Δυνατότητα λειτουργίας κλινικών CoViD παρέχεται και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αυτό προβλέπεται σε πρόσφατο εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, με την οποία καθορίζεται ο τρόπος διαχείρισης των ασθενών που έχουν υποστεί λοίμωξη από κορωνοϊό.

Στην εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, αναφέρεται πως οι κλινικές CoViD που λειτουργούν στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα συνεχίζουν την λειτουργία τους, προσαρμόζοντας τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών τους.

Κλινικές CoViD μπορεί να λειτουργήσουν και σε ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, με εισήγηση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και απόφαση του αρμοδίου οργάνου διοίκησης.

Στις κλινικές CoViD νοσηλεύονται αποκλειστικά ασθενείς με τεκμηριωμένη εργαστηριακά λοίμωξη από κορωνοϊό και συμπτώματα ή και εργαστηριακά ευρήματα συμβατά με CoViD, οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας και ειδικής θεραπείας για την CoViD, σύμφωνα με τις κοινές Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας
Λοιμώξεων, της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβαμάτων Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, όπως έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Ασθενείς που νοσηλεύονται ή πρόκειται να νοσηλευτούν σε μη-CoViD κλινικές του νοσοκομείου και οι οποίοι σε προγραμματισμένο ή τυχαίο εργαστηριακό έλεγχο (αντιγονικό ή ΡΟΡ) βρεθούν θετικοί για τον κορωνοϊό, εκτιμώνται κλινικά και εργαστηριακά από ειδικό ιατρό (λοιμωξιολόγο ή αν δεν υπάρχει παθολόγο ή πνευμονολόγο) για να διαπιστωθεί εάν έχουν αναπτύξει νόσο CoViD και εάν χρήζουν ειδικής θεραπείας σύμφωνα με τις κοινές Κατευθυντήριες Οδηγίες.

Σε περίπτωση που κριθεί ότι ο ασθενής έχει αναπτύξει CoViD που χρήζει ειδικής θεραπείας, μεταφέρεται στην κλινική CoViD του νοσοκομείου για νοσηλεία (εφ' όσον πρόκειται να εισαχθεί) ή για συνέχιση της νοσηλείας του (εάν νοσηλεύεται ήδη). Εάν δεν υπάρχει κλινική CoViD στο νοσοκομείο, τότε με σύμφωνη γνώμη ειδικού ιατρού και της επιτροπής νοσοκομειακών λοιμώξεων μεταφέρεται σε κλινική CoViD άλλου νοσοκομείου.

iatronet.gr