Το 5ο Γυμνάσιο Λάρισας με ομάδα μαθητών/τριών της Γ’ Γυμνασίου και το Γυμνάσιο Συκουρίου με μαθητές/τριες της Β’ και Γ’ Γυμνασίου, κατόπιν πρόσκλησης του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και της Association Européenne des Enseignants (AEDE),πήραν μέρος στο 8ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο που έγινε στη Ρώμη της Ιταλίας στο χρονικό διάστημα 27 Νοεμβρίου 2023 έως 1 Δεκεμβρίου 2023. Το θέμα του συνεδρίου ήταν: «ΑΘΗΝΑ-ΡΩΜΗ: Ένα Μακραίωνο Ταξίδι (509 π.Χ. – Σήμερα) Ιστορία, Πολιτισμός, Κοινωνικοί και Πολιτικοί Θεσμοί, Δημοκρατία».

Οι μαθητές/τριες των δύο σχολείων στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουν ξεκινήσει με την δημιουργία δικτύου, προετοίμασαν με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του ςτην εισήγησή τους με τίτλο: «Στις παρυφές(;) του κόσμου των ανδρών: η ζωή της γυναίκας στην Αθήνα και τη Ρώμη». Την εισήγηση αυτή παρουσίασαν από κοινού στο TeatroItalia της Ρώμης, την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 με ένα βίντεο. Κατέδειξαν ότι η Αθήνα και η Ρώμη στην εποχή της μεγαλύτερης ακμής τους αποτελούσαν κλειστές κοινωνίες ανδρών, όπου οι γυναίκες, ζούσαν χωρίς πολιτικά δικαιώματα, καταφέρνοντας ωστόσο να βρουν ρόλους και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους έστω και στις παρυφές του κόσμου των ανδρών. Κατά την διάρκεια του συνεδρίου οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί συνοδοί συναντήθηκαν με ομολόγους άλλων σχολείων που λάμβαναν επίσης μέρος στο συνέδριο, παρακολούθησαν και θαύμασαν τις εργασίες τους, ενώ είχαν την ευκαιρία για μια σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κο Νικόλαο Κούκη.

Οι μαθητές/τριες των δύο σχολείων και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην «Αιώνια πόλη» επισκέφτηκαν μνημεία ανεπανάληπτης ιστορικής αξίας και αισθητικής αρτιότητας, όπως, μεταξύ άλλων, το Κολοσσαίο, το Πάνθεον, την Απία οδό, τη Ρωμαϊκή Αγορά, τον Καπιτωλινό λόφο,τη Φοντάνα ντι Τρέβι, όπου έριξαν, σύμφωνα με το έθιμο, ένα νόμισμα με την ελπίδα να ξανάρθουν στην Ρώμη. Επίσης είχαν την μοναδική ευκαιρία να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν στη μεγαλοπρεπή και επιβλητική  Βασιλική του Αγίου Πέτρου, καθώς επίσης και τα μουσεία του Βατικανού, όπου στάθηκαν με δέος μπροστά σε αριστουργήματα τέχνης, όπως η Pieta, οι τοιχογραφίες της Καπέλα Σιξτίνα και η Σχολή των Αθηνών, έργα των αξεπέραστων καλλιτεχνών Μιχαήλ Άγγελου και Ραφαήλ.

Οι αποστολές των δύο σχολείων επισκέφτηκαν επίσης την Πομπηία όπου, κάτω από την σκιά του Βεζούβιου, περπάτησαν τους δρόμους της πόλης που σταμάτησε ξαφνικά να αναπνέει μια μέρα του Οκτωβρίου το 79 μ. Χ., και άγγιξαν τα σημάδια των ανθρώπων που έζησαν σε αυτή.

Οι αποστολές των δύο σχολείων επέστρεψαν γεμάτες πολύτιμες εμπειρίες, τις οποίες και θα διαχύσουν στις σχολικές κοινότητές τους.

Η αποστολή του 5ου Γυμνασίου αποτελούνταν από:

Μαθητές/τριες: Αθανασίου Γεώργιος, Αραμπατζή Μαρία-Γεωργία, Αχιλλείου Μαργαρίτα, Βαλασσοπούλου Σταυρούλα, Βασιλείου Δημήτριος, Γδούπας Ορφέας-Μάριος, Γεωργάκης Μάξιμος, Δαβιώτη Θεοδώρα, Δεληγιάννης Σωκράτης, Διανελλάκη Ελένη, Ζησοπούλου Σοφία-Ραφαηλία, Ζυγουλάκης Ιωάννης, Κότσης Βασίλειος, Κότσι Σερένα, Κουτρούλη Ελένη, Κουτσιούκης Γεώργιος, ΛάζριΦραντζέσκο, Λόκα Γεωργία, Μαρουδάκη Μαρία, Μπαζάνη Ελένη, Μπουγάτσια Αναστασία, Πανσεληνάς Παναγιώτης, Παπακώστας Βασίλειος, Παπαστεργίου Στυλιανή. Σερέγκου Μελίνα-Μελιτίνη, Σιμούλης Αλέξανδρος, Συροπούλου Κωνσταντίνα. Σφόρτσας Άρης, Τέγου Ισαβέλλα.

Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Δεληζώνα Ζωή, Καρρά Αποστολία, Μπούμπα Καλυψώ, Χαντζηαβραάμ Αγγελική.

Η αποστολή του Γυμνασίου Συκουρίου αποτελούνταν από:

Μαθητές/τριες:Λαναρα Μαρία-Ελένη,Μπαράκου Εμμανουήλ, Νούλας Παναγιώτης-Αντώνιος, Πατσιάς Δημήτριος, ΣάντοΠαουλίνα, Τομία Ελένη.

Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Ματθαίου Ιωάννα, Γεροφώτη Μαρία.