσεων στάθμευσης σε παλιές πολυκατοικίες δίνει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Όπως ορίζεται, όταν οι θέσεις στην πιλοτή δεν αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο διαμέρισμα, τότε οι ιδιοκτήτες μπορούν να προχωρήσουν σε σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας για να τις «χωρίσουν» και να τις αντιστοιχίσουν με το διαμέρισμά τους.

Μπορούν επίσης και να τις πωλήσουν, αλλά για να αντιστοιχισθούν υποχρεωτικά με κάποιο άλλο διαμέρισμα του ίδιου κτιρίου (και όχι αυτοτελώς, όπως λ.χ. οι θέσεις σε έναν υπόγειο χώρο στάθμευσης). Το πρόβλημα είναι ότι έως σήμερα τα «χιλιοστά» που αντιστοιχούσαν στην πιλοτή δεν μεταβιβάζονταν μαζί με το διαμέρισμα, ενώ σε περίπτωση αγωγής τα δικαστήρια χαρακτήριζαν κοινόχρηστο χώρο την πιλοτή.

Η ρύθμιση κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου για τον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο και έρχεται να τροποποιήσει νομοθεσία του μακρινού 1979, που εξακολουθεί και σήμερα να ρυθμίζει τις «υποχρεώσεις προς δημιουργία χώρων στάθμευσης».

Αφορά τις πολυκατοικίες εκείνες (κυρίως πολυκατοικίες των δεκαετιών ’70-’80) στις οποίες οι ανοιχτές θέσεις στάθμευσης στην πιλοτή δεν αντιστοιχούσαν σε συγκεκριμένο διαμέρισμα (λ.χ. το διαμέρισμα του 1ου ορόφου κατέχει και τη θέση στάθμευσης Α1 στην πιλοτή). Στις πολυκατοικίες εκείνες οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων είχαν εξ αδιαιρέτου χιλιοστά επί της πιλοτής και στη συνέχεια «διά λόγου» αντιστοιχούσαν τις θέσεις στάθμευσης που προέκυπταν.

Περαιτέρω, η θέση αυτή μπορεί να μεταβιβαστεί, αλλά μόνο για να «αντιστοιχισθεί» με άλλο διαμέρισμα της ίδιας πολυκατοικίας. Με άλλα λόγια, κάποιος που κατέχει μια τέτοια θέση στάθμευσης στην πιλοτή μπορεί να την πουλήσει σε άλλον ιδιοκτήτη στην ίδια πολυκατοικία –που θέλει να κατέχει δύο–, αλλά και οι δύο θέσεις (παλαιά και νέα) θα πρέπει να ανήκουν σε συγκεκριμένο διαμέρισμα.

Μια θέση στάθμευσης στην πιλοτή δεν γίνεται να μεταβιβαστεί ως αυτοτελής ιδιοκτησία (όπως γίνεται, λ.χ., με τις θέσεις στάθμευσης στο υπόγειο μιας σύγχρονης πολυκατοικίας, όπου αυτές συνήθως αποτελούν χωριστό στοιχείο ιδιοκτησίας που δεν αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο διαμέρισμα). Ούτε σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται η συναίνεση των υπόλοιπων συνιδιοκτητών.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr (με πληροφορίες από Γιώργο Λιάλιο, Καθημερινή)