Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας προσκλήθηκε και συμμετείχε στην 22η Ετήσια Συνάντηση Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού, με θέμα: «Πώς τα μουσεία αντι-δρούν στην κλιματική αλλαγή;», που οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα του ICOM, η οποία έλαβε χώρα τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Σεράφειου Δήμου Αθηναίων.

Το Μουσείο εκπροσώπησε η διευθύντρια του ΛΙΜΛ κ. Φανή Καλοκαιρινού, παρουσιάζοντας εισήγηση με θέμα: «Οι εκπαιδευτικές δράσεις του ΛΙΜΛ για την αναβίωση των παραδοσιακών τεχνικών ως «αντίδοτο» στην κλιματική αλλαγή».

Η εισήγηση παρουσιάστηκε στη Α’ Ενότητα της Ημερίδας και εστίαζε στο πώς το ΛΙΜΛ ευαισθητοποιεί και εκπαιδεύει μαθητές και ενήλικες σχετικά με τις παραδοσιακές τεχνογνωσίες και πώς η σύγχρονη αναβίωσή τους μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των βλαπτικών συνεπειών που έχει η μαζική βιομηχανική παραγωγή στο περιβάλλον, ως αντίποδας στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), διοργανώνει κάθε χρόνο, από το 1997 μέχρι σήμερα, ημερίδα με θέμα τις εκπαιδευτικές δράσεις στα Μουσεία του Νεότερου Πολιτισμού, όπου και αναδεικνύονται οι καλές πρακτικές που αναπτύσσονται στο σύγχρονο μουσειακό περιβάλλον

Η θεματική της φετινής 22ης συνάντησης έφερε στο προσκήνιο τον ρόλο των μουσείων στη συνθήκη της κλιματικής κρίσης.

Εστίασε στην ευαισθητοποίηση των μουσείων όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εκτέλεση δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματεύονται το θέμα της κλιματικής αλλαγής, των επιπτώσεών της και της ανάληψης πρωτοβουλιών για το μετριασμό της.

Τα μουσεία, υπηρετώντας τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό τους ρόλο, μπορούν να αναδειχθούν σε κατεξοχήν χώρους ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης του κοινού, με στόχο την κατανόηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και της έννοιας της κλιματικής κρίσης, την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, την παρότρυνση προς την υιοθέτηση ορθότερων πρακτικών, την καλλιέργεια μιας ισορροπημένης σχέσης με το περιβάλλον.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας έγιναν παρουσιάσεις γύρω από το θέμα καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις, που έχουν εκτελεσθεί από Μουσεία Νεότερου Πολιτισμού και σχετίζονταν με την κυρίως θεματική της ημερίδας.

Στο δεύτερο μέρος έγινε παρουσίαση νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων των Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού.

Οι εναρκτήριοι χαιρετισμοί της Συνάντησης έγιναν από την κ. Τέτη Χατζινικολάου, Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος ICOM, Επίτιμη Διευθύντρια ΥΠΠΟΑ και την κ. Βίλλυ Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεότερης Κληρονομιάς, ΥΠΠΟΑ.