Στις 4 και 5 Ιουλίου το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας ταξίδεψε στη Θράκη για να κάνει γνωστή την παραδοσιακή τέχνη των Tυρναβίτικων σταμπωτών.

Κατόπιν πρόσκλησης της Ιδρύτριας και Διευθύντριας του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης Aγγελικής Γιαννακίδου, η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας Φανή Καλοκαιρινού και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν εργαστήριο εκμάθησης της τεχνικής σταμπωτού υφάσματος σε γυναίκες Πομάκες της κοινσεπ ΠΛΕΤΕΝΟ στη Θράκη.

Οι συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με αυθεντικές σφραγίδες από τη συλλογή του μουσείου, να μάθουν για την τεχνοτροπία και τις υφαντικές ύλες και να δημιουργήσουν και να χρωματίσουν τα δικά τους σταμπωτά υφάσματα.

Είδαν παλιά σχέδια και σταμπωτά από τις συλλογές του Μουσείου της Λάρισας και συζήτησαν για τη διαδικασία και τα στάδια παραγωγής. Κατά τη διαδικασία της βιωματικής προσέγγισης της τεχνικής. μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, μίλησαν για τα ήθη και τα έθιμά τους και για παραδοσιακές τεχνικές που οι ίδιες αναβιώνουν.

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει το πρόγραμμα Metamorfosis με τη στήριξη της Αμερικάνικης Πρεσβείας της Ελλάδας.

Το Metamorfosis έχει σχεδιαστεί για να φέρει ειδικούς να μοιραστούν νέες πρακτικές και γνώσεις από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ στις γυναίκες της κοινσεπ ΠΛΕΤΕΝΟ στη Θράκη.

Το πρόγραμμα αφορά τις χειροποίητες κατασκευές ύφανσης, βασισμένες σε παραδοσιακές τεχνικές, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες τεχνογνωσίες.

Διατηρώντας την αισθητική και τη φωνή τους, μέσα από τον άξονα Πολιτισμός - Δημιουργία - Οικονομία, θα επικεντρωθεί στη δημιουργία οικονομικών ευκαιριών, μέσα από εργαστήρια που στοχεύουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων σε σχέση με τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την προώθηση του έργου τους.

Σχεδιάστηκαν 5 εργαστήρια και πραγματοποιήθηκαν συνεδρίες mentoring με την Camille Tangle Αμερικανίδα σχεδιάστρια μόδας με εξειδίκευση στην βιώσιμη μόδα με βάση την Νέα Υόρκη.

Πιο συγκεκριμένα:

-Εργαστήρι με τεχνικές φωτογράφισης

-Εργαστήρι για δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος και διαχείριση ιστοσελίδας

-Εργαστήρι για μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μάρκετινγκ

-Εργαστήρι σχεδιασμού και παραγωγής αξεσουάρ μόδας

-Εργαστήρι εκμάθησης της τεχνικής του σταμπωτού υφάσματος